utorak, 31. siječnja 2012.

snijeg i višnje :)

Svakih par minuta se okrećem i gledam kroz prozor. I tako već sat vremena...Najavili su snijeg u Zadru!
Iako negdje piše da ga neće biti, negdje da će ga biti pola metra činjenica je da bih ja voljela da padne! Makar na jedan dan, da sva zabundana obavim jednu foto-šetnju po gradu.
Snijeg u Zadru
I tako dok čekam snijeg, lovim zadnji vlak i objavljujem recept koji ću ujedno iskoristiti kao ulaznicu za ovomjesečni krug igre Ajme koliko nas je! Ovomjesečna domaćica Tamara s divnog bloga Bite my cake je kao temu za ovaj krug odabrala - višnju! I baš zato sam se odlučila uključiti u igru.
Jako volim višnje. Pogotovo u preljevima za cheesecake i panna cottu, kao punjenje u palačinkama uz kuglicu sladoleda od vanilije...ili u džemu!




Iako mi je džem od višanja jedan od najdražih, ovaj sam radila za brata. On je valjda najluđi obožavatelj višanja na svijetu. Vjerujte mi :) Sve dolazi u obzir : Schwartzwald torta, savijače i lagani biskviti s puuuno višanja, sirup od višanja, nutella i džem od višnje na kruhu, u deeeebelom sloju...sve prolazi kad su višnje u pitanju! Samo višnje, višnje, višnje! Možda bi čak prošla i juha, ili varivo od višanja. Nikad se ne zna :) E pa on je ovom džemu dao ocjenu odličan, a kako nam je brutalna iskrenost valjda zapisana u genima, ja mu vjerujem :)


U sezoni kada je voće svježe okus je još bolji, ali odličan je i ako upotrijebite smrznuto voće, kao što sam ja to učinila ovaj put. Ako niste ljubitelj višanja, jednostavno ih zamijeniti trešnjama, a ako vam ''smeta'' šumsko voće u receptu jednostavno njegov udio u potpunosti zamijenite višnjama ili nekim drugim voćem. Meni je odličan ovakav kakav je; sladak, s izraženom notom kiselkastog...dovoljno dobar da se može jesti žlicom :) Iako...ima jednu manu - jednostavno prebrzo nestaje iz staklenkice :)

Sastojci : 
  • 1 kg voća - oko 70% višanja, 30 % šumskog voća
    (jagode, kupine, ribizl, borovnice - sve osim malina)
  • sok jednog limuna
  • korica jednog limuna
  • 2 žlice đumbira u prahu
  • 450 grama šećera
  • 2 vrećice čaja od jagode
  • 4 dcl soka od višnje (može i kompot)
  • žlica cimeta
Sok od višanja zagrijte i u njemu skuhajte čaj od jagode.

U lonac stavite voće, šećer, sok i koricu jednog limuna i začine. Ostavite da odstoji 3-4 sata. U zamrzivač stavite jedan tanjurić koji će vam kasnije zatrebati za provjeru gustoće džema.

Voću dodajte sok od višanja i stavite kuhati na srednje jako vatru dok ne zavrije, stalno miješajući, te zatim smanjiti na laganu vatru i pustiti da se kuha dok tekućina ne ispari (cca sat do sat i po vremena). Povremeno dobro promiješati. Ukoliko se bude na površini stvarala pjena maknite ju žlicom.


Za to vrijeme u pećnici sterilizirati staklenke. Dobro ih oprati, ubaciti ih u hladnu pećnicu, zagrijati na 130°C i pustiti ih unutra 30 minuta. Staklenke trebaju biti vruće kad u njih ulijete džem, u suprotnom bi pukle. Poklopce dobro prokuhati u vodi i pustiti da se sami osuše na čistoj krpi.


Pred kraj kuhanja uzmite tanjurić iz zamrzivača i na njega stavite žličicu džema. Ukoliko vam se konzistencija džema sviđa onda
je to – to! Ako je pretekuć ostavite ga da kuha još malo. Ulijte džem u staklenke, čvrsto zatvorite, i okrenite ih naopačke. Neka tako stoje 10 minuta. Držati na tamnom i hladnom mjestu.
* * *
A sad kad ste ovo pročitali držite fige da nam padne malo snijega :)



    Broj komentara: 15:

    1. I ja sam ljubiteljica višnje i svih onih ukusnih poslastica koje se mogu napraviti od nje. Divno si nam prezentirala ovu temu, a fotke su ti kao i uvijek prekrasne, bravo!

      I kod nas je jakoo hladno, ali za sad ništa ne pada:)

      Pozdrav:)

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Hvala ti :)
        evo kod nas je počelo, napokon!
        želim i tebi snijega malo - ukoliko ga i sama želiš :)

        Izbriši
    2. Ako pada kod vas onda će sigurno i kod nas u Kninu iako mu se ja uopće ne ardujem!
      Zanimljiv mi je način pripreme ovoga džema a po sastpjcima, koji su prva liga ne sumnjam u njegovu kvalitetu! Dapače!!! Ima brat pravo!!!

      OdgovoriIzbriši
    3. Ovaj džem je taman po mom ukusu. Višnje i šumsko voće obožavam, a u džemovima najviše volim osjetiti pravi okus voća koji nije zamaskiran hrpetinom šećera. Ko as je snije padao u nedjelju, ali već se otopio. I mi se nadamo novoj rundi :)

      OdgovoriIzbriši
    4. Ne volim višnje, a snijeg u mom kraju željno iščekujem (volim gledati kako se mace čude snijegu).

      OdgovoriIzbriši
    5. Odlican dzem. Bas mi se dopada sto ima udeo sumskog voca, a i ova kesica caja od jagode...
      Prelepe fotke!
      E, javi nam u sledecem postu da li je pao sneg... :)

      OdgovoriIzbriši
    6. njami kako dobro!!!



      http://babylovesfashion.blogspot.com/

      OdgovoriIzbriši
    7. Držim fige za snijeg, kod nas je padao neki dan ali sad se sve smrzlo, za vikend nam najavljuju preko minus 20 i moram ti priznat da se prvi put nakon dugo vremena veselim toj hladnoći, ovo vrijeme me ubijalo.
      Džem ti je krasan, ja jako volim od višanja, ulaznica je super i hvala na sudjelovanju!

      OdgovoriIzbriši
    8. Držim fige za snijeg, kod nas ga nema ni za lijek. Navodo će pasti za vikend. Baš se veselim.
      Džem izgleda savršeno, ali kako sam rekla ne planiram ponovno unerediti kuhinju čišćenjem višanja a smrznute mi i nisu baš nekako za džem.

      OdgovoriIzbriši
    9. I ja držim fige za snijeg :) Kod nas samo kiša iako je i tu bia najavljivan :)
      Držem od višanja obožavam! Divne fotke :)

      OdgovoriIzbriši
    10. mmmm ovaj džem izgleda divno :) fotkice su famozne ;)

      OdgovoriIzbriši
    11. Izgleda super! Ja puno volim homemade džemove :). Ujutro nema ništa lepše od toplog kruha, malo maslaca, džema i šalica bele kave :).

      OdgovoriIzbriši
    12. Hvala cure :)
      sigurno svi znate da je snijeg na kraju zabijelio i Zadar, a posebanje užitak bio ujutro doručkovati uz pogled na bijele krovove, otoke i vrtove...
      Izgleda da sam ga ipak uspjela dozvati :)

      OdgovoriIzbriši
    13. Ajme obožavam džem. Friški domaći kruh, maslac i džem, savršenstvo!

      OdgovoriIzbriši