Ali - nije u pitanju lijenost. baš suprotno! :) Ova godina je počela prilično turbulentno i zanimljivo i sve se nekako nadam da će i ostati takva. Neki dan sam sastavljala ''to do'' listu po 15. put u tjedan dana jer sam u gužvi stalno gubila onu prethodno napisanu i svaki put na novoj listi bude par stavki više. Ponekad mi se čini da mi ne bi bilo dovoljno da dan traje duplo. Red, rad i disciplina - tako nekako ovih dana pokušavam funcionirati. Pokušavam, ali ne znači da i uspijevam. :) I dalje sam svakodnevno u kuhinji i fotografiram ali nikako ne pronalazim vrijeme da sjednem i te fotografije, recept i misli pretvorim u nešto suvislo :) Jednostavno mi je previše toga na pameti,pa se povremeno malo i pogubim u svim obavezama i planovima.
* * *
Evo primjera radi, jučer ujutro sam u isto vrijeme prala zube, sređivala stan, šminkala se, kuhala si kavu da bih zatim odjurila na balkon postaviti set da mogu prije posla fotografirati nekakve kuglice s bijelom čokoladom i usput sam skupljala robu koja se osušila. Dok sam smanjivala slike i pisala kratki osvrt na recept da ga mogu poslati za ordinaciju.hr skenirala sam nekakve stručne knjige, hranila mačke i slagala tu skupljenu robu :) naravno, u zadnji trenutak sam izjurila iz kuće, odradila smjenu, stigla kući i jednakim tempom nastavila dalje. Oko 01:00 sam pala u nesvijest i probudila se jutros ukočena jer se valjda nisam ni pomakla cijelu noć :D
Da me ne bi krivo shvatili - ja volim kad me strefi takvo razdoblje jer onda baš živim punim plućima i potpuno uživam u tome. Ovaj put me malo koči gadna prehlada (čitaj : gripa + koješta) ali prilično se dobro uspijevam uvjeriti da sam odlično i da mi nije ništa - iako sam već 2 tjedna na antibioticima :)
Uglavnom, kod mene je prošli tjedan bio ekstremno zanimljiv i unatoč stresu, nije moglo biti bolje. Kuhalo se, peklo i radilo sve u 16. O tome više kroz par dana :)
A kroz ovih nekoliko sljedećih dana ću, nadam se, uhvatiti i vremena da pročitam sve propušteno jer na brzinu uspjela vidjeti da ima divnih slastica i jela na blogovima koje pratim. Uspjela sam čak i zapisati nekoliko natuknica o slanom i slatkom što bi htjela isprobati. Samo, nisam sigurna na kojoj je to ''to do'' listi :)) Hm. Mene odlično opisuje pjesma ''Smak svita'' od TBF-a. '' Tuuuuuu duuuu duuuuu nema nam pomoći...'' - samo što ja umjesto nam ubacim mi :) Nepopravljivo zaboravna unatoč tome što se očajno trudim popraviti po tom pitanju :)
A da ne bih zaboravila što sam večeras odlučila podijeliti s vama, prelazim na recept! Ljepljivi kolačići s medom.
Hrskavi izvana, a iznutra tako sočni i mekani da žličica u kolačić utone kao u maslac. Najbolji su kad su još malo topli, a posluženi sa čokoladnim umakom čine pravu šećernu bombicu :) Izvrsno podnose sve promjene u obliku dodaj/oduzmi, pa tako npr. ako više volite ušećereni ananas ili đumbir od ušećerene papaje, slobodno ubacite to. Lješnjacima možete dodati i usitnjene bademe ili orahe. Možete smanjiti količinu meda i dodati malo šećera ukoliko niste ljubitelj meda. Ja ga jako volim tako da su meni ovi kolačići bili pun pogodak! Još uz topli čaj s malo limuna ili uz bijelu kavu ujutro za doručak...
Može se napraviti i u obliku torte ali se onda mora malo dulje peći i onda savjetujem da svaku šnitu kad ju narežete prelijete toplim umakom od čokolade.
Sastojci za sirup :
- 2 žlice meda
- Žlica arome vanilije
- 50 grama maslaca
- Žličica smeđeg šećera
Zakuhati na laganoj vatri sve sastojke dok se maslac ne rastopi i umak ne počne lagano karamelizirati. Kad se počnu pojavljivati veliki mjehurići na površini maknuti s vatre. Vatrostalne posudice malo premazati uljem i na dno staviti žlicu sirupa, pa malo prevrtiti posudicu da se ulovi i za stranice.
- 100 grama brašna
- 2 razmućena jaja
- 70 grama šećera
- Pola šalice tostiranih lješnjaka
- Dvije žlice ušećerene papaje izrezane na sitne komadiće
- 110 grama omekšanog maslaca
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- 2 žlice limunovog soka
- Pola vrećice praška za pecivo
- 1 žlica meda
- 3 žlice ruma
- Korica jednog limuna
- Žlica kakao praha
- Žlica maslinovog ulja
Miksati maslac sa šećerom dok maslac ne postane pjenast. Dodati u to jaja i žlicu meda i miksati još 2-3 minute, zatim dodati limunov sok, rum i vrhnje za kuhanje.
Miksati dok se sve ne poveže. Brašno i prašak za pecivo pomiješati zajedno i u nekoliko navrata, miksajući dodavati u smjesu. Špatulom umiješati žlicu kakao praha, koricu limuna, lješnjake, ušećerenu papaju i maslinovo ulje i sve dobro ručno izmiješati. Staviti smjesu u svaku posudicu – otprilike 2/3 posudice neka bude ispunjeno biskvitom.
Tokom pečenja će se biskvit dosta dići pa će izgledati kao souffle, ali će se brzo nakon vađenja iz pećnice spustiti u razinu vrha posudice u kojoj se kolač i pekao.
Kad se to desi, kolačiće treba izvaditi iz posudica.Vrlo lako ispadnu iz posudice kad se ona okrene naopačke.
Preliti ih dok su još vrući sa malo sirupa kojim smo punili posudice prije nego smo unutra stavili biskvit.
Po želji preliti čokoladnim umakom.
Za čokoladni umak :
100 grama vrhnja za kuhanje
100 grama kvalitetne čokolade
Žličica maslaca
Žličica šećera u prahu
Čokoladu i vrhnje topiti na pari, dodati šećer u prahu i sve dobro izmiješati da ne bude grudica. Pred sam kraj umiješati žličicu maslaca i sve dobro izmiješati da se smjesa sjedini.
* * *
To bi bilo to :) Pozdrav svima do sljedećeg posta :)
Znam kako ti je , ooo znam!!!Kao da prepričavaš jedan moj dan.Sve mislim , ne znam se organizirati!!!Ipak vjerujem kako smo si zadale previše posla,ideje samo ispadaju , a dan je prekratak.
OdgovoriIzbrišiOvaj kolač moooram probati!!!Izgleda slasno, nije kompliciran za napraviti , a gore čokolada.Tako za mene izgleda savršen kolač!!!
Uživaj i odmori se, zaslužila si!
Za razliku od tebe, ne volim kad imam 1.500 obaveza, a dan traje samo 24 sata. Iako ponekad paralelno radim više stvari istovremeno, nikad mi se to nije dogodilo zbog nedostataka vremena ili nekakvog roka.
OdgovoriIzbrišiNadam se da si se uz kolač barem malo osladila i dobila energije za ubrzani tempo koji te u zadnje vrijeme prati.
ajmee, fantastično izgledaju, tako sočno, umak mi se sviđa! Fotke su ti prekrasne! ;)
OdgovoriIzbrišiSlicice su fenomenalne! To mi je prvo palo u oci kad sam otvorila post. :) Drago mi je da si tu... I kod mene je ludo u poslednjih nekoliko meseci... :)
OdgovoriIzbrišiDivni kolacici! Volim ovakve kombinacije.
Uh, i meni je dosta naporno u zadnjih par dana, samo za razliku od tebe, ja baš i ne uspijevam kuhati i fotkati jer radim do pola 4, kući dođem oko 4, a tad je već mračno, a umjetne rasvjete nemam. Kolačići su predivni, a posebno mi se sviđa ovaj tekući čokoladni umak. :)
OdgovoriIzbrišiOvo jako lijepo izgleda. Drži se, vidim da si baš u gužvi, i ove viroze sad vladaju, i ja jedva čekam da to sve prođe
OdgovoriIzbrišiHvala cure :)
OdgovoriIzbrišiJosipa - ovo je uslikano još prije mjesec dana ali je čekalo na objavu. tada nisam radila još.
Inače svakodnevno kuham - makar došla doma u 9 - ali onda mi ne pada fotkanje na pamet :D obično odgodim to za sljedeći dan, ili neki drugi dan kad kraće radim. Dostavu ne volim, a nakon dugog dana se zapravo i volim zatvoriti u kuhinju...to ima na mene terapeutski učinak :)
What's for dessert - ma ja obično radim nekoliko stvari odjednom, ali ovih mjesec dana su me okolnosti prisilile da ih radim duplo više nego inače :D
kolač djeluje nebeski! mmmmm... a moji dani protječu u istom ritmu. nekad mi je to super, a neki put ipak vapim za malo mira i odmora!
OdgovoriIzbrišiUživala sam čitajući post, imam osećaj kao da te poznajem :) Kolač je baš divan i po mom ukusu!
OdgovoriIzbrišiIako znam da ti tjedan izgleda naporno, pogotovo još dok si bolestan pa nekako spajaš kraj s krajem, ja volim takve dane ili tjedne dok živiš punim plućima :) I volim raditi više stvari odjednom, dok radim samo jednu stvar nekako mi uvijek bude dosadno :) I uvijek, ali baš uvijek ti sve ispadne kako treba biti :) Baš kao ovi kolačići s medom. Ja baš ništa ne bih mijenjala u sastojcima. Med obožavam i volim kad se zamijeni šećer njime, a pogotovo volim što si sve to začinila s toplim umakom od čokolade!
OdgovoriIzbrišiAna, divna ti je ova serija forografija, opet to moram kazat. Ovaj spoj bijele i plave me očarava, pogotovo još kada su slike ovako prozračne :)
Kolačići su divni, a čitajući ovaj post podjetila si me na mene. Ima dana kad otiđem na posao oko pola 6 ujutro i vratim se kući oko ponoći :( takav je bio i prošli tjedan, ali kako veliš i ja volim ovaj tempo...baš kad vidim da živim punim plućima :) Moj moto je ionako da je spavanje gubljenje vremena, ali eto ...moramo spavati :) Uglavno, kolačići su divni...posebno mi se sviđaju u kombinaciji sa čokoladnim umakom :) divota! A tek fotke :) Prekrasno!!
OdgovoriIzbrišiO da, znam kako ti je, rekao bi onaj striček s reklame za Coldrex. Da dan ima 48 sati svejedno bi bilo premalo uz sve obaveze, ali ja ipak ne želim dopustiti da mi nevažne i mehaničke stvari i svakodnevni poslovi i obaveze pokvare užitak življenja. Svaki dan nađem vremena za kuhanje i pečenje jer to me neizmjerno veseli i puni mi baterije. Fotkam najčešće iza ponoći, a dižem se ujutro u pola 7. Premorena sam ali zadovolja i sretna :) Kolačići su sjajni, baš su mi šarmatni ovako malo nagnuti svaki na svoju stranu :)
OdgovoriIzbrišiTrenutno citam knjigu "Mozes ti to lutko!" Pocinje otprilike isto kao i Vas uvod...Sve pohvale za blog, recepte m fotografije i sve ostalo :) Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiI meni se potrefio takav početak godine. Volim taj tempo života samo što me onda totalno slomi pa se oporavljam dva tijedna pa nakon oporavka pokušavam malo usporiti. Krasan recept.
OdgovoriIzbrišižlica prolazi kroz njih kao kroz maslac???to moram porbati!
OdgovoriIzbrišimmmmm, recept zvuči premedeno, a i slike bome mame na kušanje! Baš dugo tražim neki jednostavni recept za kakve kolačiće s medom kojeg obožavam! Današnji snježni dan bi mogao biti idealan za pokušaj izrade kolačića! A sad par pitanjaca:
OdgovoriIzbriši- ušećereno voće bi mogla izbacit ha, jer nisam baš ljubitelj?
- pretpostavljam da bi teflonski kalupi za muffins isto mogli proć? trebaju se premazati ovim medenim sirupom pa u to stavljati smjesu ako sam dobro razumila?
ako nisi ljubitelj - izbaci ušećereno voće, možeš onda dodati više orašastih plodova.
Izbrišiako voliš jabuke, možeš dodati jednu narezanu na kockice ili krušku - na ovu količinu nemoj stavljati više od jedne.
teflonski kalup za muffine bi ja vjerujem isto mogao proći, za svaki slučaj svaki utor prvo premaži s malo ulja, onda unutra dodaj sirup i zatim smjesu.
vjerujem da ne bi trebalo biti nikakvog problema...
Peče se ;) Zamijenila sam voće sa 2 žlice maka pa ćemo vidit rezultat!
Izbrišimak? fora :)
Izbrišimaka se nisam ni sjetila :)