srijeda, 7. prosinca 2011.

Rižoto s jabukama i gorgonzolom

Prilično je turbulentno kod mene bilo zadnje vrijeme. Kad malo bolje razmislim - još uvijek je.
U jednom danu smo totalno promijenili vlastite živote iz temelja, promijenili smo okruženje i klimu.
Iz zimske bajke smo stigli u jesensku čaroliju :)
Ovako nekako je tekla priča : prekid radnog odnosa, pakiranje kutija, obavljanje nekakvih posljednjih pretraga u Zagrebu, hrpa sitnica koje su već predugo stajale na ''to do'' listi i koje je trebalo obaviti, sastanci s dragim ljudima koje smo prije odlaska htjeli vidjeti i počastiti nekim finim slasticama.
Doslovno smo mjesec dana živjeli po strogo planiranom rasporedu, na što nisam baš navikla.
Ja  više spadam u skupinu ljudi koja je prilično neorganizirana. Ali ne namjerno. Problem je što sam prilično zaboravna, pa kad nešto i trebam napraviti zaboravim. A ne vrijedi zapisati jer zaboravim di sam to nešto zapisala. Da, veselo je u mojoj glavi :)


I baš kad sam se mislila malo opustiti onda su na red došle one slatke muke. Sama selidba, pa premještanje namještaja, otvaranje beskrajnih kutija, namještanje stana..posebice kuhinje :)

Polako stan ( i život ) dovodim u red, još samo da nam ukopčaju internet i i to je to. Onda će i objava recepata biti redovita, jer mi je trenutno prilično komplicirano voditi blog.
Srećom, barem mi je lako snalaziti se u kuhinji. :)
I to mislim doslovno. U zagrebačkom stanu nam je kuhinja bila minijaturna i to me svakodnevno izluđivalo. Radna površina mi je bila na mašini za robu, trebalo je pola sata manevriranja da bih uopće pripremila namirnice koje mi trebaju za neko jelo. Mali radni stol u kojem je nekim čudom bilo potrpano svo moje suđe - kojeg, vjerujte mi ima i podosta. Ako vam kažem da je samo suđe zauzimalo 30ak kutija to bi vam trebalo nešto govoriti :D

Da,...nemam pojma kako sam uopće uspijevala išta skuhati u toj minijaturnoj kuhinjici. Vjerujem da je tu presudila moja ljubav prema kuhanju.
Ali mogu vam reći da sad još više volim kuhati. :) Mnoštvo ladica, pretinaca, veeelika radna površina, veliki prozori što znači jako puno svjetla (nema više borbe sa lošim dnevnim svjetlom! :)), veliki frižider iz kojeg ne trebam vaditi sve namirnice da bih stigla do one u pozadini. I napokon je svo moje suđe lijepo posloženo, sitnice potrebne za fotografiranje imaju svoje posebno mjesto, sve one na koje tako brižno pazim su lijepo izložene...Još samo par sitnica po zidovima i to je to! To je onda Dom.

E pa jedna od prvih stvari koju sam skuhala u našem novom domu je ovaj rižoto. Aromatičan, bogat, kremozan, s notom kiselosti zahvaljujući jabukama.
Kod nekih je izazvao opće čuđenje, kod nekih skepticizam, a kod nekih oduševljenje.
Ok, moram biti iskrena i reći da sam nekim osobama malo...lagala :) Podvalila sam im ovo kao rižoto od nekoliko vrsta sira. Brat je bio malo sumnjičav kad je vidio komadiće jabuke ali uspjela sam ga razuvjeriti i uvjeriti da je to samo ukras za potrebe fotografije :)
Svidio se svima koji su ga probali, a koliko se svidio meni govori činjenica da sam ga spremala 2 puta u istom danu :)
 
Sastojci koji su vam potrebni za dvije osobe :
  • 1 luk
  • maslinovo ulje
  • 200 grama arborio riže
  • 2 dcl bijelog vina
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 2 jabuke (Granny Smith)
  • 50 grama Gorgonzole
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • malo nasjeckanog peršina
  • 15 grama maslaca (hladnog)
  • 15 grama Grana Padano sira (naribanog)
Na maslinovom ulju dinstati sitno izrezan luk dok ne omekša i ne dobije zlatno žutu boju.
Dodati jabuke izrezane na kockice i dinstati par minuta dok malo ne omekšaju, zatim dodati rižu i dinstati dok zrnca riže ne postanu prozirna.
Podliti bijelim vinom. Kad vino ispari, smanjiti vatru, posoliti, začiniti svježe mljevenim paprom i podlijeti povrtnim temeljcem. Kuhati  20ak minuta i svo to vrijeme rižu polako podlijevati temeljcem.
Pred sam kraj dodati gorgonzolu, sve zajedno dobro promiješati i kuhati još minutu dvije, da riža bude kuhana ''al dente''. Netom prije posluživanja dodati maslac i sir i sve dobro i pažljivo proimiješati, Ukrasiti sa sitno izrezanim kockicama jabuke.

Broj komentara: 13:

  1. Ja sam ti uvijek za ovakve kobminacije i rižoto ti izgleda savršeno :)
    Čestitam ti na novom prostoru i želim još jako puno lijepih trenutaka u kuhinji i inspiracije :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kombinacija mi zvuči divno i rižoto tako izgleda! :)

    Znam kako je sa selidbom, i mi smo prošli kroz to. A poslije je tako lepo :).

    p.s. Prva fotka ti je krasna:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidim da uživaš u novoj kuhinji kas spremaš ovo divna jela :) Rižoto je divan, ja ga obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Rižoto super izgleda. Čestitke na novoj udobnoj kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas mi je drago sto sada imas veliku kuhinju... Znam kakva je to sjajna promena! :)
    Odlican rizoto...

    OdgovoriIzbriši
  6. Rizoto je fenomenalan, lijepo se smjestite i uzivajte u novom domu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Točno znam o čemu pričaš. I meni je tako bilo u starom podstanarskom stanu i preporodila sam se kad sam došla u nov, lijep i po mom ukusu uređen stan s velikom kuhinjom i puno radne površine. Uživaj u svojoj novoj kuhinji. Rižoto mi je jako zanimljiv i privlači me. Nisam još probala jabuke u kombianciji s rižom.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala vam cure :)
    Monika - i ovo je podstanarski stan ali puno ljepši od prethodnog. Jedva čekam da jednog dana napravimo malu kućicu gdje će sve imati naš pečat - od početka do kraja i gdje ću u svemu vidjeti naš potpis. Do onda prostor u kojem boravimo pokušavamo što više personalizirati. Ide nam dobro zasad :)

    OdgovoriIzbriši
  9. dva puta u istom danu, onda mora da je poseban!!
    sretno ureljenje u novi stan, to je uvijek velika promjena!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ana, nemaš pojma koliko mi je drago šta napokon imaš veliku kuhinju. Kod nas u stanu (di smo sada) zaista je mala i jedva čekam da se preselim u svoju koja doduše treba još dorade, sve sam si lijepo zamislila :) Jedva čekam da vidim tvoju :)
    nadam se da prekid radnog odnosa nije bio prisilan, ali mislim da ćeš se puno bolje snaći u Zadru, uostalom, mama i ti možda pokrenete vlastiti biznis. Vidjela sam samo mali dio, ali sve mi je jako lijepo. Samo naprid :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala ti :)
    Jao, prekid radnog odnosa je bio gorak jednako kao što su gorke bile i te tri godine provedene na tom mjestu. Čak i sad kad se sjetim kroz što sam sve prolazila stegne mi se želudac. Plačući sam odlazila na posao, i plačući išla kući.
    Žao mi je kolegica koje još uvijek proživljavaju teški oblik mobinga tamo, ali hvala Bogu ja sam se spasila.

    Rekla sam sama sebi - ne može biti gore :D
    i zaista, ne može. A kad se jedna vrata zatvore otvori se Mam*Ana prozorčić :))

    OdgovoriIzbriši
  12. najvjerojatnije i mene uskoro čeka selidba, iako trenutno imam veliku kuhinju, ne koristim ju sama i često nije onako kako bih željela da sve bude posloženo i dostupno...
    i ja sam ovaj tjedan imala gorgonzolu, ali u posve drugom obliku
    odličan rižoto

    OdgovoriIzbriši
  13. pronašla sam se gore u onim tvojim ričima o zapisivanju na papirić - vječito zapisujem i vječito gubim ono što sam zapisala :)

    a rižoto zvuči primamljivo. Vrlo primamljivo. Mislim čak toliko primamljivo da razmišljam da ga sutra spremam za obid. Srećom, dragi je sklon eksperimentima u kuhinji pa se onda ne bojim da će bit skeptičnih pri degustaciji :)

    OdgovoriIzbriši