U jednom danu smo totalno promijenili vlastite živote iz temelja, promijenili smo okruženje i klimu.
Iz zimske bajke smo stigli u jesensku čaroliju :)
Ovako nekako je tekla priča : prekid radnog odnosa, pakiranje kutija, obavljanje nekakvih posljednjih pretraga u Zagrebu, hrpa sitnica koje su već predugo stajale na ''to do'' listi i koje je trebalo obaviti, sastanci s dragim ljudima koje smo prije odlaska htjeli vidjeti i počastiti nekim finim slasticama.
Doslovno smo mjesec dana živjeli po strogo planiranom rasporedu, na što nisam baš navikla.
Ja više spadam u skupinu ljudi koja je prilično neorganizirana. Ali ne namjerno. Problem je što sam prilično zaboravna, pa kad nešto i trebam napraviti zaboravim. A ne vrijedi zapisati jer zaboravim di sam to nešto zapisala. Da, veselo je u mojoj glavi :)
I baš kad sam se mislila malo opustiti onda su na red došle one slatke muke. Sama selidba, pa premještanje namještaja, otvaranje beskrajnih kutija, namještanje stana..posebice kuhinje :)
Polako stan ( i život ) dovodim u red, još samo da nam ukopčaju internet i i to je to. Onda će i objava recepata biti redovita, jer mi je trenutno prilično komplicirano voditi blog.
Srećom, barem mi je lako snalaziti se u kuhinji. :)
I to mislim doslovno. U zagrebačkom stanu nam je kuhinja bila minijaturna i to me svakodnevno izluđivalo. Radna površina mi je bila na mašini za robu, trebalo je pola sata manevriranja da bih uopće pripremila namirnice koje mi trebaju za neko jelo. Mali radni stol u kojem je nekim čudom bilo potrpano svo moje suđe - kojeg, vjerujte mi ima i podosta. Ako vam kažem da je samo suđe zauzimalo 30ak kutija to bi vam trebalo nešto govoriti :D
Da,...nemam pojma kako sam uopće uspijevala išta skuhati u toj minijaturnoj kuhinjici. Vjerujem da je tu presudila moja ljubav prema kuhanju.
Ali mogu vam reći da sad još više volim kuhati. :) Mnoštvo ladica, pretinaca, veeelika radna površina, veliki prozori što znači jako puno svjetla (nema više borbe sa lošim dnevnim svjetlom! :)), veliki frižider iz kojeg ne trebam vaditi sve namirnice da bih stigla do one u pozadini. I napokon je svo moje suđe lijepo posloženo, sitnice potrebne za fotografiranje imaju svoje posebno mjesto, sve one na koje tako brižno pazim su lijepo izložene...Još samo par sitnica po zidovima i to je to! To je onda Dom.
E pa jedna od prvih stvari koju sam skuhala u našem novom domu je ovaj rižoto. Aromatičan, bogat, kremozan, s notom kiselosti zahvaljujući jabukama.
Kod nekih je izazvao opće čuđenje, kod nekih skepticizam, a kod nekih oduševljenje.
Ok, moram biti iskrena i reći da sam nekim osobama malo...lagala :) Podvalila sam im ovo kao rižoto od nekoliko vrsta sira. Brat je bio malo sumnjičav kad je vidio komadiće jabuke ali uspjela sam ga razuvjeriti i uvjeriti da je to samo ukras za potrebe fotografije :)
Svidio se svima koji su ga probali, a koliko se svidio meni govori činjenica da sam ga spremala 2 puta u istom danu :)
Sastojci koji su vam potrebni za dvije osobe :
- 1 luk
- maslinovo ulje
- 200 grama arborio riže
- 2 dcl bijelog vina
- 750 ml povrtnog temeljca
- 2 jabuke (Granny Smith)
- 50 grama Gorgonzole
- sol
- svježe mljeveni papar
- malo nasjeckanog peršina
- 15 grama maslaca (hladnog)
- 15 grama Grana Padano sira (naribanog)
Dodati jabuke izrezane na kockice i dinstati par minuta dok malo ne omekšaju, zatim dodati rižu i dinstati dok zrnca riže ne postanu prozirna.
Podliti bijelim vinom. Kad vino ispari, smanjiti vatru, posoliti, začiniti svježe mljevenim paprom i podlijeti povrtnim temeljcem. Kuhati 20ak minuta i svo to vrijeme rižu polako podlijevati temeljcem.
Pred sam kraj dodati gorgonzolu, sve zajedno dobro promiješati i kuhati još minutu dvije, da riža bude kuhana ''al dente''. Netom prije posluživanja dodati maslac i sir i sve dobro i pažljivo proimiješati, Ukrasiti sa sitno izrezanim kockicama jabuke.
Ja sam ti uvijek za ovakve kobminacije i rižoto ti izgleda savršeno :)
OdgovoriIzbrišiČestitam ti na novom prostoru i želim još jako puno lijepih trenutaka u kuhinji i inspiracije :)
Kombinacija mi zvuči divno i rižoto tako izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiZnam kako je sa selidbom, i mi smo prošli kroz to. A poslije je tako lepo :).
p.s. Prva fotka ti je krasna:)
Vidim da uživaš u novoj kuhinji kas spremaš ovo divna jela :) Rižoto je divan, ja ga obožavam!
OdgovoriIzbrišiRižoto super izgleda. Čestitke na novoj udobnoj kuhinji.
OdgovoriIzbrišiBas mi je drago sto sada imas veliku kuhinju... Znam kakva je to sjajna promena! :)
OdgovoriIzbrišiOdlican rizoto...
Rizoto je fenomenalan, lijepo se smjestite i uzivajte u novom domu!
OdgovoriIzbrišiTočno znam o čemu pričaš. I meni je tako bilo u starom podstanarskom stanu i preporodila sam se kad sam došla u nov, lijep i po mom ukusu uređen stan s velikom kuhinjom i puno radne površine. Uživaj u svojoj novoj kuhinji. Rižoto mi je jako zanimljiv i privlači me. Nisam još probala jabuke u kombianciji s rižom.
OdgovoriIzbrišiHvala vam cure :)
OdgovoriIzbrišiMonika - i ovo je podstanarski stan ali puno ljepši od prethodnog. Jedva čekam da jednog dana napravimo malu kućicu gdje će sve imati naš pečat - od početka do kraja i gdje ću u svemu vidjeti naš potpis. Do onda prostor u kojem boravimo pokušavamo što više personalizirati. Ide nam dobro zasad :)
dva puta u istom danu, onda mora da je poseban!!
OdgovoriIzbrišisretno ureljenje u novi stan, to je uvijek velika promjena!
Ana, nemaš pojma koliko mi je drago šta napokon imaš veliku kuhinju. Kod nas u stanu (di smo sada) zaista je mala i jedva čekam da se preselim u svoju koja doduše treba još dorade, sve sam si lijepo zamislila :) Jedva čekam da vidim tvoju :)
OdgovoriIzbrišinadam se da prekid radnog odnosa nije bio prisilan, ali mislim da ćeš se puno bolje snaći u Zadru, uostalom, mama i ti možda pokrenete vlastiti biznis. Vidjela sam samo mali dio, ali sve mi je jako lijepo. Samo naprid :)
Hvala ti :)
OdgovoriIzbrišiJao, prekid radnog odnosa je bio gorak jednako kao što su gorke bile i te tri godine provedene na tom mjestu. Čak i sad kad se sjetim kroz što sam sve prolazila stegne mi se želudac. Plačući sam odlazila na posao, i plačući išla kući.
Žao mi je kolegica koje još uvijek proživljavaju teški oblik mobinga tamo, ali hvala Bogu ja sam se spasila.
Rekla sam sama sebi - ne može biti gore :D
i zaista, ne može. A kad se jedna vrata zatvore otvori se Mam*Ana prozorčić :))
najvjerojatnije i mene uskoro čeka selidba, iako trenutno imam veliku kuhinju, ne koristim ju sama i često nije onako kako bih željela da sve bude posloženo i dostupno...
OdgovoriIzbrišii ja sam ovaj tjedan imala gorgonzolu, ali u posve drugom obliku
odličan rižoto
pronašla sam se gore u onim tvojim ričima o zapisivanju na papirić - vječito zapisujem i vječito gubim ono što sam zapisala :)
OdgovoriIzbrišia rižoto zvuči primamljivo. Vrlo primamljivo. Mislim čak toliko primamljivo da razmišljam da ga sutra spremam za obid. Srećom, dragi je sklon eksperimentima u kuhinji pa se onda ne bojim da će bit skeptičnih pri degustaciji :)