nedjelja, 8. svibnja 2011.

Zagorje i mramorni cheesecake

Hm...sigurno će se neki od vas zapitati kakve veze ima Zagorje sa cheesecakeom - i to mramornim.
Obećajem, par redaka dalje pojasnit ću i to.

Nakon prilično napornog i turbulentnog tjedna ovaj vikend stvarno nije mogao biti ljepši.
Jučer sam sa mojom snažnijom i boljom polovicom išla u sad već tradicionalnu subotnju šetnju Dolcem, opskrbila se hrpom svježeg povrća i divnim slatkim jagodama.
Da bi unijela malo veselja u svoju kuhinju kojoj u popodnevnim satima kronično fali svjetla kupila sam buketić nekakvog rozog cvijeća..koliko se sjećam, prodavačica je rekla da su to nekakvi zvončići.. (upitnik iznad glave :) )
Skoro pa cijelo poslijepodne sam provela u kuhinji eksperimentirajući sa ostacima riže od večere dan ranije, i nekakvom savijačom od krumpira , mesa i brojnih začina. O tome neki drugi put...

Ali u istom tom tonu sam odlučila napraviti malo drugačiji Cheesecake od onog kojem radim inače.
Povod je bio rođendan tati od mog P. (ona bolja polovica gore navedena :) ) i znajući koliko voli slatko nikako se nisam mogla odlučiti između sira i čokolade, ali svi recepti koje sam imala za čoko cheesecake nisu mi djelovali wow na prvu. ili previše čokolade - premalo sira ili obrnuto, pa sam ja napravila mramorni cheesecake.

Sastojci : 
* za podlogu * 
  • 250 gr Grancereale keksa
  • 100 gr maslaca
  • 2 žličice cimeta
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • malo smrvljenih lješnjaka
*za kremu od sira*
  • 600 grama svježeg sira
  • 2 jaja
  • 1 žutanjak
  • 120 grama šećera
  • 1 bourbon vanilija
  • žlica ruma
*za smjesu od čokolade*
  • 100 grama čokolade
  • 1 dcl slatkog vrhnja
*za kremu od vrhnja*
  •  2 kisela vrhnja (jedno 12% mm, drugo 20% mm)
  • 1 bourbon vanilija - može i običan vanilin šećer
  •  žlica šećera

Postupak:
Ugrijati pećnicu na 180°C, dno kalupa za pečenje obložiti papirom ili malo namastiti. 
Rastopiti maslac i dodati ga u prethodno samljevene kekse, u koje smo dodali malo samljevenih lješnjaka (mogu biti i bademi - a može proći i bez orašastih plodova), 2 žlice cimeta i 2 žlice smeđeg šećera. 
Sve zajedno dobro promiješati, utisnuti u kalup i staviti u zagrijanu pećnicu desetak minuta. 

Za kremu od sira miksajte sir zajedno sa šećerom, malo ruma, bourbon vanilijom dok ne dobijete finu pjenastu smjesu. Zatim u to umiksati 2 jaja i još jedan žutanjak. Miksati još malo dok se to sve ne poveže. 


U međuvremenu na pari otopite čokoladu sa malo slatkog vrhnja i stavite sa strane da se malo ohladi. 

Na ohlađenu podlogu od keksa ulijte 2/3 smjese od sira i jaja i poravnajte, a u ostatak smjese dodajte rastopljenu čokoladu. Sve dobro promiješajte i zatim žlicom tu smjesu žlicom stavljate na kremu od sira radeći vijuge da dobijete prošarani mramorni izgled. 


Peći pola sata na 170°C, a kad je gotova pustiti je da se malo ohladi. 


Dok se torta malo hladi, izmiješajte 2 kisela vrhnja sa malo šećera i bourbon vanilijom (ja osobno volim kad mi se vide crne točkice u kremi :) ) ali može i bez nje. 
Tu smjesu rasporedite po vrhu i pecite još 5-10 minuta. 


Tortu obavezno pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda s njom u hladnjak (ako ste karakter) :))


Torta je nakon 45-minutnog drmusanja po zagorskim cestama izgledala kao da je doživjela potres, pa je izgledala prilično otužno i razdrmano, ali to joj nimalo nije pokvarilo okus. 
Ja bih možda dodala još malo šećera, ali po tom pitanju nisam sva svoja (primjera radi, danas sam pila 3 dcl limunade sa 7 paketića šećera. bomba totalna!) tako da recept ipak ostaje ovakav kakav je. 

A sad se bacam na preostale jagode koje me dozivaju iz frižidera :)

Broj komentara: 9:

  1. Ovi "zvoncici" su mi rasli u vrtu U NL, pa sam odmah postala nostalgicna:) Imala sam dva pokusaja pravljenja dvobojnog cheesecake, jedan je bio ok (on se je pekao), i nikako da skucam recept za njega, a ovaj drugi za koji sam recept nasla na jednoj provjerenoj stranici i nije se pekao je bio blaga katastrofa:(((
    Ali, ovaj tvoj mi izgleda odlicno, jako mi se svidja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam kombinaciju sira i čokolade i kolači koji sadrže ta dva sastojka meni su automatski omiljeni. Jako lijepo izgleda ova tvoja tortica i mislim da je slavljenik bio jako zadovoljan.
    Fotkice su isto divne i jako nježne, pomalo romantične. Mislim da cjelokupnom dojmu doprinosi i fotka cvijeća koje je prekrasno. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako fina kombinacija koja bi i svakako i kod mene prošla.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmmmmmm divan je, a i fotke su lijepe!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. tek sad otkrih tvoj blog i jaako jako mi se sviđa. ma sve, ovaj cheesecake ti je famozan, fotke su tako lijepe, blog ti je krasan, i sve u svemu dobro došla! Pozdravić :))

    OdgovoriIzbriši
  6. hvala cure na lijepim komentarima :)
    @Ebba - hvala, nadam se da će blog još dugo biti na istom mjestu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako dobro izgleda!!! Savršene fotke :)
    Obožavam cvijeće u kući, posebno ako je poljsko, ne samo da miriše, nego ti odmah "osunča" cijeli stan :)

    OdgovoriIzbriši
  8. mmmm cheesecake i čoksa, mljac!
    lijepo izgleda :))

    OdgovoriIzbriši
  9. rado bi probala ovaj tvoj cheesecake!
    divne su ti fotke!

    OdgovoriIzbriši