četvrtak, 24. svibnja 2012.

Crème brûlée

Volite li pripremati iznenađenja za svoje najdraže?
Ja doslovno - obožavam!  E pa danas, moja bolja, mudrija i snažnija polovica slavi rođendan :)
Naravno, pokloni su kupljeni odavno, zamotani i pažljivo sakriveni u maminom ormaru jer tamo sigurno neće gledati, torta je završena i ukrašena na vrijeme, sastojci za mini sendviče su kupljeni i spremno čekaju u frižideru, zastavice su obješene sinoć kasno u noć :)


Jutros sam odjurila po poklone i svečano mu ih uručila čim se probudio :)
E sad...ono što je najbolje od svega....on nema poooojma da se sprema još nešto. Ionako je totalno začuđen jer mu popodne spremam malu obiteljsku zabavicu i nije mu ni na kraj pameti da imam još kojeg asa u rukavu. A vjerujte mi....imam!


Plan sam skovala prije 2-3 tjedna, ali kako nikad nisam radila takvo što bilo me strah da neće uspjeti.
Dakle : u pitanju je torta u obliku laptopa :) 


Moj P. je totalno u tom điru. Osim što mu je to struka, zanimaju ga sva nova tehnološka dostignuća i najčešće kad se vrati kući s posla ja zapravo nemam pojma o čemu on to meni priča. I on to zna :)
Srećom, nisam trebala slagati kompjuter već tortu pa sam bila prilično optimistična od starta. :)

Sa savjetima mi je strašno puno pomogla moja draga Jelena koja pod imenom Jele torte stvara divna slatka čudesa, torte na kat, torte u obliku traktora, tenisica, dvorca.... Ima kod nje i crvenkapice i vuka, štrumfova i majmunčića. :) Ali ima i čokolade! I to kakve...Svratite i pogledajte :)

Objasnila mi je kako prekriti tortu, na što paziti i kako raditi sa fondantom jer mi je ovo bio prvi put da rukujem s njim. Ali kako ja nemam ništa od alata koji je potreban za ukrašavanje torti fondantom; ni gladilice, ni utiskivače, rezače i sl. u tu svrhu su mi poslužile : bankovna kartica, mali nož, omot od tablete (plastični, kojeg sam izrezala na potrebnu veličinu), šljokičasta kemijska olovka, razne špatule... I naravno - vlastite ruke. Slobodno se nasmijte mojim rekvizitima. I ja sam se smijala :)

A kako mi se nije isplatilo kupovati glicerin za samo jednu tortu tako mi je i tu pomogla moja sugrađanka, također majstorica od torti koju također možete pronaći na facebooku pod imenom Tortica Mao. Ona je bila tako dobra da mi je umijesila fondant svojim moćnim mikserom i na taj mi način značajno uštedila vrijeme. :)

Biskvit, kremu i ganache za prekrivanje torte sam napravila jučer ujutro kod mame, i srećom nije ništa posumnjao. A kad sam ju jučer popodne trebala ukrasiti primjenila sam onu poznatu ''napad je najbolja obrana''. Nećemo u detalje :)) Brzo je prestao zapitkivati i ja sam mogla krenuti u pohode! :)

Sve sam uspjela napraviti bez problema, jedino mi je površina torte nije bila savršeno ravna pa se na nekim mjestima vidi pokoja neravnina, ali nema veze. Biskvit je čokoladni, krema također - sa dodatkom ruma, premazana je čokoladnim ganacheom i ispala je bolje nego što sam mislila da hoće!

 Samo što sam ja bila tako nervozna hoće li torta preživjeti od jučer do danas, hoće li se fondant otopiti, hoće li se slova čudno ponašati na fondantu i možda početi razmazivati... Jutros sam se probudila u 6 i nisam više mogla zaspati :) Samo sam čekala 18 h da polako stignu gosti. I torta :)

On je naravno bio totalno bezbrižan cijeli dan :) Poklone je dobio, svidjeli su mu se, torta koju je poželio se hladila u frižideru, lagano je pijuckao kavu, i očekivao dolazak gostiju. Potpuno opušten. Tako tipično za njega :)


Gosti su počeli dolaziti, a ja sam se u jednom trenu morala iskrasti iz stana, preuzeti tortu od mame i pozvoniti.  Vjerujem da  mu nije bilo ništa jasno kad sam odjednom nestala iz stana i kad je začuo zvono. Istina...kad me ugledao s tortom u rukama počeo je polako kopčati što se zbiva :)

Njegov izraz lica u tom trenutku je apsolutno neprocjenjiv. 
Istovremeno iznenađen jer mu ništa nije jasno, ni otkud torta - jer već jednu ima! Ni tko ju je radio, i ako sam ju radila ja, kad li sam to uopće napravila?? Sretan jer je skužio da sam opet imala spremno neko iznenađenje, začuđen, u nevjerici,.... sto emocija, na samo jednom licu :) 


Smijao se usnama, smijao se očima. Čak i rukama! A nisam mislila da je to moguće :)
I onda, u tom trenutku dok ga gledaš kako stoji u pozitivnom šoku shvatiš da je sve bilo samo zbog ovog trenutka. Sve je vrijedilo... svaka sekunda planiranja, svaka minuta rada, neprospavana noć, nervoza, svi tajni razgovori i dogovori, sve sitne laži...sve je to bilo samo zbog ovog trenutka.
I osmijeha.

Osmijeha koji mi uljepša svaki dan, koji mi pomogne da svaku večer bezbrižna utonem u san...osmijeha koji me utješi kad sam tužna, smiri kad sam nervozna...

I vjerujem da ćemo jednog dana kad ostarimo i kad nam bore budu ukrašavale lice imati isti osmijeh kao danas. Iskren, topao i pun ljubavi. Možda ćemo biti nagluhi, možda ćemo imati debele naočale i škiljiti jedan u drugoga, i hodati uz pomoć štapa, ali vjerujem da ćemo i dalje imati snage da iznenadimo jedno drugog.
Ako neće biti snage, biti će ljubavi. A kažu da ljubav sve pobjeđuje, zar ne? :)


A sada, nakon proslave u obiteljskoj atmosferi, smijeha, veselja, mini sendviča, grickalica i dvije torte odlučila sam počastiti i vas :) I to receptom za božanstvenu kremu koju P. doslovno obožava. Baš zato, kao što u naslovu piše, slijedi recept za crème brûlée. 


Sastojci:
·         600 ml slatkog vrhnja
·         6 žutanjaka
·         6 žlica šećera (može i malo manje)
·         Bourbon vanilija
·         smeđi šećer – pola šalice


Zagrijte pećnicu na 140°C.
Stavite slatko vrhnje grijati na laganu vatru dok ne zavrije.
Za to vrijeme istucite žumanjke sa šećerom i bourbon vanilijom (ja volim kad vidim crne točkice u kremi). Idealno bi bilo kad bi umjesto bourbon vanilije upotrijebili jednu mahunu vanilije, ali ja je ovaj put nisam imala doma pa sam zato upotrijebila bourbon vaniliju iz vrećice.
Kad dobijete glatku smjesu od žumanjaka i šećera, u nju lagano umiješajte jako malo zagrijanog slatkog vrhnja, a onda postepeno dodavajte još, sve dok smjese ne budu potpuno sjedinjene.


Smjesu prelijte u posudice, (otprilike do ¾ posudice) i stavite ih u malo dublji pleh za pečenje te  u njega pažljivo ulijte vruću vodu, pazeći da voda ne uđe u posudice sa creme brulee-om.
Pecite na 140°C, cca 35 – 45 minuta. Pred kraj možete pogledati kako su pečene na način da uzmete hvataljku za salatu ili dvije kuhače i zdjelice malo protresete. Ukoliko se smjesa miče samo u sredini to je otprilike to, ukoliko se miče cijelom površinom trebate ju peći još.
Nakon pečenja izvaditi na rešetku, i ohladiti na sobnoj temperaturi prije stavljanja u frižider.
U frižideru hladiti najmanje 3 sata.
Prije posluživanja, posuti creme brulee smeđim šećerom u tankom sloju i zagrijati šećer sa brenerom – ako ga imate – dok se ne otopi te pričekati nekoliko trenutaka da se rastopljeni šećer stvrdne. Ukoliko nemate brener, možete creme brulee staviti na najgornju rešetku u pećnicu zagrijanu na 250°C i  upaliti samo gornji grijač. Peći oko 3-4 minute, i poslužiti :)


Zanimljivo, prošle godine u ovo vrijeme smo u Rue Jean Maridor u Parizu P. rođendan slavili u malenom, šarmantnom i romatičnom restoranu smještenom pored zgrade u kojom smo odsjeli. Tada smo prvi put jeli crème brûlée. I zaljubili se u nju. Ludo i nepopravljivo :)

Nadam se da će će ova fina krema donijeti dašak Pariza i na vaš stol.
Ili barem dašak romantike.
Dašak ljubavi. 



Jer ponekad je tako malo potrebno da ti srce bude veliko kao kuća.
Osmijeh, poljubac ili samo....malo slatkog. :)


Uživajte:*
I povremeno...iznenadite voljenu osobu :)


54 komentara:

  1. Gledam baš ovu malu čajnu žličicu i kontam si da imamo iste! :D Jel imaš kompletni set od njih ili? Obožavam brulee i iskreno se nadam da ću ga uskoro napraviti i u svojoj kućnoj radinosti i objaviti ga. Još jednom, "mrak" ti je ispao", fotke mi se jako sviđaju! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je La Redoute komplet, 6 žličica i 6 pripadajućih šalica. Nedavno su mi se 2 žlice razbile ali sam imala sreće i nabavila još 6 takvih istih. Sad ih čuvam kao oči u glavi :D

      Hvala puno! :)

      Izbriši
    2. Moji ukućani su također razbili par žlica, a sada su na tavanu i čekaju bolja vremena.

      Izbriši
    3. ja sam ih pokušavala lijepiti, ali bezuspješno.
      sada mi stoje zamotane u mekane krpice, i koristim ih isključivo za fotografiju! Žao bi mi bilo da se i te razbiju :)

      Izbriši
  2. Post ti je jako lijep :) Super si to sve organizirala i napravila i totalno razumijem tu pozitivnu napetost, iščekivanje i nesanicu :) Laptop je genijalan, a ovaj creme brulee izgleda božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno Marinice :)
      Tu večer, nakon svog tog iščekivanja, napetosti i nervoze sam zaspala u sekundi :)

      Izbriši
  3. prekrasan post,pun ljubavi.zaista ti svaka čast na trudu i ovom djelu, jako lijepo napisano i izvedeno, i sretan mu rođendan! :))))) ideja za tortu ti je genijalna, ma cijeli post mi je jedan od najdrazih

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sjajan post. Vidjela sam sinoc na FB da ti se izbrisao tekst, ali nisam znala kako ti pomoci. Torta ti je genijalna i brulee predivno izgleda. Nisam ga nikad probala praviti. Cestitke za rodjendan.

      Izbriši
    2. Tamara - hvala ti :)
      P. zahvaljuje na čestitkama, a ja zahvaljujem na lijepim riječima :)

      Izbriši
    3. Gordana - na kraju sam se odlučila sabrati, sjetiti što sam sve napisala i napisati još bolji post!
      i mogu ti reći da mislim da mi je uspjelo :)

      P. se zahvaljuje :)

      Izbriši
  4. Prelep post, stvarno si se potrudila. Mislim, da je ovaj tvoj dečko jedan mnogo sretan dečko :D! I da, ljubav uvijek pobjeđuje! Hvala za ove krasne besede, fotke, uživala sam. Jedava čekam, da dođem kuči i da dam poljubac mome dragome :).

    Pozdrav,
    Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu Ana, hvala tebi na divnim riječima :)Još kad pročitam ovu zadnju rečenicu, super! :)
      Lijepi pozdrab i tebi :)

      Izbriši
  5. Predivan post,ljubav izvire iz svakog slova.Svaka cast na torti!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda. Svaka čast za trud!

    OdgovoriIzbriši
  7. Potpuno sam se rastopila čitajući ovaj post jer je tako ljubavan, tako osećajan, tako predivan! Torticu i sve ostalo si super napravila, svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maslinka hvala ti puno :) Riječi su doslovno same išle iz mene...kad sam na kraju pročitala sve i ja sam se rastopila :)

      Izbriši
  8. Blago tvom dečku što te ima za devojku. :) Baš si ga prelepo iznenadila. Post je divan, pun ljubavi kao i tortica. A mnoogo mi se dopada i cream brûlée.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zoka, baš ti hvala na ovako lijepom komentaru :)
      Drago mi je da ti se sviđa i post i crème brûlée :)

      Izbriši
  9. Post pun divnih emocija, svaka čast za tortu i iznenađenje :) Creme brulee izgleda krasno :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno, post ti je jako lijep, osjećam se ko da sam sama doživjela. Torta je super, odlično je ispala, baš je nekako precizna. Ja sam ih nekoliko napravila s fondantom i još uvijek mi je teško :D
    Obožavam rođendanska iznenađenja, zapravo se svode na onaj najbolji trenutak - kad vidiš sreću na licu te osobe, baš kako si napisala.

    Pozdrav od Anje ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Post pun ljubavi i emocija,divno si to sve izvela,i tvoj trud je nagrađen s ljubavlju,predivno mi je sve :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ana, odusevila si me... Ovo je divan gest! Torta ti je sjajno uspela, ali iznenadjenje koje si priredila voljenoj osobi je fenomenalno! Bravo!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Zahvaljujući tvome komentaru otkrila sam odličan njami, njami blog!! Idem sada malo prošetati po postovima:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam nekim čudnim puteljcima došla do tvog :)

      Izbriši
  14. Pročitala sam u jednom dahu i poptpuno sam oduševljena. Kez mi je bio na licu sve vreme!
    Torta je genijalna! A patim za krem brule posudicama već dugo... Baš sad kad sam odlučila da kupim ne mogu naći nigde...To mi je jedan od najfinijih deserta koje sam probala.
    Baš si divna jedna osoba i nadam se da će nam se jednom putevi ukrstiti:)
    Ako nekad dođete u NS, imate svog vodiča-lokalca:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno Nevena na ovakvim riječima :)
      Isto vrijedi i za tebe - u Zadru su ti kod nas uvijek otvorena vrata. Nadam se i ja jednom lijepom susretu u budućnosti. Makar na kratko :)

      Ove posudice koje su baš predviđene sam kupila u Udinama u casi - bile su svaka jedan euro, tamo sam kupila i brener - nije bio skup. 7-8 eura ako se ne varam.. :)
      Ako odem još koji put javim ti pa ako ti budu još trebale uzmem ih :)

      Izbriši
  15. Divna priča :)) svaka ti čast za skrivanje i da je sve uspjelo! :) mogu si misliti kako j bio veseli kad je vidio tortu :)) Odlična si ti ženica :) Želim vam da se čim prije vratite u Pariz :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tihana na lijepim željama i lijepim riječima :)
      ajme, da sretan! ma kako sam napisala..kao malo dijete kad mu pokloniš igračku koju duuugo gleda u izlogu :)

      Izbriši
  16. Baš lijep post. Dečko ti je stvarno sretnik.
    Sad si i meni dala ideju, baš bih mu mogla jednom za ročkas napraviti laptop tortu jer je i on geek hehe kao i tvoj dragi.
    I ovi mali sendviči su mi baš slatki, moram i to probati napraviti.
    Moj je jedini problem što ne mogu ništa tajiti, uvijek mu izbrbljam prije nego dođe rođendan što sam mu spremila, imaš neki savjet kako da izdržim a da se ne odam kad spremam neko iznenađenje?
    I evo link na moj novi blog.. http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Inače stvarno ne znam lagati, ali kad spremam ljudima neko iznenađenje, onda se toliko ufuram u to da postanem doslovno najveći prevarant :D
      Iako, on se već trebao priviknuti na ovakva iznenađenja, svaki put se zapravo ja iznenadim jer on bude opet iznenađen :))

      Zadnji put kad sam učinila nešto slično sam ga zavezanih očiju i sa slušalicama u ušima vozikala po ZG da izgubi pojam o tome gdje idemo i na kraju ga odvela na mini oproštajnu zabavu sa kolegama - koju sam naravno do u detalje isplanirala :))

      Hvala ti :) Čitamo se :)

      Izbriši
    2. Stavila sam te na listu blogova koje pratim.
      Baš mi se činiš draga i simpatična i zato ću te pratiti.
      Idem sad pogledam ako imaš fb page od bloga pa ću te i tamo staviti na listu omiljenih..

      Sad si me motivirala, baš ću idući put pokušati napraviti iznenađenje i zadržati ga za sebe.. već mi je vrijeme da jednom ne kažem par dana prije što sam osmislila i kupila :)

      I ovo s povezom na očiju je bilo super.. baš ti je dečko sretnik!

      Izbriši
    3. Hvala ti Aria :)
      Svakako se pokušaj suzdržati sljedeći put :)

      Izbriši
  17. Post ti je zaista predivan. Srecan rodjendan i sa moje strane, torta izgleda bozanstveno, a tvoj trud i nervoza su se zaista isplatili. Crème brûlée obozavam, a ti si ga napravila perfektno:)

    OdgovoriIzbriši
  18. Prelijepo! Blago slavljeniku:-) Hvala sto si navratila kod mene:-)

    OdgovoriIzbriši
  19. odličan post :) znam kako je divan osjećaj pripremiti nešto takvo osobi koju voliš, a ti si to napravila vrhunski! svaka čast :) i želim još puno ovakvih roćkasa!

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga, prekrasan post, tako dirljiv i pun ljubavi i sreće! Neka vam tako i ostane :) Neka vi budete stari i škiljavi, nema ništa boljeg od ljubavi, zagrljaja, utjehe, sreće... no, znaš već i sama kako je to kad pronađeš srodnu dušu :) Mogu samo zamislit kakva mu je faca bila dok te vidio, nešto neprocjenjivo :)Torta izgleda strava!!
    Crème brûlée obožavam, nadam se da ću je probati i u Parizu jednog dana :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Evo i od mene čestitke, što za rođendan, što za tortu! Odlično je ispala! Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  22. Krasan post.Obožavam pripremati iznenađenja svojim najbližima i snimati im oduševljenje na licu. Kao što kažeš neprocjenjivo.

    OdgovoriIzbriši
  23. Cure su već rekle u komentarima, ali ponovit ću - divan post... Moram priznat da su mi malčice zasuzile oči (iako nisam baš pretjerano romantičan tip), ali nisam mogla odolit kad si toliko ljubavi pretočila u tekst, a očito i u tortu i ostatak rođendana svog dragog.

    OdgovoriIzbriši