četvrtak, 9. veljače 2012.

DO!TS i čokoladna torta :)

Sigurno ste čuli za DO!TS! Ma, naravno da jeste :) Ako netko još uvijek ne zna o čemu pričam, evo pojašnjenja :)

Dvije divne mlade žene, ujedno blogerice i kreativke, Marina s bloga CraftzeeFactory i Ivona s IzzyCreations, su uspjele za nula kuna, uz pomoć dvadesetak suradnika i stotinjak ideja stvoriti online magazin koji promiče handmade kulturu. Prvi takve vrste kod nas.

Prvi broj DO!TS magazina

Prvi broj možete pronaći tu, ali mene posebno veseli novo izdanje :) Zašto? Sad ću vam reći :)

Drugi broj DO!TS magazina
 Prije cca mjesec dana sam dobila od Marine jako zanimljiv mail. Na prvu mi nije bilo jasno što točno ima na umu, i moram biti iskrena, pomislila sam da možda u novom broju želi predstaviti Mam*Ana stvarčice. Međutim, kad mi je u sljedećem mailu predstavila svoju ideju, moram vam priznati da sam se prilično...oduševila! I prepala :) Sukladno s temom *handmade vjenčanja* koja se obrađuje u novom broju Marina je htjela da napravim svadbenu tortu za moodboard Crazy colors koji je ona radila.

Svadbenu tortu?! Ali ja nikad nisam radila svadbenu tortu! Ni tortu na dva kata, a kamoli svadbenu!
Tako nekako su tekle misli u mojoj glavi...grickala sam nokte, panično hodala kao Baltazar po sobi, proučavala mail i fotografije koje mi je poslala i mislila se...što sad!?
A onda je ona tvrdoglava Ana, koja obožava izazove donijela jedinu ispravnu odluku. Ova suradnja se NE propušta :) Ipak je to DO!TS! I onda je počelo smišljanje...planiranje...skiciranje..
Torta je trebala biti bijela, ali sam došla na ideju da ih ukrasim macaronsima. Kad sam to predložila Marini njen odgovor je bio ''čitaš mi misli'' :) Strah je zamijenila hrabrost i dobra organizacija :)



Sve sam isplanirala...unaprijed sam napravila biskvite, beze kore, šarene macaronse, kreme, spakirala ih u kalupe, posude, uzela sav ''alat'' koji mi je potreban da tortu dovršim u Zagrebu...Čak sam i smještaj organizirala uzevši u obzir lokaciju snimanja...Jedino sam se bojala transporta torte do odredišta jer na to nisam mogla previše utjecati, ali taksist je bio tako drag i dobar da je vozio 10 km/h :)

Još kad smo tortu zajedničkim snagama u studiju (hvala vam cure :)) prebacile na stalak, pao mi je kamen sa srca. To je bilo to! Trud se isplatio, sve sam uspjela napraviti kako sam zamislila..bravo ja! :)

Nakon odrađenog snimanja, tortu smo isprobali. Reakcije su bile super i to je ono što je meni osobno bilo najvažnije. Da je fina, sočna, meka, pjenasta.. Sudeći po izrazima lica - takva je i bila :)

Ako vas zanima recept, a vjerujem da vas zanima - čitajte dalje.

Donja torta (promjera 28cm) je bila kombinacija čokoladnog biskvita i dvije kreme, a gornja manja torta (promjera 20 cm) je bila kombinacija beze kora i 4 kreme.
Sve je bilo premazano kremom od bijele čokolade, i šlagom s aromom vanilije.
Dakle počnimo :

Za čokoladni biskvit : 
8 jaja
300 grama šećera
2 vanilin šećera
400 grama maslaca
300 grama čokolade u prahu
8 žlica brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 dcl vrućeg mlijeka
2 žlice ruma

Žutanjke miksati sa šećerom i vanilin šećerom dok ne budu pjenasti i svijetlo žuti, dodati rastopljeni maslac i dobro promiješati pjenjačom. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Čokoladu u prahu, prašak za pecivo i brašno promiješati i postepeno, miksajući, dodavati u smjesu žutanjaka i maslaca.
Dodati vruće mlijeko i rum te sve dobro promiješati.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Peći 15-20 minuta na 180°C u kalupu promjera 28 cm.
Kad se biskvit ohladi prerezati ga na četiri tanke kore.

Za beze kore : 

400 grama šećera (pola u prahu, pola kristal)
žlica jabučnog octa
žlica limunovog soka
8 bjelanjaka

Tući bjelanjke i pomalo im dodavati šećer. Kad je snijeg već čvrst dodati žlicu limunovog soka i žlicu jabučnog octa. Miksati još dok snijeg ne bude jako čvrst.

Na pek papir uz pomoć tanjura ili zdjele promjera 20 cm nacrtati krugove.
Tučeni snijeg stvaiti u slastičarsku špricu i izvana prema unutra ispuniti nacrtani krug.
Sušiti 2 sata na temperaturi 100°C, max 110°C.
(Ukoliko imate na pećnici opciju *vrući zrak* uključite nju)

Navedeni sastojci su dovoljni za 6 kora. Jednu koru nakon pečenja izlomiti u komadiće.


Sad na red dolaze kreme. :)

Za kremu od tamne čokolade: 
100 ml vrhnja
50 ml mlijeka
2 žlice ruma
300 grama tamne kvalitetne čokolade
50 grama šećera u prahu
100 grama maslaca

Na pari otopiti čokoladu i maslac, dodati šećer u prahu, rum, vrhnje i mlijeko i zagrijavati dok ne zavrije. Pustiti da se ohladi.
Kasnije u nju umiješati tučeni šlag (od cca 100 ml vrhnja za šlag).
U jedan dio kreme umiješati izlomljene komadiće beze kore.



Za kremu od bijele čokolade :
štapić vanilije
150 ml vrhnja
300 grama bijele čokolade
120 grama maslaca
30 grama šećera u prahu

Štapić vanilije prerezati napola, ostrugati sjemenke vanilije i staviti ih u vrhnje koje zagrijavamo na laganoj vatri. Bijelu čokoladu izribati u posudu, dodati joj šećer u prahu i zagrijano vrhnje preliti preko čokolade. Miješati špatulom dok se čokolada ne rastopi i zatim joj dodati omekšani maslac. 

Kad se ohladi, u kremu umiješati tučeni šlag (od cca 100 ml vrhnja za šlag)
U trećinu kreme dodati 70 grama lješnjaka koje smo prethodno tostirali na tavi i usitnili.
Ostatak kreme nam treba za filanje čokoladnog biskvita i premazivanje torte.

Za kremu od nutelle :
100 ml vrhnja za kuhanje
50 ml mlijeka
100 grama nutelle
70 grama noissette čokolade
2 žlice šećera u prahu
50 grama maslaca

Vrhnje i mlijeko zagrijavati na laganoj vatri, dodati nutellu, noissette čokoladu natrganu na komadiće i šećer. Miješati dok se sve ne rastopi. Pustiti da se malo ohladi i zatim u kremu umiješati maslac, a potom i tučeni šlag (cca 50 ml vrhnja za šlag) 
Kremu podijeliti na dva dijela pa u jednu dodati 50 grama lješnjaka (tostiranih i usitnjenih)

Za kremu od mliječne čokolade :
350 grama mliječne čokolade
100 ml vrhnja
2 žlice ruma
50 grama maslaca
2 žlice šećera u prahu

Čokoladu i maslac otapati na pari, dodati šećer i rum i svo vrijeme lagano miješati. Dodati vrhnje i zagrijavati dok ne zavrije.
Kad se ohladi u kremu umiješati tučeni šlag (od cca 50 ml vrhnja za šlag)

Slaganje torte : 

Donja torta : 
Obruč za tortu promjera 28 cm stavimo na čvrsti pladanj ili stalak za tortu. Dakle, treba maknuti dno i stegnuti obruč. U obruč položiti jednu koru čokoladnog biskvita. Namočiti koru mješavinom mlijeka, ruma i šećera ( 2 žlice šećera u prahu, 3 žlice ruma i 2 dcl mlijeka malo zagrijati da se šećer otopi i potom pustiti da se ohladi). Preko prve kore premazati kremu od tamne čokolade. 
Staviti drugu koru, malo namočiti rumom i mlijekom, potom staviti kremu od bijele čokolade.
Staviti treću koru, namočiti je i na nju staviti kremu od tamne čokolade s komadićima beze kore.
Staviti i zadnju koru, malo namočiti rumom i mlijekom i staviti u hladnjak preko noći da se stisne. 

Gornja torta :
Prvu beze koru položiti na papirnati tanjur pa onda na pladanj onako kako se kora pekla. Svaku sljedeću polažemo naopačke, na način da dno bude gore jer je onda podloga na koju nanosimo kremu ravna. Na prvu beze koru nanijeti špatulom kremu od nutelle s lješnjacima.
Staviti na nju beze koru i lagano utisnuti koru u kremu. Zatim staviti kremu od mliječne čokolade, pa beze koru koju opet lagano utisnemo u kremu. Na nju ide opet beze kora pa krema od bijele čokolade s lješnjacima, pa beze kora (opet lagano utisnuti) i zatim krema od nutelle. Sve premazati kremom od bijele čokolade i staviti u hladnjak preko noći. 

Spajanje torti :
S donje torte skinuti obruč i premazati ju kremom od bijele čokolade tako da ostavite u sredini jedan prazan krug promjera kolika vam je gornja torta. Na taj nenamazani dio treba doći manja torta.
Između pladnja i kartonskog tanjura stavite lopaticu za tortu, podvucite ispod ruku i prenesite ju na donju tortu. Sad kad su spojene, premažite ih još jednom kremom od bijele čokolade.
Staviti na 3-4 sata u frižider da se sve dobro stisne i ohladi. 

Ukrašavanje torte:
Istući 250 ml vrhnja za šlag sa 2 vanilin šećera i žličicom arome vanilije u čvrsti šlag i cijelu tortu premazati šlagom. Da bi dobili ''čupave'' ukrase uzmite jedan dugi nož i prislonite ga bočno na tortu i zatim ga samo ''odlijepite''. Nastaviti tako dok cijela torta ne bude čupava :)

Macaronse raznih veličina (od pola cm do 3 cm promjera) samo lagano prisloniti na šlag da se zalijepe. Po mogućnosti macaronse zalijepiti neposredno prije posluživanja da nebi pustili boju. 

 Kad budete tortu rezali, podvucite lopaticu za tortu ispod kartonskog tanjurića pa gornju tortu odvojite od donje na posebni tanjur, ili prvo režite gornju, zatim donju tortu :)

A da slučajno ne zaboravim napomenuti :
Ovi apsolutno genijalni pingvini na vrhu torte su Nikolinino djelo! Pogledajte još njenih radova tu. :)



Eto :) Nadam se da nisam ništa propustila. Ukoliko sam ipak nešto zaboravila pojasniti ili napisati, slobodno pitajte što god vas zanima :) Evo i nekoliko fotografija sa snimanja koje sam uspjela napraviti dok je fotograf namještao rasvjetu :)

I na samom kraju nekoliko zahvala :)

Hvala ti Marina što si se odlučila baš za mene i dala mi priliku da pokažem što znam. Hvala hvala! :)
Hvala cijelom kreativnom timu na lijepoj suradnji, divnom druženju i super komentarima za tortu :) Drago mi je da vam se svidjela! 

Hvala Jeleni sa Jele Torte na odličnim savjetima i genijalnoj podršci!
Hvala Maji i Jeleni koje su me ugostile u svom kućerku u ZG, i svima koji su znali (ili makar vjerovali) da nisam presmotana da napravim tortu na dva kata :)))

 


Broj komentara: 36:

  1. Torta je genijalna i izvrsno se uklapa u DO!TS. Čitam recept i stvarni si dala truda. Jako mi se sviđa čupava dekoracija, a posebno mi je za oko zapela krema od nutelle.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno genijalna torta! Baš kreativno, sviđa mi se ideja ukrašavanja s macaronsima :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš je slatka. Idem vidjeti novi DO!TS.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme koji proces, jednom sam radila tortu na kat, ubila sam se od posla iako sam radila sa zadovoljstvo. moram ti priznat da je ispala odlično!

    http://sanja-tosamja.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  5. ajmmeeeee, pregenijalna ma preslatka torta! svaka čast!:)) Veliki pozdrav cijeloj ekipi časopisa, oduševljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam cula za njih do sada, ali divno je kada udruze dvoje blogera u svojoj zamisli. A i tortica je super :) Bas je zimska :)

    OdgovoriIzbriši
  7. E, draga moja, meni je trebalo vremena za pročitati ovaj post a tek koliko je tebi trebalo za pripremiti ovu tako veselu i ukusnu tortu a tek još i napisati ovaj post!
    Prekarsno!
    Čestitke cijeloj ekipi. Vi znate svoj posao!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prvo - čisto sumnjam da je itko mislio da si smotana da napraviš tortu na dva kata!
    Drguo - ista je savršeno ispala!
    Treće - svima nam je drago što si prihvatila izazov i dokazala, sebi i drugima, da ti to možeš ne samo napraviti, nego napraviti genijalno! Umorila sam se od čitanja koliko krema, biskvita... fuf! Bravo!!

    OdgovoriIzbriši
  9. post je bome dug, ali eto..nisam ga mogla polovično napisati :D
    svaka čast svima koji ovo uspiju pročitati do kraja :)

    Hvala svima na lijepim riječima, baš ste me razveselili :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasna suradnja, svaka ti čast na torti stvarno je preslatka i mislim da se odlično uklapa u dots!

    OdgovoriIzbriši
  11. Joooj kako je slatka i vesela torta :) Za +5 je!! A još svi ovi čokoladni slojevi... mmmmmm :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Ana, bravo, bravo, bravo! Odusevljena sam! Jako volim Do!ts i jedva sam docekala novi broj. Torta je fantasticna!!! Sve si savrseno uradila...

    OdgovoriIzbriši
  13. Torta je bila savršena... i izgledom i okusom, a uživali smo i u tvom društvu i suradnji... A Mam*Ana stvarčice dolaze u spotlight u slijedećem broju ;-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Marina, i ja sam uživala u suradnji. I super ste ekipa..kreativna i pozitivna :)

      Izbriši
  14. Super izgleda, a bere se i bolje. SUPER POST a i SUPER EXTRAVAGANTNA torta. Samo da pogledam recept zavrti se mi u glavi i u ustima, kad se zamislim sve ove okusove i sočnost. MMMM
    WOHOO GIRL, you rock!!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. koja kombinacija!!baš sam jučer listala i jedva čekala vidjeti recept..krasno!!a macaroons su tako sitni da sam mislila da su m&ms bomboni1!

    OdgovoriIzbriši
  16. čestitam, torta je čarobna :) :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Čestitke! Torta je zaista krasna :). Več sam pogledala celi časopis :).

    OdgovoriIzbriši
  18. Bravo za tortu i za ovu odličnu suradnju ! Torta je tako vesela i lijepa, super si je napravila i sve skupa mi je tako dobro i pozitivno !

    OdgovoriIzbriši
  19. Znas kaj, ti jedna.. evo vec pol sata trazim tvoj recept za macaronse i sve je manje izgledno da cu ga naci.. :( pomoc molim!

    OdgovoriIzbriši
  20. torta je divna:) ja mislim sutra tati za rođendan ispeci donju:) moze samo pitanje,kod biskvita pise 400 grama dkg maslaca,pa dali je gr ili dkg?

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala ti mateja :)
    Moram priznati da nisam vidjela tu greškicu dok ju sad ti nisi spomenula, pa ti zahvaljujem :)
    Evo ispravila sam - u pitanju je 400 grama.

    Jedan savjet : izaći će ti prilično puno biskvita od ove doze, ukoliko ti trebaju dvije tanke kore možeš slobodno i prepoloviti dozu. I obavezno čačkalicom provjeri biskvit nakon 20-25 minuta, ja sam ga pekla neki dan skoro 30 minuta - dosta ovisi o jačini pećnice.

    Ukoliko te bude još nešto zanimalo slobodno pitaj :)

    Sigurna sam da će biti jako fina u tvojoj izvedbi :)

    OdgovoriIzbriši
  22. tako sam i mislila(ovo za grame)
    eto hvaala ti puno na odgovoru i savijetu:) nisam jos odlucila hoce li biti dva biskvita ili cetiri,to cu danas:)hah
    i maalo cu promijeniti kombinaciju krema:)
    eto cestitam jos jednom na ovoj tvojoj izvedbi tortice,stvarno je krasna:)

    OdgovoriIzbriši
  23. ako se ne možeš odlučiti ispeci biskvit u jednoj većoj i jednoj manjoj pa neka bude na kat :))
    samo ti mijenjaj, meni je jako drago da te ova torta inspirirala :)

    OdgovoriIzbriši
  24. eto samo da ti kazem da je ispala super:)uz manje izmjene,tj nesto sam dodala nesto oduzela¨!mogu reci da je torta mrak:)nabacim ti sliku na fb ako zelis:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. daj baš stavi sliku na facebook :)
      jedva čekam vidjeti kako je ispala :)

      Izbriši
  25. ne vidim..
    ako si objavila sliku stavi na nju tag (steamy,creamy) ili ju objavi baš na mom zidu. ne vidim ju :(

    OdgovoriIzbriši
  26. Pa bas na zid sam stavila,neznam zasto ne vidis:( pokusat cu ponovno

    OdgovoriIzbriši