subota, 31. prosinca 2011.

...stara godina i topla čokolada

Da, znam. Obećala sam recept za snježnu tortu u ovom postu, ali...kad bi se barem sjetila di je završio papirić sa količinama.  Radila sam pola doze jer jednostavno nisam imala toliko jaja doma :)
A za pola doze mi je otišlo 12 bjelanjaka. Nadam se da ću ovih dana pronaći taj papir jer mi je na njemu i recept sa količinama za slatko od jabuka i pijanih marelica i džem od višanja, tako da je zapravo, prilično važan :) Što mogu - drugo ime mi je zaboravna. :)

Ipak, zadnji dan godine treba obilježiti nečim slatkim! Baš zato stiže recept za aromatičnu, bogatu, slatku, lagano pikantnu i gustu vruću čokoladu.





Vruću čokoladu skoro uvijek radim po ovom receptu. Unatoč tome nikad nije ista, jer uvijek nešto dodam, oduzmem...ovisi o rasploženju. Ponekad stavim više šećera, ponekad više cimeta. Znam dodati i malo narančine korice i li par kapi narančinog soka..
Ovo će biti jedno od pića na našem večerašnjem ''meniju''. Zamotana u kariranu dekicu, ispred bora, okružena svojim čupavcima i boljom polovicama dočekat ću tu famoznu 2012.  Nemam običaj odlaziti na nekakve organizirane dočeke, više volim toplinu vlastitog doma, fine kolačiće, čašu dobroga vina, meni najdražu glazbenu podlogu, zanimljivog sugovornika... meni je to doček za poželjeti.
Zadnjih mjesec dana najčešće pitanje je ''Di ćeš za novu?'', i sudeći po reakcijama na moj odgovor  ''doma'', to i nije baš popularna opcija...ali..nije ni bitno. Dok god smo mi sretni i dok god nam je lijepo - to je ono što je ispravno :)


Ova godina je za mene bila prilično turbulentna. Bilo je tu svega...smijeha, suza, puno ljubavi, sreće, puno sati provedenih uz kavu i čašu vina sa dragim prijateljima i susjedima (Nada, D i D - sjetimo vas se svaki dan, uvijek po dobrom...) Bilo je puno životinjica koje su prošle kroz nas dom i koje su sretno udomljene..bilo je i onih sirotih koje su nas napustile unatoč svim naporima... Bilo je fine hrane i pića, inspiracije, zanimljivih putovanja, želje za promjenom, selidbe u drugi grad, ...problema sa zdravljem i zaista čudesnih ozdravljenja... Bilo je užasa na poslu, ali i olakšanja kad je sve završilo. 
Sad su neki ljepši dani ispred mene...znam to. Uvijek vjerujem da će biti ljepše i bolje...i da se sve događa s razlogom. Vjerujem da je svaka suza tu da bi nešto naučili. Svaki osmijeh se desi jer smo ga zaslužili.. Nešto u stilu - dobro se dobrim vraća. Kad sve zbrojim (ništa ne oduzimam :) ) bila je to zanimljiva godina.
Počela sam pisati ovaj blog, članke za ordinaciju.hr, s mamom sam počela šivati i izrađivati svakakve sitnice..upoznala sam puno zanimljivih ljudi, ostvarila neke davno zacrtane planove..doživjela ispunjenje najvećih želja...i bilo mi je lijepo. A biti će i ljepše! Jer sam tako odlučila :)

Hvala svima koji svraćate ovdje...čitate moje postove, te ostavljate svoj trag u komentarima.
Puno mi znači svaka vaša konstruktivna kritika, svaki savjet, svaka topla i lijepa riječ..
Radujem se druženju i u sljedećoj godini :)

  

Nadam se da je i vama protekla godina bila dobra...ali i da će sljedeća bit još bolja. Želim vam svima puno ljubavi, zdravlja, smijeha, dobrih prijatelja, puno zabave i puno mira, pregršt inspiracije, uspjeha u kuhinji, fine hrane, slasnih kolača, sočnih torti, slatkih pralina i tartufa, mekanih karamela, kremastih kolačića, hrskavih keksića, dobrog svjetla i još boljih fotografija :)
Neka vam se ostvari sve što si i sami poželite! Zabavite se lijepo večeras, gdje god bili. Jer ipak, nije važno gdje si, već s kim si, a ja vam sukladno s tim želim ugodno i zanimljivo društvo :)


A ako želite 2011. ispratiti u slatkom tonu onda je ova čokolada prava stvar za vas.

Sastojci koji su vam potrebni su : 
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 ml mlijeka
  • 150 grama kvalitetne tamne čokolade
  • 50 grama mliječne čokolade
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice kakao praha
  • žličica cimeta
  • prstohvat chillija u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ruma
  • žličica arome vanilije
Uliti u lončić vrhnje, mlijeko, šećer, kakao, chilli, sol, rum i vaniliju te staviti na srednje jaku vatru da zavrije, zatim smanjiti i ubaciti čokoladu razlomljenu na kockice te stalno miješati dok se čokolada ne otopi.  Poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem u koji ste dodali malo arome vanilije i žličicu šećera u prahu.

23 komentara:

  1. Svake godine imam drugačije želje za doček... Ovu sam dočekala na tulumu koji sam s dragim i užom ekipom doma organizirala, a ove godine bum kao i ti... dragi, ja, dekica i fina klopica... sve najbolje tebi i dragome ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan post! I ja čekam Novu godinu u istom ugođaju! Želim ti blagoslovljenu, sretnu, radosnu, kreativnu, ispunjenu i sretnu godinu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ima nas još s kariranom dekicom! I flis ogrtačima! Ma, kako sam tek sada otkrila ovaj blog? Idem brzo nadoknaditi propušteno, pa da isprobam koji receptić u Novoj...Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretna Nova Anči i sve najbolje tebi i tvojima! :)
    Sjećam se ovih fotki s nekog natječaja i tada su me oduševile kao i sada. Stvarno sve izgleda predivno. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala svima na lijepim željama :)
    @Andrea - da, slike su nastale kad sam prvi put napravila ovu čokoladu. Onda sam ih stavila na forum u sklopu jedne igre :)
    neki dan sam opet slikala ovu čokoladu ali su mi ove fotografije draže :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas sam uzivala u ovom postu... Predivno receno i opisano...
    Bas volim tovj blog, recepte i fotografije... Nekako mi se cini da smo slicne... :)

    Zelim ti srecnu, vedru, opustenu, veselu godinu!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. divna čokolada!! ovo moram isprobati!! jel to količina samo za dvije šalice???

    Sretna ti Nova!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga, sudeći po svemu, izgleda da je jedna jako zanimljiva godina iza tebe, a ja ti u ovoj želim još više uspjeha i prekrasnih trenutaka! Čokolada je divna, baš bi mi sad prijala šalica...i slažem se s tobom-najvažnije je s kim si!

    OdgovoriIzbriši
  9. Super post, supwer receptić, super slike, super razmišljanje :)
    Tebi i tvojima želim svako dobro u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala vam drage moje :)
    @Miki - hvala ti puno. Mogu ti reći da i ja rado svraćam na tvoj blog. Prepoznala sam se u nekim rečenicama :)
    @Tamara - da, ovo je za dvije šalice, ali slobodno možeš dodati još malo mlijeka/vrhnja. Ja sam ju baš maloprije pravila i stavila sam malo više mlijeka, jer me gusta verzija zasiti dosta. A kako je uskoro večera - gusta čokolada nebi bila dobra ideja :)
    Ovisi kako više voliš, jako gustu ili da je prilično tekuća. Meni pašu i jedna i druga.

    OdgovoriIzbriši
  11. @Tamara i Maslinka - hvala cure na lijepim željama, svima upućujem jednake želje :)
    Da ovo je bila prilično zanimljiva godina, na svim poljima :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Ana, tebi i tvojoj jačoj polovici želim sretnu, uspješnu i veselu novu godinu, punu ljubavi i zadovoljstva. Zadnje tri godine smo darko i ja dočekali Nove godine točno ovako kako opisuješ. Skuhali smo sei kobasice i vino, grickali kolačiće i proveli kvalitetno vrijeme zajedno. Ove godine smo Novu dočekali s mojom najboljom frendicom iz studentskih dana i njenim mužem, kod njih u stanu, uz crno vino i prskalice u neobaveznoj, intimnoj atmosferi, bez pompe i pritiska. Bilo je fenomenalno. To je za mene bit dočeka :)Čokolada je super, sviđa mi se dodatak chilija. Btw, točno ovakve čaše imam i ja :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Ana, želim tebi i dragom sve najbolje u Novoj 2012. godini, neka ti bude uspješna, sa ponajprije puno zdravlja i smijeha i naravno svega onoga što si i sama zaželiš! :) Bilo mi je posebno zadovoljstvo čitati cijeli ovaj post sa tako puno lijepih i toplih napisanih i izrečenih riječi i želja. Topla čokolada je fenomenalna, a fotografije su prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve najbolje u 2012, jos puno postova, lijepih fotki i lijepog druzenja na blogu!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasne fotkice!
    Sve najbolje u Novoj tebi i obitelji! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Divno je kada zamiriše topla čokolada, u svakoj prilici je dobro došla pa i u Novogodišnjoj noći.
    Tebi i tvojima želim Sretnu, lijepu i veselu Novu 2012.-tu Godinu !!

    OdgovoriIzbriši
  17. Topla čokolada je kod mene uvijek dobrodošla, jako lijepe fotke
    Tebi i tvojima želim sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  18. Divan post... opet :)
    Želim ti puno sreće, zdravlja i ljubavi u ovoj i idućim godinama!

    P.S. onaj rižoto s jabukama je savršen! Već je nekoliko puta bio na stolu ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Ana, tebi i tvojima želim sve najljepše u Novoj 2012-oj godini!
    Drago mi je da ti je panika na poslu završila, znam potpuno kako ti je. Ostavi to iza sebe, jer nova je godina dobar početak da okreneš novu, sretniju stranicu :)
    Čokolada mi zvuči divno, a slike su fantastične :)Nadam se da ćeš naći papirić s receptima!

    OdgovoriIzbriši
  20. evo pridruzuje ti se jos jedna koja ostaje doma uz kuhano vino, poneki kolacic i vatricu iz kamina....zelim ti da bi 2012. bude vesela, puna iznenadnih osmjeha i ushicenja...

    OdgovoriIzbriši
  21. absolutly delicious and such gorgeous pics! Hughs Anja

    OdgovoriIzbriši