nedjelja, 11. prosinca 2011.

*Božićno darivanje i keksići od cimeta sa domaćim džemom od bundeve i jabuka



Polako ali sigurno, Božić se uvlači u moj dom. Sve je započelo otvaranjem kutija sa ukrasima, izradom vjenčića za vrata, adventskog vijenca,...a onda je na red došlo biranje recepata koje ću ove godine isprobati po prvi put i odluka koje ću uspješnice od prošle godine ponoviti i ove.

Istina, ove godine sve to ide malo sporije, valjda zbog ovih neobično visokih temperatura vani.
Mi još uvijek nismo ni grijanje upalili pa stalno mislim ''ma, ima još vremena!'', ali kalendar govori suprotno. Uskoro će na red doći i bor, moji dragi drveni ukrasi, češeri, orasi, bademi, vrpce, srca, zvijezdice i borovi od tkanine...sve u službi ukrasa! 
 Pa lampice, disco kuglice, mašnice..poklončići pod borom, uglavnom ručno rađeni...A kad već spominjem poklone...imam nešto za vas! Nešto nosivo i slatko! Malo strpljenja i vidjet ćete :)
A sad malo o džemu i keksićima :)
Prije par dana sam napravila džem od bundeve i jabuka i odlučila da ću jedan dio pokloniti dragim ljudima za Božić, a jedan ostaviti nama. Moja bolja polovica ne voli voće, pa sukladno s tim ne jede ni marmelade, ni džemove, a meni je jedna teglica sasvim dovoljna.                                               
    
Džem je fin, aromatičan, mirisan i odlično se uklopio u keksiće od cimeta koje sam danas napravila.
To je i službeno prva tura božićnih kolačića. Započela sam sa jednostavnim, prhkim keksićima sa đumbirom u prahu i cimetom koji se svake godine ekspresno pojedu. Valjda im je baš jednostavnost vrlina. 
Super su za grickanje uz čaj, topli mlijeko, kavu, kuhano vino...što god vam bilo draže!
Inače u ove keksiće ubacim blanširane bademe ili tostirane lješnjake, kockice bijele ili tamne čokolade, ali ovu verziju sam ogolila baš zbog džema kojim sam ih spajala. Htjela sam da i on dođe do izražaja i mislim da sam i uspjela. 


  
Sastojci koji su vam potrebni za keksiće su :
  • 25 dag brašna za prhka tijesta
  • 15 dag maslaca sobne temperature
  • Žličica đumbira u prahu
  • 10 dag šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 i po žličice cimeta
  • 1 žumanjak                            
Izmiješati brašno, šećer i začine i dodati maslac narezan na sitne kockice. Mijesiti prstima sve zajedno dok ne dobijete mrvičastu smjesu i potom dodati razmućen žumanjak. Zatim mijesiti još par minuta dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto oblikovati u kuglu i staviti u hladnjak na pola sata.
Pećnicu zagrijati na 180°C. Tijesto razvaljati na cca pola cm debljine i modlicama za tijesto rezati željene oblike. 
Ja sam koristila modlice obliku zvjezdice i ginger bread ''čovječuljka''. Za bušenje malih rupica (gumbići na čovječuljcima, oči na zvijezdicama) sam koristila slamke.

Peći 5 – 8 minuta, i kad se ohladi spajati ih đemom, ukrasiti ocaklinom od istučenog bjelanjka i šećera u prahu i posuti sa malo šećera u prahu (po želji).


Za džem od bundeve i jabuka vam je potrebno :
  • 600 grama očišćene bundeve
  • 400 grama oguljenih i očišćenih jabuka
  • Sok jednog limuna
  • Žlica cimeta
  • Žličica naribanog đumbira
  • 50 ml vode
  • 100 ml soka od naranče
  • Žličica arome vanilije
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 10 žlica šećera (otprilike 180 grama) – količinu možete smanjiti. Ja volim esktra slatke džemove pa ću sljedeći put dodati još šećera :)

U loncu pomiješati sve sastojke, poklopiti i ostaviti da odstoji 2-3 sata.
Na srednje jakoj vatri, polako miješajući svo vrijeme, kuhati džem dok ne zakuha i dok se ne počnu na površini pojavljivati mjehurići.
Smanjiti vatru i kuhati još sat do sat i po vremena, miješajući svakih par minuta. Kad veći dio tekućine ispari, odvojiti jednu šalicu voća sa strane, i štapnim mikserom usitniti voće u loncu.
Voće koje smo odvojili sa strane vratiti nazad u lonac i kuhati još pola sata dok ne ispari sva tekućina.

Dok se džem kuha dezinficirajte staklenke. Dobro ih operite i sterilizirajte na 140°C. U trenutku kad džem stavljate u staklenke one moraju biti vruće jer bi u suprotnom mogle eksplodirati. Poklopce staklenki dobro prokuhajte u kipućoj vodi i ostavite da se osuše na zraku.

Sigurna sam da znate i onaj trik sa tanjurićem i zamrzivačem koji će vam olakšati procjenu kad je džem gotov. Ali  kako kažu – ponavljanje je majka znanja pa ću to i učiniti J Dakle – stavite mali tanjurić u zamrzivač na pola sata, sat vremena i pred kraj kuhanja džema ga izvadite van i na njega stavite žličicu džema. Džem će se zbog hladnoće tanjurića brzo ohladiti pa ćete vidjeti da li vam odgovara konzistencija. Ja sam nakon svog testa džem kuhala još 15-ak minuta jer sam htjela da bude još malo gušći. 


Ulijte džem u staklenke, čvrsto zatvorite i okrenite ih naopačke i pustite ih da tako odstoje 10-15 minuta. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja džem obavezno držati u hladnjaku.

Imate nekoliko opcija : pojesti sami (kao što ću ja učiniti s jednom staklenkicom), podijeliti s boljom polovicom (ukoliko voli voće, za razliku od mog P.) ili dragom osobom, džem iskoristiti da bi pospajali božićne kolačiće ili namazali s njim roladu/tortu, punili kroasane... ILI pokloniti nekom za Božić, kao što ću to i ja učiniti.

A sad dolazimo do onog dijela koji svi volimo. Pokloni! :)

Mnogi od vas ne znaju čime sam se u nedostatku posla počela baviti pa ću vas sad malo uputiti i u to.
Oduvijek mama i ja nešto zajedno (i pojedinačno) izrađujemo i zadnjih nekoliko godina smo planirale započeti našu malu manufakturicu ali kako sam ja živjela u Zagrebu, a ona u Zadru to nije bilo ostvarivo. Selidba o kojoj sam pisala u prošlom postu je to učinila mogućim. 

Trenutno imamo facebook stranicu Mam*Ana stvarčice ali nadamo se da će u skoroj budućnosti zaživjeti i naš mali online dućan gdje bi prodavale ručno rađene stvarčice. Ono što planiramo su jastučnice (po narudžbi), torbe, nakit, šalovi, podmetači za jelo, ubrusi sa raznim aplikacijama, ukrasi za dom (vješalice, božićne ukrase, oslikane teglice za cvijeće, šalice...), ručno oslikani bodiji, majičice i haljinice za djecu, mobili od prirodnih materijala, unikatne čestitke za sve prigode...


Dajem vam dovoljno vremena da ostavite nekakav komentar. Možete napisati zašto i dali vam se sviđa ovaj  blog, koji recept biste voljeli vidjeti na njemu, što mislite o Mam*Ana stvarčicama..ili jednostavno...napišite nešto što vam je na srcu, što mislite u tom trenutku, kako teku božićne pripreme u vašim domovima...nema pravila! :) Poklon će biti ručno rađena torba (popularni tote bag :) ) sa motivom cupcakea :)
Kako ja volim reći : Tote Bag Za Sladokusce :) 
I ukoliko još niste, kliknite *like* na Steamy, creamy stranicu na facebooku. 

Komentari koji će biti uzeti u obzir su oni od same objave ovog posta pa do 25.12. u 09:00h, a pobjednika ću odabrati pomoću widget-a random.org. Dakle, na samo božićno jutro ću kao pravi Djed Mraz nekome od vas ''pod bor'' staviti torbu :) 
Ukoliko nemate blog, ostavite u komentaru niže mail adresu. 

 

Sretnik ili sretnica će ukoliko želi moći izabrati boju ili uzorak cupcakea na svojoj torbi, boju mašnice ili gumbića, a ako ne bude bilo posebnih želja, onda će to biti iznenađenje :)

Sretno svima! :)




24 komentara:

  1. Keksići su prekrasni, fotke genijalne. Džem od bundeve i jabuka zvuči zanimljivo.

    Super je što ste ti i mama pokrenule biznis i što radite ovako lijepe i unikatne stvarčice. Želim vam puno sreće u daljnjem radu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme, ovaj džem zvuči fenomenalno! Još uvijek imam jednu muškatnu tikvu na balkonu, ako stignem sigurno ću ga napraviti :) Keksići su isto super, posebno mi se sviđaju ovi u obliku pahuljice. Preslatki su!

    Inače, ja sam oduvijek htjela naučiti šivati i krojiti i izrađivati ovakve slatke stvarčice kakve izrađujete ti i tvoja mama u tandemu. Mislim da je ideja prekrasna, a i našle ste način kako da se družite i kvalitetno provedete zajedničko vrijeme. Jako mi se sviđaju vaše rukotvorine i već sam razmišljala da si nešto naručim. Možda mi se posreći pa dobijem ovu torbu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ideja za ovo darivanje ti je predivna i meni se jako dopada naziv ove vaše manufakture :) Samo naprijed i želim vam puno uspjeha.
    Nikada nisam kombinirala bundevu s jabukom u džemu, za mene nešto novo i jako zanimljivo i ukusno zvuči. A i keksi izgledaju prhko i nježno, baš onakvi kakvi trebaju biti. Zapravo je čitav ovaj post prekrasan. Čim sam vidjela fotke htjela sam te pitati imaš li ti to novi fotoaparat? Nedavno sam to još nekoga bila pitala, ali ne zna više jesi to bila ti ili netko drugi, uglavnom sam u posljednje vrijeme na nekoliko blogova primjetila sve ljepše i ljepše fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  4. domaći džem i domaći keksići, dal može bolje!! ?? ceker je divan, već sam i jastučiće snimila!!totalno sam za ove home made darove!!bravo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala cure :)
    Tamara - ne, ovaj fotoaparat (Nikon D90) imam nešto više od godinu dana ali u ovom stanu u kojem smo trenutno ima jako puno svjetla pa se više ne mučim s tim. Čak i lightbox bolje radi :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Keksići i marmelada krasno izgledaju.
    Sretno sa manufakturom na facebooku.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasno sve i slikice i keksići!

    OdgovoriIzbriši
  8. super je taj fotić. Zaista su ti divne slike!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ana, nisam imala blage da je i tvoj djed bia stolar :) I ja imam banak (ja ga zovem bančić), moj je boje senfa ali po sebi ima svakakve mrljice i slojeve drugih boja :)
    Volim tvoje daske, prekrasne su kao naravno i fotić, a slike zrače tolikom toplinom :) Keksići su mi predivni, nazvala sam ih nasmijane zvjezdice :)
    I naravno, ove torbice su mi pre pre prekrasne! Super mi je šta mama i ti izrađujete tako prekrasne stvari. Ja sam baš planirala nešto napravit sa svojom monotonijom u stanu, nekakve jastučiće na kauču da ne bude tako monotono kad se budemo useljavali pa ga sada nastojim urediti. Kupila sam prekrasne jastučiće, vintage stil jastučnice na malene tirkizno zelene ptičice, ali bi ih htjela mjenjati s vremena na vrijeme :) Sada znam u koga mogu naručiti da mi ih sašije :) Mogu računati na vas? :) :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Majo hvala ti puno na ovako lijepim, prekrasnim riječima :)
    tirkizno - zelene ptičice? divno. mogu samo zamisiti kako to lijepo izgleda. Poslikat ćeš ih, jel tako? :))
    I da, možeš uvijek računati na nas :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Aaaa, vec sam ti rekla sto mislim o tvojoj maloj manufakturi, jako mi se svidja i nadam se da cemo poslovati:)) A,naravno da bih htjela torbu:)) keksici i fotkice krasne!

    OdgovoriIzbriši
  12. Samo naprijed takve stvari nam uvijek trebaju i definitivno dobar izbor nekome za bor.

    OdgovoriIzbriši
  13. Poslikat ću ih :) Hvala ti na odgovoru, da znaš i da hoću, samo moram smisliti šta, a ako ne smislim, neka bude iznenađenje. Javim se još :)
    Ono šta si objavila na FB je savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Blog je predivan,a slike su...gotovo da mogu osjetiti miris tih svih prefinih stvari!

    ****
    http://stuffandgiveaways.blogspot.com/2011/12/secret-santa-tajni-djed-bozicnjak.html

    priključi se secret santa projektu:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Hvala svima :)

    Anamarija - priključila sam se! super projekt :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivni keksići a posebno mi se sviđaju rukotvorine koje pravite ti i mama, svako dobro vam želim :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Divne fotografije i zaista predivni keksici! A mogu samo zamisliti kako je fin ukus dzema...
    Ali, mene su posebno odusevile torbe i sama ideja da ti i mama pravite tako razne stvari. I sama uzivam u pravljenju svega i svacega (i sijem i pletem i zezam se sa drvetom), ali nazalost nemam vremena da se vise tome posvetim. Najcesce je bas to razlog moje ucestale tuge. Volela bih da imam hrabrosti napustiti posao u kom ne uzivam i napokon raditi ono sto stvarno volim. Nazalost, mislim da nikada to necu uraditi, a sve ovo sto volim ostaju moji hobiji kojima se tako retko posvecujem...
    Veliki pozdrav od mene tebi i mami!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Predivne fotografije, predivno je sve ukomponovano!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. aaa, tako mi je drago da sam otkrila tvoj blog! Oduševljena sam fotkama i receptima! a kako ovi keksići i džem dobro zvuče rađe bi jednu teglicu od torbe ;D

    tince2707@gmail

    p.s. i na mom blogu je malo Božično darivanje pa ako se nisi već prijavila ovim putem te pozivam da to napraviš :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekrasne torbe i kolačići. Jako mi se sviđaju sitni detalji, poput karirane mašnice na zatvaraču.. crtanje lica keksima.. Vidi se da s puno ljubavi radiš! :)

    christina.peric@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  21. fotke su odlične, dočaravaju prekrasnu, toplu atmosferu. gledam torbice i smijem se: ja aplikacije na svojim torbicama izrađujem po istom principu (ali motivi su posve različiti). neki dan sam na svom blogu stavila post s torbicama koje sam s klincima izrađivala u školi, možeš škicnuti i provjeriti! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Neću puno duljiti, ali samo ću ovom prilikom i tebi i tvojoj mami zaželjeti da vam posao procvate i da idete punim jedrima naprijed! :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Super si ti ovi keksiči! A torbice prekrasne :), nek bude puno posla :)!

    OdgovoriIzbriši