subota, 12. studenoga 2011.

Američke palačinke i ostvareni san!

Pokušavam nekako započeti ovaj post ali ne ide mi. Ajmo ovako..

Znate onaj osjećaj kad sanjate o nečemu tako dugo, da kad se to napokon i ostvari, ne možete vjerovati da je istina.

E pa, ovaj tjedan se to desilo meni.
Od 2. razreda osnovne škole nosim naočale. Uvijek su mi stvarale prilično velike probleme..primjerice, sat tjelesnog odgoja je bio uvijek nemoguća misija jer naočale nisu dolazile u obzir, s obzirom da sam x puta dobila loptom posred njih, ili bi mi pale dok bih preskakala kozlića :)) Padale su i same od sebe, dok bih šetala gradom. Jednom mi je posred Kalelarge ispalo staklo, a ja sam polućorava puzila po kamenim pločama pokušavajući napipati staklo i usput vičući ''staklooo ljudi, staaaklooo. :))

Tokom odrastanja, puberteta, osnovne i srednje škole...naočale mi nisu bile najdraži modni dodatak. Prije su bile izvor kompleksa i povod drugima da mi zadaju ''slatke'' nadimke i blago rečeno : mrzila sam ih iz dna duše. I najluđe od svega - nikad nisam vidjela dobro s njima. Kombinacija atigmatizma i kratkovidnosti nije bila dobitna, pa sam čak i s naočalama uvijek škiljila :D
Kad sam u 18. godini napokon nabavila leće, preporodila sam se.

S lećama sam vidjela bolje nego ikad, mogla sam se lijepo našminkati - a da se to i vidi :)), nisam više bila ''cvikata'', nije bilo straha da će mi leće negdje ispasti..ali zbog čestih upala očiju, alergija na razne tekućine za leće, uvijek sam maštala o 
jednom... O laserskoj operaciji očiju. I to je sve što sam mogla..sanjati.

I onda mi je mama poslala link koji je promijenio moj život iz temelja. Dan prije rođendana, u naletu inspiracije sjela sam i napisala priču, ispunila prijavnicu i poslala ju, maštajući kako bi to bio najljepši rođendanski poklon. Najljepši poklon uopće!
 
Nekoliko dana nakon toga, kuham večeru, dinstam luk i mrkvu, već odavno pomirena sa činjenicom da su izabrali nekog drugog, jer neeema šaaanse da ja osvojim besplatnu lasersku operaciju. 

U tom trenu zvoni telefon, nepoznat broj, ja se javim i čujem glas s druge strane ''Dobra večer, zovemo vas iz Klinike Svjetlost da vam kažemo da ste vi dobili besplatnu operaciju....''. Nakon toga ništa više nisam čula jer je uslijedilo moje vrištanje!!! Suze radosnice su tekle bez prestanka, skakala sam i trčala po stanu, vrištala, ispričavajući se što sam osobi s druge strane probila bubnjić :))) Luk i mrkva su naravno zagorili, ali...koga briga!!!! Još malo pa ću vidjeti savršeno.
Nema straha, nema nervoze, samo iščekivanje. Dočekala sam i pregled...a jučer i operaciju. 


Već nakon operacije sam vidjela bolje nego prije operacije. Za ne vjerovati! Jučer sam većinu dana prespavala, ali svaki put kad bih se probudila vid je bio bolji. Navečer sam vidjela odlično! A jutros kad sam se probudila suze su potekle po tko zna koji put od jučer. Sve oko sebe sam vidjela kristalno čisto. A kontrolni pregled je pokazao da je vid poboljšan za više od 100 %.
Zato još jednom, i ovdje..u svom malom kutku zahvaljujem divnom i apsolutno genijalnom osoblju Klinike Svjetlost i portalu Zdrava Krava koji su mi omogućili da nakon skoro 20 godina svijet oko sebe vidim savršeno. Ovo mi je najljepši poklon za 25. rođendan :) 

Od danas živim vlastiti san, a s vama dijelim recept za američke palačinke kojeg sam prije par mjeseci napisala i spremila među skice, ali nikako nije dolazio na red. Neznam zašto :)
Vjerujem da su mnogi/mnoge od vas ovo već radile, ali za one koje nisu evo recepta! Jednostavne su, da jednostavnije biti ne mogu :) I fine, mekane, pahuljaste..idealne za doručak :)

Sastojci :
  • 200 grama brašna 
  • 2 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  • 250 ml mlijeka
  • 50 grama šećera
  • 1 i po žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
Žumanjke izlupati pjenjačom, dodati mlijeko i sve dobro izmiješati. U jednoj zdjeli pomiješati suhe sastojke i polako ih dodavati smjesi od jaja i mlijeka, stalno miješajući da se ne stvore grudice.
Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i postepeno ga i lagano umiješati u smjesu. 

Lagano nauljiti tavu (ja imam običaj tavu premazivati kistom, tako mogu točno odrediti količinu ulja) i kad se tava zagrije, smanjiti vatru. Na sredinu tave dodati malo nadjeva, raširiti ga malo da palačinka ne bude predebela i peći na laganoj vatri. Kad se pojave mjehurići, okrenuti palačinku na drugu stranu i peći još par minuta, dok ne dobije lijepu, svijetlo zlatnu boju. 

Poslužite ih s čim god želite : džemom, marmeladom, javorovim sirupom, čokoladnim preljevom, kokosom, bademima... Ja sam koristila čokoladni preljev sa sjeckanim bademima, dulche de leche i preljev od jagode. Za svakog ponešto :)

A sad odoh gledati Jamie Olivera i njegovo Ministarstvo prehrane. I to bez leća i naočala. 
Prvi put nakon...predugo vremena. :) Sreća!! :)

Broj komentara: 27:

  1. ajme divno, i meni su suze potekle dok sam čitala ovaj tvoj post, moj suprug već dugo želi lasersku operaciju ali nikako da se odluči i da napokon pokrene stvari. iako je zahvat jako skup, ova sreća koju ti sad osjećaš ne može se naplatiti. čestitke još jednom na divnoj, najdivnijoj nagradi!!! američke palačinke nisam jš nikada radila !!prekrasne su mi ove tvoje

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako me je dirnuo post, i istinski se radujem za tebe i s tobom !!! Mogu samo da zamislim koliko ti to znači i koliko si sretna sad...

    Američke palačinke jako volim i ove tvoje izgledaju baš njamiiii! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ukoliko si fan Klinike Svjetlost na Facebooku, cijena za jedno oko je 5100 - 50 % niža od regularne cijene. dakle 10200 za oba oka. Sama operacija ni najmanje ne boli, prije operacije dobiješ anestetske kapi, samo skidanje dioptrije laserom je meni na desnom oku di je dioptrija bila -3 trajalo 10 sekundi, a na lijevom di je dioptrija bila -6 16 sekundi.
    Nakon operacije me nije ništa bolilo, samo me je desno oko malo svrbilo, kao da mi je ušla trepavica u oko.

    Osoblje je prekrasno, doktori su toliko susretljivi, ljubazni i stručni da preporučujem svakom tko si može priuštiti i koga nošenje naočala/leća muči, da ode. neće požaliti :)

    ja još uvijek imam filing da sam sve sanjala...moram se prilično često štipati da bihse uvjerila da je ovo istina :)

    OdgovoriIzbriši
  4. A to si ti! vidjela sam na zdravoj kravi ali nisam znala da si to ti :)
    Zaista ti od srca iskreno čestitam, mogu zamisliti točno kakav je to osjećaj jer se s dioptrijom borim od 1. srednje kad sam počela nositi naočale. Ja sam kao i ti pribjegla lećama jer sam mrzila naočale, i leće i dan danas nosim ali toliko puta mi je to totalna tlaka. Gdje god da ideš moraš nositi kutijicu i tekućinu za njih. Ja ih nosim već 10 godina i navikla sam se, ali je to i trošak. O laserskoj korekciji vida sam uvijek sanjala i nadam se da ću si to jedan dan priuštiti.
    Čestitke još jednom, a i palačinke su odlične!

    OdgovoriIzbriši
  5. da, leće su priličan trošak. ja sam radi čestih upala i tih svojih alergija na sve tekućine osim na jednu koristila zadnje dvije godine mjesečne leće koje sam plaćala skoro 600 kn - 3 para - skupa sa bocom tekućine. skup sport :(

    ja sam nosila leće 8 godina, i prvo sam se borila s doktorima koji su mi uvaljivali polutvrde jer kao, ne smijem nositi meke jer imam plave oči. strašno :/

    Hvala vam cure na lijepim riječima :)
    tamara - nadam se da ćeš i ti jednom progledati bez leća i naočala...vjeruj mi, koliko god sam mislila da znam kako će mi biti, ovo je iznad svih mojih očekivanja. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Eto ko kaze da se snovi ne ostavruju.Mogu zamisliti adrenalin kako je radio.Odlicno..divno i raduejm se za tebe;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivne boje jeseni.....Radujem se uspehu...:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako mi je drago, ma bas mi je drago:)))) U zivotu samo treba biti strpljiv! Fotke su ti krasne i odlicno mi je ovo kako si nam ih prezentirala, da vidimo kako ti je bilo i kako je sad:) Americke palacinke svi volimo i doslovno se ubijamo u njima, ali kad nema javorovog sirupa onda, onda ih moji decki ne zele, ali ja nisam izbirljiva, mogu ih i same:)))Ploca mrak!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala svima :)
    @ Sweet Corner - Da, namjera je bila ta da se i na fotografijama vidi kako sam svijet vidjela prije, a kako ga vidim sad.
    Ovu ploču sam nabavila nakon duge potrage prije par mjeseci, i igrom slučaja smo baš taj vikend odlučili napraviti i američke palačinke prvi put.
    Ploča je sjela kao naručena u set :)

    OdgovoriIzbriši
  10. :) baš mi je drago. Do prije dvi godine nisam niti razmišljala o vidu, a sad sam, meni se čini, ODJEDNOM, čorava ko šišmiš, mogu mislit kako ti je :)
    Čestitam ti na dobitku nagrade, čestitam ti na osvojenom vidu!

    Kisssssssssssss

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš me je jako dirnula tvoja priča, i baš kako kaže Jasenka, u životu treba biti samo strpljiv, pa će sve doći na svoje. Čestitam ti od srca, tj. jako jako mi je drago zbog tebe!! Fotke su ti krasne i napravila si prekrasnu prezentaciju, moram priznati da bih odmah smazala ove tvoje palačinke, izgledaju neodoljivo!! Pozdrav :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. woooow, predivno... tako mi je drago zbog tebe... mi, koji imamo dobar vid, ne shvaćamo uvijek koliko je to divan dar... uživaj u svom prekrasnom rođendanskom poklonu :-*

    OdgovoriIzbriši
  13. Gotovo da si me rasplakala... Kako neke stvari koje uzimamo zdravo za gotovo su stvari o kojima neki ljudi maštaju, sanjaju... Zdravlje je zaista najbitnije i jako mi je drago da si uspešno rešila svoj problem i mogu misliti koje je to olakšanje... Super!

    OdgovoriIzbriši
  14. i ja imam plave oči i nikad mi nitko nije rekao da zbog tog ne smijem nositi meke leće? ne znam u čemu je štos :)
    I ja sam jedno vrijeme kupovala te mjesečne, zapravo sam ih kupovala 9 godina, svaki mjesec, u kutijici dobiješ po tri leće. Onda sam prije godinu dana prešla na jeftiniju varijantu: tromjesečne leće.

    OdgovoriIzbriši
  15. a što ćeš, to ti je kad imaš sreće pa naletiš na nesposobnjakoviće :)
    ja sam prvo imala godišnje leće, a onda sam zadnje 3 godine kupovala mjesečne leće - i tako svaka 3 mjeseca.

    OdgovoriIzbriši
  16. ajme koja divna prica. drago mi je da su te odabrali i time ostvarili tvoj san. :-))

    OdgovoriIzbriši
  17. Kao prvo da čestitam, napokon bez leća ;) Ja nosim leće već zadnji 15 godina, mekane. Prvo sam imala godišnje, pa mjesečne a koliko sada vidim nema ih baš u prodaji (od mog proizvođaća- J&J). I znam šta znači imati alergije, trebalo mi je par godina dok sam skužila da sam alergična na nešto iz tekućine koju sam koristila. Bilo je užasno, sada sam se priviknula. Nisam još razmišljala o operaciji. Vidjet ću za par godina, ako ne budem postala dalekovidna pa se sve fino poništi ;)))))

    OdgovoriIzbriši
  18. Blago tebi. Ja za sad još uvijek o tome sanjam. Kod mene je situacija dosta komplicirana pa se još ne mogu odlučiti na taj korak. Imam na jednom oku dioptriju +, a na drugom -. Imam strabizam i astigmatizam i sve u svemu nisu sigurni da bi rezultat bio zadovoljavajuć. Ali sam jako sretna zbog tebe!

    OdgovoriIzbriši
  19. Monika - nadam se da će doći dan kad će problemi s očima i za tebe biti prošlost.
    I nadam se da će taj dan doći što prije :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Super, tako mi je drago zbog tebe. Ja sam nažalost osuđena na naočale, leće ne mogu a bila sam na pregledu za operaciju ali nisam pogodon kandidat.

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala Bogu što ti je vid popravljen! I drago mi je što si postala pratitelj mojeg bloga. :) Vidim da ovdje ima svačeg zanimljivog + mljac mljac. Pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Divan post! Jako mi je drago zbog tebe... Mogu zamisliti koliko si srecna bila!!! Divno je i sto su te izabrali i sto je operacija zaista uspela...

    OdgovoriIzbriši
  23. Palačinke su odlične, volim American style pancakes :)
    Toliko se veselim radi tebe jer i sama znam kako je to kad ti je vid totalno zeznut, a i sama planiram u doglednoj budućnosti otići na lasersku korekciju vida. Mogu samo zamislit kako ti se svijet oko tebe promijenio preko noći! Ovo s glupim naočalama i lećama već me nervira, a pored toga što godišnje izdvajaš popriličnu količinu novca, svaki put kad je nešto lijepo trebaš prvo otići po naočale, kad negdi ideš trebaš prvo staviti leće (izgubljen trebutak zauvijek)... Ovo s fotkama koje prikazuju tvoj vid baš je fora, ali istinito :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Bravo ! Iskreno se veselim tvojoj sreći i baš mi je drago da sada više nemaš problema sa vidom i da se tako dobro osjećaš. I lijepo mi je čuti da snovi ostvaruju, znaš kako se ono kaže da kada nešto jako želiš to se kad-tad i ostvari. I evo ostvarilo se. Super !
    Palačinkice su jako fine, volim ove malene, debeljuškaste Američke palačinke, ja im obično dodam i malo vanille i cimeta.

    OdgovoriIzbriši
  25. Drago mi je zbog tebe, i ja nosim tj. trebala bih nositi naocale. Nemam neku veliku dioptriju, pa ugl. prezivljavam bez njih, nosim ih samo za tv (kratkovidnost)!

    OdgovoriIzbriši
  26. WOW! Besplatna laserska operacija!! E to je bome poklon za rođendan :) Drago mi je što nakon toliko godina vidiš! Ne mogu ni zamislit kakav je to zapravo osjećaj....
    Ja cvike nosim od kad znam za sebe i ne mogu se bez njih zamisliti, baš ih volim (od kad ih sama biram.... o onima koje je birala mama bolje da ne pričam). Srećom, moj vid nije tako loš da bez njih ne mogu pa onda o lećama i operaciji ni ne razmišljam.

    Fotke su ti super! Baš su inspirativne...

    OdgovoriIzbriši
  27. Hvala svima :)
    Nadam se da ćete svi koji priželjkujete nešto slično u budućnosti imati i dovoljno novaca/sreće da to obavite i da će operacija biti uspješna kao u mom slučaju.
    tina.b. - wow. voliš naočale. to rijetko čujem :)
    ja sam se uvijek čudila ljudima koji naočale nose iz fore. zadnjih nekoliko godina je to trend i dosta cura znam koje naočale nose kao modni detalj.
    ja ih volim na drugima - i nikad ne primjećujem naočale na drugima, pogotovo ne kao nešto loše, ali na sebi...uh. ne :)

    OdgovoriIzbriši