Naravno, čim sam osjetila poboljšanje, odlučila sam se malo podružiti sa kuhačama, finim povrćem i štednjakom. Istina, povrće sam sjeckala za stolom, u sjedećem položaju, a dok bi se juha kuhala vraćala sam se u krevet, ali to je bilo to! Ma kakvi lijekovi, tablete za spuštanje temperature, protiv kašlja, protiv glavobolje, protiv upale mišića...ovakva jela doslovno dižu iz mrtvih. :)
Nadam se da vas nije zgrabila gripa i da ćete ovu juhu spremiti zato jer izgleda odlično i jer mi vjerujete kad kažem okus nimalo ne zaostaje za izgledom, a ne zato što vam treba nešto da profunkcionirate :) Ukoliko ste ipak pokupili nekakvu virozu ili gripu, nagovorite već nekoga da vam skuha ovu finu juhu :)
Sastojci :
1/2 kg muškatne tikve
3 veća krumpira
2 mrkve
1 manji luk
pola litre povrtnog temeljca
sitno nasjeckani peršin
prstohvat čilija u prahu
svježi timijan
svježi đumbir (komadić cca 2x2 cm)
sol, papar
maslinovo ulje
žlica aceta balsamica
1 cikla srednje veličine
1 žumanjak
pšenična krupica (gris)
Luk, mrkvu i tikvu prodinstati na maslinovom ulju dok malo ne omekšaju, dodati sol, papar, svježi đumbir narezan na štapiće, čili, timijan, sitno nasjeckani krumpir i povrtni temeljac. Kuhati dok krumpiri ne omekšaju i zatim štapnim mikserom sve dobro izmiksati u krem juhu. Dodati žlicu aceta balsamica i sve dobro promiješati.
***
Za to vrijeme kuhati ciklu u lagano posoljenoj vodi (kuhati u malom lončiću sa tek toliko vode da prekrije ciklu). Kad je cikla gotova usitniti je u blenderu. Ako treba dodati joj jednu do dvije žlice vode u kojoj se kuhala da bude kremastija i finije ispasirana. Odvojiti dio ispasirane cikle (ostaviti samo par žlica za serviranje), dodati jedan žumanjak, malo soli i papra i grisa ''koliko cikla upije''. Smjesa ne smije biti pregusta jer će onda okruglice biti pretvrde, ni premekana jer će se raspasti tokom kuhanja. Uz pomoć dvije žličice oblikujte okruglice i stavite ih u vodu koja je proključala i koju ste potom stavili na srednje jaku vatru.
Divna juha, tako lijepe boje. U pravu si, nista bolje od dobre juhe za prehladjene.
OdgovoriIzbrišiHvala ti Gordana :)
IzbrišiRecept mi se jako svidja. Inace, i kod nas je zavladao grip. :( Sad se samo brinemo da i bebca ne uhvati, on se za sada drzi!
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiDržim fige da se izbori do kraja i da vi što prije ozdravite.
Divan post!
OdgovoriIzbrišiHvala ti :)
IzbrišiPrekrasne boje, verujem, da je i supica jako dobra! :)
OdgovoriIzbrišiJuhica j eprava za okrijepu i ove okruglice su mi jako zanimljive. Super kombinacija živih boja, odmah podigne raspoloženje :) Drago i je da ste ozdravili!
OdgovoriIzbrišiIzvrsno izgleda. Zaintrigirale su me okruglice.
OdgovoriIzbrišiUh, draga moja?! Nadam se da si došla sebi. Vidjela sam kod svojih prijateljica, došle iz Zg i jedna donijela užasnu gripu a druga strašnu virozu:(
OdgovoriIzbrišiJuha je prava okrepljujuća!
Ana, supica i slike su ti divne,A tek knedlice! One su predivne. Nadam se da si bolje. Želim ti da brzo ozdravis.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ste ozdravili i nadam se da ste odradili svoje za ovu sezonu. Jajoš nisam bila bolesna i samo čekam kad će me uloviti. A onda ću definitivno nagovoriti mamu da mi pripremi ovakvu juhicu. Jako mi se sviđa, posebno ove knedlice :)
OdgovoriIzbrišiObozavam ovakve supice i meni se posebno dopadaju okruglice i mnostvo boja. Prelepe fotke takodje.
OdgovoriIzbrišiSvrati do mog bloga "izazivam" te! :)
Puna boja baš čarobna i dobro da vas je refala i da ste došli na svoje.
OdgovoriIzbrišijako mi se sviđa ovo šarenilo! :)
OdgovoriIzbrišipredobra juhica baš prava proljetna za svladti viroze i ovaj proljetni umor, nadam se da si ozdravila
OdgovoriIzbrišimislila sam da su to komadići kobasice!!odlična ideja1!
OdgovoriIzbriši