ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Puslice s lješnjacima i cimetom!

Miris cimeta u zraku, bor prepun ukrasa, Fairytale of New York na radiju..posebna, blagdanska atmosfera se osjeća već danima kod nas...
Ja obožavam ovo doba godine!

Meni je sve lijepo, sve mi je čudesno...i unatoč tome što si svake godine zadam hrpu toga što trebam obaviti, koliko god na kraju dana umorna bila, svejedno je osmijeh na licu.
Da, ja sam totalni božićni freak pa svake godine obavezno gledam Sam u kući, Kovrčavu Sue i Beskrajan dan. Božićne pjesme su obavezan dodatak, ukrasi samo izviru...ponekad se zahvaljući mojim mačkama nađu i na prilično neobičnom mjestu. Kao naprimjer u mom ormaru, ili u umivaoniku. :))
 Danima se već peku kolačići,...namirnice sam nabavila na vrijeme, poklončići su uglavnom ili ručno rađeni ili kupljeni od hrvatskih obrtnika i kreativaca...neke sitnice su kupljene na štandu Udruge Svjetlo što me posebno obradovalo, a nadam se da će i one kojima su namijenjeni.
Udruga Svjetlo okuplja osobe s mentalnom retardacijom i autizmom i njihove najbliže, i već dugi niz godina mama i ja imamo običaj kupovati kod njih sitnice za najdraže. Takav poklon je neprocjenjiv, grije dušu, u blagdanskom je duhu i kako god sićušan bio, njegova vrijednost zaista je najveća.
Ove godine na blagdanskom stolu će se pronaći speculaas keksi s bademima, medenjaci, neizostavni linzeri koji su najljepši u svojoj jednostavnosti, torta s višnjama i čokoladom, prhki keksići sa bijelom čokoladom, keksići sa suhim šljivama i cimetom i ove puslice s lješnjacima.
Prhke, nježne, aromatične...uz čokoladni ganache..apsolutno savršene!

Sastojci :
  • 4 bjelanjka
  • 210 grama šećera u prahu 
  • 3 žlice limunovog soka
  • 2 žličice ruma
  • žličica cimeta
  • 180 grama preprženih, krupno samljevenih lješnjaka
  • 100 grama tamne čokolade
  • 1/2 žličice cimeta
  • 110 ml vrhnja za kuhanje
  • žlčica maslaca
Bjelanjke tući u čvrsti snijeg postepeno dodavajući prosijani šećer u prahu s cimetom, limunov sok i rum. Kad je snijeg čvrst, ubaciti u nekoliko navrata lješnjake koje smo prethodno na suhoj tavi prepržili, ogulili koricu i krupno samljeli. Lagano miješati špatulom (lopaticom) dok se smjesa ne sjedini. Sušiti u pećnici na temperaturi od 120°C 2 sata.
Za ganache zagrijati vrhnje (paziti da ne zakipi) i preliti preko naribane čokolade. Ostaviti da stoji par minuta, dodati žlicu maslaca i pažljivo sve izmiješati. Kad se puslice ohlade spojiti ih ganacheom. Držati u hermetički zatvorenoj kutiji.
Nadam se da ste uspjeli napraviti sve što ste planirali i da je blagdanski duh obuzeo i vaš dom :)

Želim vam lijep i radostan Božić, da ga provedete u društvu svojih najdražih, uz puno finih kolačića, kuhano vino i toplu čokoladu, ugodnu glazbu i smijeh..ali zapamtite...ono najvažnije se ipak ne može spakirati pod bor i pokloniti...
Zato uljepšajte Božić i onima koji ove godine imaju manje sreće i poklonite im barem osmijeh, zagrljaj ili toplu riječ..makar to bio potpuni neznanac.
Ljubim vas sve i pozdravljam uz moju najdražu božićnu pjesmu.


Broj komentara: 12:

  1. Divne su, kako bih se rado dočepla ovog tvog tanjirića.
    Želim ti srećne praznike i da ih lepo provedeš

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš lijepo izgledaju :) Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam baš skroooz luda za puslicama, ali ih volim kombinirati s različitim kremama pa su mi onda super fine :) A s čokoladom kod mene ne možš pogriješit (ok, vjerujem da ni kod većine :D). Al su ti zbilja lijepe i s cimetom su. Meni dosta za veselje :)
    Sretno i tebi! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ove kolačići, ali u verziji s bademima, radim od početka svog kulinarskog života ;), Recept sam našla u staroj "Dalmatinskoj kuharici" Dike Marjanović-Radice, i tamo zovu se Išleri. Nije božić bez njih ;) Sretne blagdane ispunjene ljubavlju ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan i tebi Božić Ana :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasni su! I meni je to jedna od najdražih božičnih pjesmica :)
    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan Božić iz Engleske. Ja isto obavezno gledam sve božićne filmove i srećom ovdje uvijek ima barem jedan na programu. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Puslice su divne, pjesma i moj favorit,a sad prvi put javno obznanjujem - obožavam Kovrčavu Sue. Sve najbolje u Novoj!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hehehe.. meni Božić nije bez Sam u kući i Grincha.. Ove godine me čak nije primila grinčevska faza, mama i ja smo napravile 10 vrsti kolača bez da smo jedna drugoj bile in the way.. to mi je poduhvat godine, ja mislim.. :D
    A tako mi je zanimljivo čuti druge tradicije, koji kolačići druge podsjećaju na Božić.. Meni su to shortbread keksi s domaćim putrom.. Iako nisam veliki ljubitelj suhih keksiju, oni se moraju naći na popisu..
    Sve najbolje ti želim, draga Ana.. i nadam se da ćemo se 2013 napokon i vidjeti.. :D

    OdgovoriIzbriši