četvrtak, 8. studenoga 2012.

Šaka suza, vrića smija...i muffini od bundeve i mrkve

Kad bih trebala negdje započeti onda bih valjda potvrdila ono što svi znamo...Samo jedna sekunda je dovoljna da ti totalno uzburka život..i 
ostavi te u čudu, potpuno šokiranog i bez ideje.


Ovo ljeto, kojeg se uz ova zahlađenja već malo teže i prisjetiti...za mene (i moju obitelj) je bilo tužno koliko god je bilo i lijepo. Jer u tuzi ponekad naučiš još više o sebi samom..a i o drugima. Jedan od razloga zašto nisam pisala tako dugo je i taj što mi je ujak imao težak moždani udar (najtežeg stupnja). To je bio taj trenutak koji gore spominjem. Trenutak u kojem ti se sve učini potpuno nevažnim, a postanu bitni samo trenuci provedeni uz njega, jer je upitno da li će uopće ostati živ.

                                                      ...da skratim jako dugu priču....


Ujak je sada jako dobro, svjestan da počinje novi život... a ja sam se uvjerila još jednom da se sve događa s razlogom, koliko god nam u početku bilo teško to prihvatiti.. ali razlog postoji. Možda je nevidljiv, možda ga ne želimo prihvatiti, ali onda sve sjedne na svoje mjesto i shvatimo da je to - to.


Samim ujakovim oporavkom krenulo je na bolje...
dani su postajali veseliji, stigle su nam nećakinje iz Zagreba, kratili smo dane dugim šetnjama, odlascima na kupanje, kuhanjima, odlasci u bolnicu su postajali manje stresni - sve više smo se smijali uz njega, sve manje plakali... :) 


A onda, krajem ljeta...pozitivan šok. Dobila sam dugu zamjenu u vrtiću što me potpuno oduševilo!
Svi koji su ikad radili na zamjenama, znaju o čemu pričam i znaju koliko je stresno svako jutro iščekivati poziv...ideš li na posao ili ne. Ovo mi je malo vratilo samopouzdanje... Ono što je super je to što napokon imam priliku s djecom i kolegicom raditi ono što želim već jako dugo..projekt!

Ali ne bilo kakav, već na meni/a bome i kolegici i djeci, omiljenu temu...
SLASTICE! :)
Polagavši stručni ispit prije 3 godine, tema praktičnog dijela mi je bila ''Slastičarna'', i to sada nastavljam sa svojom djecom. Ali puno opširnije, puno kompleksnije..puno zabavnije. Ovaj put nema ocjenjivanja, nema stresa..samo uživanje, istraživanje, učenje kroz igru...i degustacija svega onoga što napravimo. 
Dosad smo napravili mliječne kiflice punjene marmeladom i linoladom za Dane kruha, tortu sa dvije čokoladne kreme i puno šlaga za proslavu rođendana jednog djeteta, a djeca su uz pomoć kolegice napravila i čokoladne kuglice s kokosom i keksima za moj rođendan. Sljedeći tjedan radimo savijaču s jabukama...a tko zna što će sve nastati ove godine u našoj maloj slastičarni...jer ako smo ovako započeli...gdje nam je kraj :)

(Samo jedan info:  djeca su stara od 2 do 3 godine :)


*******
Nemojte misliti da svo ovo vrijeme nisam kuhala. Jesam itekako, svakodnevno, kao po običaju.. kolači su redovito na repertoaru...fotografije nastaju svako malo, ali jednostavno nisam imala vremena da sjednem i napišem nešto suvislo. :)

A onda, nedavno...imala sam pravi organizacijski propust. Za ne vjerovati...zaboravila sam napraviti neki rođendanski kolač, a očekivala sam goste. Večer prije skužim da ništa nisam napravila i umjesto da počnem miksati, izbezumim se... I sva se u čudu sama sebi čudim...jer sam u čudu!! 
Možda je i bolje da sam odreagirala tako jer je tu uletio moj P. i napravio prvu tortu u životu. :)

Tortu od kestena i čokolade. Ne znam po kojem receptu, ali mogu vam reći da je bila prefina, od kestena i čokolade. mljac! Možda i sljedeće godine zablokiram :)
Torta od kestena i čokolade by Peđa. Fotografija : by Ana.
Tih dana sam dobila jedan genijalan mail, mućkala glavom i ushodala se po kući kao Baltazar, smislila što ću i kako ću, posvetila nekoliko dana tom mini projektu, a rezultat ćete moći vidjeti uskoro! :) Za sad vas još malo držim na tankom ledu. :)

******
E sad..na samom kraju, naravno da slijedi jedan recept!

Muffini s bundevom i mrkvom! :)


 Sastojci :
  • 60 grama omekšanog maslaca
  • 80 grama smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 130 grama pirea od bundeve
  • 60 grama milerama
  • 60grama naribane mrkve
  • 120 grama brašna
  • Pola žlice ekstrakta vanilije
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • ¼ žličice cimeta
  •  ¼ žličice đumbira u prahu
  • Žlica ulja
  • Pola žlice ruma
Zagrijati pećnicu na 180°C.
Miksati maslac i šećer dok maslac ne bude pjenast. Dodati jedno cijelo jaje i miksati još par minuta.
Pireu od bundeve dodati žlicu milerama – sve dobro izmiješati da se smjesa sjedini. U zasebnoj posudi pomiješati suhe sastojke ; brašno, prašak za pecivo i začine. U smjesu od maslaca, šećera i jaja dodati pire od bundeve, ostatak milerama, ekstrakt vanilije, pola žlice ruma i sve dobro promiješati,
 
U nekoliko navrata dodavati suhe sastojke toj smjesi i sve dobro miješati da ne nastanu grudice.
Pri samom kraju dodati mrkvu i sve još jednom dobro promiješati. 

Smjesu razdijeliti u kalupe za muffine i peći na 180°C 20 – 25 minuta.


Ukoliko želite, muffini se mogu i preliti glazurom. Za glazuru vam treba :
  • 40 grama maslaca
  • 4 žlice šećera u prahu
  • Žlica soka od mandarine
  • Malo naribane mrkve za posipanje
 Maslac otopiti na laganoj vatri. Kad se malo ohladi dodati mu žlicu soka od mandarine. Šećer u prahu dodavati u nekoliko navrata kroz sito i cijelo vrijeme jako miješati. Kad smjesa postane kompaktna i glatka, s njom preliti svaki muffin i ukrasiti s malo naribane mrkve. 

Ovo su idealni muffini za bundeva-početnike, kao što sam ja bila prije godinu dana.. Od onda sam ispobala svašta s bundevom, i iako mi to nije namirnica broj 1.,  fina mi zasigurno je! Pogotovo u kombinaciji sa đumbirom i cimetom. :) U ovoj kombinaciji ju je moguće ''podvaliti'' čak i onima koji kolutaju očima na sam spomen bundeve, sigurna sam da poznajete takve :)



Lijepi pozdrav svima!
Odoh pojesti komad kesten rolade i zavući se u topli krevetac.. Sutra je novi dan! :)

Broj komentara: 12:

  1. Kako sam prije nekoliko godina i sama u muzevoj obitelji imala primjer teskog mozdanog udara - danas relativno dobro oporavljenog, znam u kojoj ste se situaciji nasli. Stoga ti saljem jaki zagrljaj uz zelje da jos puno, puno ljeta provedete u setnjama i veselju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je što vam je sve ispalo na kraju dobro i želim ti da uživaš sa djecom u kreativnim i ukusnim pothvatima :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Znam kako se osjećaš.Mi smo to prošli s mojim tatom, jedva ostao živ, bile su jako loše prognoze.Prošlo je sedam godina...Super se oporavio...Sve si rekla početnim rečenicama:život se doista okrene u trenu na glavačke!!!!Drago mi je što je najgore iz vas , a život ide dalje i jedino se trebamo nadati kakoće biti bolje:))))Divan ti je P. i njegova slatka torta Ana:))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno se život okrene u trenu, mi smo imali sličnu situaciju sa bakom.
    Miffini su baš slatki!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro je da ide prema bolje. Prelijepi muffins i fantasticne slike. U pravu si, sutra je novi dan :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja volim kad je kolač nek je kolač:-) Ma nemoj mi povrće i u kolače:-) Sigurno je to fino i ukusno što si napravila ali...
    Oduševio me je projekt koji radiš sa decom, FENOMENALNO! Ovaj kolačić ti je divan da ga praviš sa dečicom, već vidim male ručice koje sipaju smesu u korpice i čekaju da pojedu jedan zdravi kolačić!
    DIVNO!

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da ti je ujak bolje... Znam kako ti je, moj ujak je prošle godine isto imao m. udar, na sreću je svakim danom bolje i nadamo se da će tako biti i dalje... Projekat s djecom mi je super, sigurno je mnogo zabavno! A muffini su baš po mom ukusu, volim bundevu i mrkvu u kolačima. Njami :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da si se vratila u blogosferu - falila si nam :)

    Žao mi je za ujaka, ali bitno je da ste i tu oluju prošli zajedno, kao obitelj! Što te ne ubije to te ojača - stvarno je tako :)

    A dragi ti je predragi - taj recept ja čekam, kombinacija sastojaka je po mom guštu ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobrodošla natrag, i sretno sa zamjenama!

    OdgovoriIzbriši
  10. Drago mi je da se sve ovako dobro zavrsilo i da si ponovno spremna za bloganje :). Divna je i vijest za posao, cestitam ti, djeca sigurno jedva cekaju kada ce doci u vrtic kad imaju tako dobru tetu :).
    A mafini.....mmmmmm. I ja radim mafine upravo u ovoj kombinaciji ali prema drugom receptu. Tvoji su tako lijepe zute boje, izvedba i zavrsni ukrasi su prelijepi. Fotkice - diiiiiivne! Sve odreda :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Ana!!!
    Projekat sa decom tako liči na tebe:) Bravo! Ta deca su pravi srećnici što svoje vreme u vrtiću provode i na ovaj način.
    Baš sam srećna što si opet ovde.

    OdgovoriIzbriši
  12. Baš sam se brinula gdje si nestala i da se nije što dogodilo. Drago mi je da si dobro i da je ujak dobro. Sada sam u veselom iščekivanju slijedećeg posta! :) Iva

    OdgovoriIzbriši