ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

Cupcakesi od vanilije. Najbolji na svijetu! :)

Čokolada ili vanilija? U koju skupinu spadate? 

Kod mene prednost uvijek ima čokolada, u svim oblicima! Uvijek ću izabrati brownie umjesto blondie-a, pitu od čokolade umjesto one s vanilijom, a ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put pored čokoladnog odabrala sladoled od vanilije. Ali - kad vam kažem da pored ovih s okusom vanilije čokoladni cupcakesi skoro nisu imali šanse, znati ćete koliko su dobri!


Radila sam ih po ovom receptu (mrvicu adaptiranom) i kako sam naslov kaže, ovo su zaista 
ultimativni vanilla cupcakesi :)
                   


Za ukrašavanje sam kombinirala buttercream s okusom vanilije, čokoladni ganache, šlag od tučenog slatkog vrhnja s vanilijom i fondant.


Jedan dio cupcakesa sam ukrašavala u zeleno - žutoj kombinaciji i o tome ću vam pisati kroz koji dan, a ove na fotografijama sam ukrašavala 2. za rođendan moje Laure! 

Laura je mali, divni curetak, koja živi, priča i skakuće u 5. brzini. Kad se ona smije - svi se smiju, kad pleše i pjeva svima noge lupkaju u ritmu jer je apsolutno nemoguće pored nje ostati miran :)
Ja sam imala tu čast da joj budem kuma na krštenju i naravno da mi je svaki rođendan prilika da napravim nešto posebno, samo za nju :)

cupcake na vrhu cupcake-a :)
 Sastojci koji su vam potrebni za 25-30 cupcakesa su :
  • 220 grama šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 180 grama brašna
  • 1 i po žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 60 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 75 grama kiselog vrhnja ili milerama
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 160 ml mlijeka

 Mahunu vanilije prerezati, nožićem ostrugati unutrašnjost i dodati šećeru. Žlicom pritiskati sadržaj mahune po šećeru da se vanilija ravnomjerno rasporedi.
Dodati brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo i sve dobro izmiješati.
Dodati maslac i miksati par minuta. Tekstura će u ovom trenutku zbog male količine maslaca biti mrvičasta. U drugoj posudi istući jaja, dodati ulje, kiselo vrhnje/mileram i ekstrakt vanilije. Dodati to u prvu smjesu i miksati dok se smjesa ne sjedini i zatim dodati mlijeko i miksati još minutu na najmanjoj brzini.Tijesto će biti tekuće, i ne brinite, niste ništa krivo napravili. 
I mene je malo brinulo kako će cupcakesi izgledati kad budu gotovi, ali čim se ohlade stvrdnu se. Unutra ostanu jako sočni i meki, s izraženim vanilija okusom što ih definitivno čini savršenim vanilija cupcakesima! 

Pećnicu ugrijte na 175 - 180°C, poslažite papirnate košarice u kalup za muffine i punite ih smjesom tako da košarica bude 2/3 puna. Pecite ih 14 – 17 minuta, i napravite test čačkalicom za svaki slučaj :)
Kad su gotove, izvadite ih lagano iz kalupa i stavite na rešetku ili pladanj da se ohlade. 



                   Sad slijedi onaj najslađi i najljepši dio kad je riječ o cupcakesima. Ukrašavanje!

Čokoladni ganache

100 grama kvalitetne tamne čokolade
110 grama slatkog vrhnja
žlica maslaca
Čokoladu naribajte, slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri ali pazite da ne zavrije, zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi , zatim u to dodajte žličicu maslaca dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu.


Vanilija buttercream
150 grama maslaca
Pola mahune vanilije
2 žlice mlijeka
170 grama šećera u prahu
Mahunu vanilije prepolovite, polovicu prerežite, ostružite sadržaj i dodajte omekšanom maslacu. Miksajte polako dodavajući šećer u prahu i mlijeko dok ne postane potpuno pjenast i prozračan.



Šlag sa vanilijom

·250 ml slatkog vrhnja
  3 žlice domaćeg ili običnog vanilin šećera 

Istući slatko vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag. Po želji dodati malo više (ili manje) šećera.



Željeni nastavak za ukrašavanje stavite u slastičarsku vrećicu, vrećicu napunite kremom i ukrasite cupcakese. Dodatno ih možete dekorirati ukrasima od fondanta koje ste koristili i na torti, šarenim sprinklesima, strugotinama tamne ili bijele čokolade, nasjeckanim blanširanim bademima, nasjeckanim i prethodno tostiranim lješnjacima, kokosom.


Fondant :

Na domaćim i stranim možete pronaći jako puno recepata za fondant, najbolje je proučiti ih detaljno, vidjeti u čemu se razlikuju i pročitati iskustva onih koji su određeni recept već isprobati. Ima i jako puno tutorijala, video clipova i fotografija tako da nebi bilo na odmet i pogledati koji prije samog rada sa fondantom.


Sastojci :
65 ml hladne vode
1,5 vrećica želatine u prahu
8 žlica fruktoze (fruktozni šećer)
1 žlica vode
1 kg šećera u prahu
1 žlica glicerina

Želatinu pomiješati sa hladnom vodom i pustiti da nabubri.
Na laganoj vatri topiti fruktozni šećer sa 1 žlicom vode. Paziti da ne zakipi. Kad se sav šećer otopio maknuti lončić sa vatre. Pustiti da se prohladi minutu – dvije pa dodati želatinu  koja je nabubrila i miješati dok se sva želatina ne otopi i žlicu glicerina te sve dobro promiješati.

U duboku posudu staviti 600 grama šećera u prahu, napraviti udubinu i uliti pripremljenu smjesu unutra. Za početak miješati kuhačom, i polako dodavati šećer u prahu. Kad smjesa počne polako postajati kompaktna, kuhaču zamijenite vlastitim  rukama. Ukoliko je smjesa preljepljiva dodajte šećer u prahu. Nekad sama smjesa ''popije'' malo više šećera u prahu, nekad manje. Smjesa ne smije biti pretvrda, ni premeka da se lijepi, već lagana, podatna, poput plastelina da se može lako mijesiti i oblikovati. Kad ste ju umijesili stavite ju u posudu s plastičnim poklopcem, plastičnu foliju ili plastičnu vrećicu da se ne suši. Ovako pripremljenu masu možete čuvati i do 6 mjeseci na hladnom i suhom mjestu.

Da bi obojali fondant odvojite onoliko fondanta koliko vam  je za dekoraciju potrebno, kapnite malo boje i dobro mijesite dok se boja ne izjednači. Pospite radnu plohu šećerom  u prahu  i razvaljajte masu  valjkom  te manjim i većim izrezivačima za tijesto  izrezujte oblike za ukrašavanje.




           Eto, nadam se da ste uspjeli pročitati ovako dug tekst i da ste uživali u fotografijama. 


Pozdravljam vas sve gdje god bili i nadam se da po ovim vrućinama ipak uspijevate nešto skuhati ili pripremiti kakav brzinski desert :) Kod nas prednost imaju sladoledi u kombinaciji s voćem, brzinske štrudle ili savijače, a za večeru su na jelovniku uglavnom jednostavne salate ili lagane tjestenina...


Za sam kraj šaljem vam dvije razglednice iz Zadra. Ako svratite, javite se :)

Broj komentara: 30:

  1. stvarno su fenomenalni, od dekoracije do vjerujem okusa, preslatki :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasni su cupcakes. Ja sam ih radila samo jedanput, ali recept je bio blaga jeza, okus mi se uopće nije svidio. Bilježim ove tvoje za sljedeći put kad ih odlučim praviti. Inače sam podijeljena što se tiče okusa. Sladoled - vanilija uvijek ima prednost nad čokoladom, ali brownies su apsolutno dva koraka ispred blondies :))
    Tako bih voljela i ove godine do Zadra, ali prisiljena sam ove godine odmor provesti bliže kući, iduće godine vjerojatno dolazimo

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasno izgledaju, sjećam se tvojih prvih slikica i one nekada igre na Ordinaciji hr. kada smo te ja i Tadeja izabrale za pobjednicu,slikice su ti i tada već bile super, ali i od tada si jako jako napredovala, svaki put su ti sve lijepše i lijepše

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam definitivno također u čokolada skupini :D Ali, radila sam slične cupcakese (super mi je da imaju vrhnje/mileram, odmah su sočniji) i najviše me oduševio onaj prvi griz - kad sam shvatila koliko su pjenasti i kako ispuštaju onaj zvuk kad ih grizem... onaj prozračan zvuk, ko kad žlicom prolaziš po dobrom mousseu :D
    Super slatka dekoracija, girly skroz, ali takve i volim! :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh Bože!!!
    Oni su prekrasni, baš prekrasni!!!
    Vjeruj mi da još nikada nisam pravila cupcakes:) muffine i napravim ali, cupcakes, ne još! Nikada ne reci nikada! Ne da mi se s njima zezati; baš nemam živaca za to i zato svima vama koji to tako dobro i s uživanjem radite ja se divim.
    A što se tiče izbora: čoksa ili vanilija meni je svejedno. Meni je važno samo da je slatko. Ja inače nisam ljubitelj čokolade: ja volim kolače, slatkiše,...
    A u Zadar često navratim a na kupanje idem u Punta Skalu:) možda se i sretnemo. Sada se spremam preko bare, pa kada se vratim...:):)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prelijepi su, savrsene dekoracije i slike. Super mi je stalak :) A more tek...

    OdgovoriIzbriši
  7. Ajme divno, ovo moram probati!

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasni su, jako nježni i primjereni maloj curici, sviđa mi se što su svi različiti

    OdgovoriIzbriši
  9. Svaka čast na umeću... izgledaju predivno a fotke su ti apsolutno fantastične!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ana, prekrasni su ti ovi cupcakesi! Tako predivno izgledaju, kao mala umjetnička djela! Ne moram ti ni govoriti kako su mi slike predivne :)
    p.s. sretan rođendan malenoj Lauri :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Slike su ti prava umetnicka dela, a cupcakes fantasticno dekorisani:) Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  12. Slatko, vjerujem da je malena bila odusevljena :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj ovak slatke cupcakese nisam nikada vidjela. Predivni za princezin rođendan. Morat češ ih prijaviti na Slatke Gušte. :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Meni isto draža čokolada od vanilije, cupcakesi su predivni, svaka čast :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ana, kad kazes da su najbolji, sigurno cu ih probati. Bas sam planirala ovih dana praviti cupcakes. Predivno si ih i dekorisala...

    OdgovoriIzbriši
  16. ana, draga, kakvi bozanstveni zalogaji! ja sam vanila tip ali i cokolada mi je jako draga:)
    fotografije su pre-pre-divne! i kako si ih dekorisala, stvarno imas smisla za te stvari!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nevena, puno! :*
      otkad znam za sebe uvijek sam nešto izrađivala, crtkarala, oblikovala pa je ovo logičan nastavak :)

      Izbriši
  17. Bila, javila se :D hihi, a tako su divni ovi cupcakesići ;) prešlatki !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. točno! I baš mi je drago da jesi :)
      hvala ti :)

      Izbriši
  18. Fotografije su me oduševile!! Predivno nešto, svaka ti cast! Baš si dala mašti na volju :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala :)
      je, baš sam uživala ukrašavajući ih!

      Izbriši
  19. Mislim da su sve riječi suvišne - ovo je pravo remek dijelo.
    A podijelila sam i jednom ove tvoje cupcakesiće na faceu.
    A je li fondant i jestiv? I kakve se boje stavljaju u tu smjesu?

    OdgovoriIzbriši
  20. Stvarno plijene pažnju i oduzimaju dah!
    A ja posebno volim ove staklene kupole. :)
    Vjerovala ili ne, nikako svoju pokazati, niti jedan recept mi nije dovoljno dobar, čitaj fancy ;) da bi ga u njoj predstavila.
    Šlag prihvaćam i šlag volim, ali od cupcakesa sam u principu odustala prvi put kad sam napravila taj frosting s maslacem. Nama to jednostavno nije išlo i strugali smo to dole i jeli goli muffin. :)
    To je jedan od razloga zašto mene cupcakesi oduševe izgledom, ali uvijek je prisutna velika skepsa oko toga kakvi su tekom.
    A ista je priča i sa fondantom.
    Ali da izgledaju, izgledaju! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Prekrasni su!
    Kod mene doma je ista situacija kao i kod Tadeje, nikako nam fondant i buttercream neidu niz grlo.

    OdgovoriIzbriši
  22. Divno izgledaju, drago mi je da sam tražeći nešto naletila na ovaj blog i ovaj receptić!

    OdgovoriIzbriši
  23. Recept i cijeli blog je za cestitku!
    Kad sam ih pravila, nisam naisla u sastojcima na ulje i količinu, a spominje se u razradi.
    Ja sam stavila 1 dcl. Odlični su. Posluzila je i Nutella za "ukrasavanje" :)

    OdgovoriIzbriši