četvrtak, 5. travnja 2012.

Kineski na zadarski odnosno slatko kisela juha i rezanci s piletinom i povrćem :)

Sudeći po reakcijama na steamy, creamy facebook stranici kad sam objavila fotografiju slatko kisele juhe puno vas voli kinesku kuhinju! Mislim, nije da me to začudilo. Pa tko bi odolio svim tim začinima i aromama, hrskavom povrću u tempuri, krepkim juhama, osvježavajućim salatama, slatko - kiselim umacima, staklenim rezancima, pohanom voću i sladoledima :)


Dok smo živjeli u Zagrebu imali smo običaj svratiti u kineski restoran kad bi obilježavali nekakve nama bitne datume ili jednostavno...kad bi na račun sjela plaća :) Prošli smo ih preko nekoliko ali nekako mi je najdraži bio i ostao Tian Tan na Savici. Razloga je više : tradicionalna, pomalo meditativna glazba koja uvijek tiho svira, jako ljubazno osoblje i ono najvažnije - odlična hrana!



Unatoč činjenici da volim isprobavati nova jela tamo sam (valjda) uvijek uzimala isto glavno jelo - domaće pirjane rezance s tri vrste mesa i povrćem. Jednostavno ne bih mogla odoljeti. Za predjelo bi svaki put bilo nešto drugo...ili proljetne rolice, ili prženi wan tan, razne juhe ili salate...ali već smo znali oboje da ću bez obzira na dugo proučavanje jelovnika opet naručiti isto :)

Kao što možete i pretpostaviti - upravo ti rezanci su me inspirirali na ovo jelo samo što sam odlučila ubaciti svinjetinu i tako napraviti rezance s jednom vrstom mesa i povrćem. Malo duže treba da se svi sastojci nasjeckaju, ali sama priprema je brza :)

 Sastojci :
2 mrkve
1 veći poriluk
2 mlada luka
svježi đumbir (komad 2x2 cm)
1 mala ''glavica'' kineskog kupusa
bambus (iz staklenke)
jedan veći svinjski file (ili komad pilećih prsa)
zdjelica brokule (cvijetovi i stabljike narezane na sitno)
šalica graška
žličica korijandera u sjemenkama
žličica čilija u prahu
soja umak
reducirani aceto balsamico
 voda
suncokretovo ulje
sol, papar
peperoncini
špageti (za dvije osobe)



Đumbir prepoloviti na pola, jednu polovicu narezati na sitne trakice i potom na kockice. U mužar staviti narezani đumbir, sjemenke korijandera, čili u prahu, jedan do dva peperoncina,malo suncokretovog ulja, sol i malo papra i sve dobro usitniti da se pretvori u gusti namaz. Dodati soja umak i malo reduciranog aceta balsamica.
Svinjetinu rezati na tanke ploškice tako da prislonite nož uz meso i režete ukoso. Narezano meso stavite u smjesu u mužaru da se marinira barem pola sata (idealno bi bilo sat - dva).

Mrkvu narezati na tanke štapiće, kineski kupus i bambus na duge tanke trakice, a mladi luk i poriluk na ploškice. Stavite kuhati vodu za špagete (jer je umak gotov dok se skuha tjestenina). U wok ulijte malo suncokretovog ulja i kad se zagrije ubacite mrkvu da se pirja, dodajte mladi luk (samo bijeli dio), drugu polovicu đumbira i poriluk i pirjajte sve još par minuta. Ubacite meso zajedno sa smjesom iz mužara. Za to vrijeme bi voda trebala već zakuhati pa ubacite špagete.


Kad meso dobije boju, ubacite kineski kupus, brokulu i grašak te podlijte sa malo vode. Dodajte još cca pola dcl  soja umaka, mladi luk - ''zeleni dio'', po želji još malo reduciranog aceta i mrvicu soli. Pred kraj izvadite veliki komad đumbira. Tjestenina mora biti al dente kad ju stavljate u umak. Hvataljkom uzimajte špagete i stavljajte u umak - ako usput zagrabite i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala - odlično, jer će on zbog prisutnosti škroba dodatno zgusnuti umak.


Pojačati vatru i pirjati sve još par minuta dok špageti ne poprime arome i boju umaka. Poslužiti odmah posuto sa malo čilija (ako volite ljuto) i sa malo mladog luka.  I naravno...jesti kineskim štapićima :)

 

***
 Napomena : količina začina koju sam navela je ona na koju smo mi navikli. Volimo začinjeno i kad je u pitanju kineska hrana ponekad ''pretjeramo''. Slobodno stavite manje čilija ili manje soja umaka - lako je dodati na kraju ako osjetite da vam je preblago. Ne bih voljela da si spalite okusne pupoljke :)  


  A sada : slatko - kiselo - ljuta juha! 
     Napomena iznad vrijedi i za ovu juhu, začina ima poprilično, slobodno smanjite količine. :)


Sastojci :
1 mrkva – narezana na štapiće
1 – 2 stabljike mladog luka – narezati i bijeli i zeleni dio
Pola češnja češnjaka - narezan što sitnije
Svježi đumbir – komadić 1 x 1 cm – narezan na sitne kockice ili nariban
Bambus (iz staklenke) – pola šalice
pola šalice graška
Pileći file – po želji (može i bez njega)
pola litre povrtnog temeljca
Čili u prahu – pola žlice
4-5 žlica reduciranog aceta balsamica
Pola žlice smeđeg šećera
Sol, papar
4-5 žlica soja umaka
Pola žličice slatke crvene paprike
Suncokretovo ulje – 3-4 žlice
Razmućeni bjelanjak
škrobno brašno
voda 

Pomiješajte reducirani aceto balsamico, smeđi šećer, malo soli i papra, soja umak, slatku crvenu papriku i čili. Na ulju popržite bijeli dio mladog luka, mrkvu i piletinu, dinstati dok sve namirnice ne dobiju lijepu boju. Dodati sitno sjeckani đumbir i češnjak i još kratko dinstati.
Dodati smjesu začina (aceto, čili, sol...), par puta promiješati, podliti pilećim temeljcem, dodati grašak i bambus te pustiti da se kuha 10-ak minuta. Pomiješati žlicu škrobnom brašna sa par žlica vode, dobro promiješati i uliti u juhu. Pojačati vatru i sve dobro promiješati.

Na samom kraju dodati razmućeni bjelanjak tako da u bjelanjak močimo vilicu koju potom uronimo u juhu, i tako dok ne potrošimo sav bjelanjak.

Posuti sa zelenim dijelom mladog luka i po želji začiniti s još malo čilija ili aceta...ili šećera :)


Broj komentara: 16:

  1. Famozan ti je ovaj post i fotografije, uživala sam!

    Sve najbolje tebi i tvojima za Uskrs!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)
      Nekako nisam u uskršnjem raspoloženju pa ni postovi još nisu takvi :)
      Ali biti će i jedan takav - prigodan, možda već sutra :D

      Sve najbolje i tebi i tvojoj obitelji :)

      Izbriši
  2. Sjajan post, predivne slike, a okus mogu samo zamisliti. Obozavam ovakva jela.

    OdgovoriIzbriši
  3. I mi obožavamo kineski u takjlandsku i obožavamo ljuto. Ponekad skoro rigamo vatru nakon domaćeg kineskog obroka tako da sam digurna da će nam ove količine začina biti taman. Ovakve rezance radim vrlo često u razno raznim kombinacijama, sve ovisi o tome što imam u hladnjaku. ALi juhu još nisam doma napravila i baš se veselim receptu jer ju Darko obožava i definitivno će biti isprobana vrlo skoro. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, da i mi imamo sličan filing nakon domaće kineske spize :)
      Neku večer smo sjedili na kauču nakon tih pojedenih špageta, svatko sa svojom bocom vode, u kratkim rukavima (duge smo skinuli čim smo počeli jesti :D) i s onim blesavim osmijehom koji govori da smo se upravo pošteno najeli nečeg finog :)

      Ma rezanci su zakon :) doslovno izvadiš svo povrće koje u frižideru imaš, po želji dodaš malo mesa, prodinstaš ih u woku sa začinima i sve traje vrlo kratko. Idealno nakon dugog napornog dana kad ti se neda dugo stajati za štednjakom jer već neko vrijeme umireš od gladi :)

      Izbriši
  4. Sve mi izgleda i zvuči potpuno fantastično a i fotke su ti čarobne!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja imam isti dvojbu prilikom odabira hrane u koneskom, glavno jelo je uvijek isto samo se predjela mijenjaju. Super recepti.

    OdgovoriIzbriši
  6. zaista ti je fantastično ovo! nisam bila baš u mnogo kineskih restorana, uglavnom si pripremim takvu hranu kod kuće, ali nisam još probala pohani sladoled, to me jako zanima :)

    OdgovoriIzbriši
  7. da, volim varijacije na kineska jela, iako ja obično koristim rižu!!mislila sam da su špageti integrali krasno su se od umaka obojali

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve izgleda jako dobro :). Najviše se mi dopade ova juhica, moj dečko jo obožava :)!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja i moj suprug smo se u zadnje vrijeme "bacili" na kinesku kuhinju. Često radimo Kung pao piletinu. Ovi rezanci mi izgledju predobro a juhu moram definitivno probati. Obožavam slatko kiselo.

    OdgovoriIzbriši
  10. ...fotke su prekrasne...moram priznati da baš ne pripremam hranu na kineski način...ovakve fotografije koje su me oduševile i ovaj tvoj post me ipak dosta približio namjeri da isprobam ovaj recept... lijep pozdrav ostavljam...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. HVala ti!
      Odvaži se pa pripremi nešto i javi rezultate :)

      Izbriši
  11. Predivne slike Ana. Uvijek sam bez riječi jer riječima se ne može opisati ovo savršenstvo :)
    Kinesku kuhinju volim, podsjeća me na moje studentske dane kada smo odlazili na salate ili proljetne sladolede, a kada bi imali više novaca probali bi razne rezance. Ovo je jedna od stvari koje jako volim. Pospremam recept :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Koliko god ja pokusavala napraviti neki kineski recept(a da mm moze jesti/),svejedno se razocaram jer ne postignem identicno isti okus kao kada oni naprave..naime jedna kolegica svaki vikend donese rucak za sve nas,ne mogu vam opisati koliko su okusi razliciti jos nisam doznala zasto ali predpostavljam da oni ipak dodaju jos neki samo njima poznat zacin!!!!

    OdgovoriIzbriši