petak, 17. veljače 2012.

Oproštaj.

Nisam prepametna ovih dana... Kad te život iznenadi tugom..najčešće se pitam živim li ga dovoljno dobro. Da li svaki dan učinim neku sitnicu koja usreći ljude ili barem jednog čovjeka oko mene? Nasmijem li se ujutro kad ugledam svog P. pored sebe? Pomognem li starijoj bakici nositi vrećice do zgrade? Pošaljem li poruku prijatelju? Ubacim li u limenku par kuna djedici koji svira na cesti? Odem li češće do baku i djeda? Zna li moja obitelj i prijatelji što osjećam za njih? Govorim li im dovoljno često hvala, volim te, puno mi značiš..ili to samo pokazujem? Jer...ponekad je to lijepo i čuti.
Mislim, znam sama po sebi da sve geste ovog svijeta ne mogu zamijeniti čvrsti zagrljaj, poljubac ili jednostavno riječi koje te u tom trenutku utješe, nasmiju, očaraju... ne mora to biti ''volim te!''. Naravno da ne mora.. Može biti i ''čuj, ti si meni tako fora!'' :) ili ''drago mi je što te poznajem..''.
 Smatram da sam nekim osobama mogla još puno toga reći, da smo se mogli još puno puta vidjeti, nasmijati, zagrliti..čuti. Valjda ipak netko od gore ''povlači te konce...igra se...'' pa zato ja sad pišem ovdje. Ovo je moj svojevrsni oproštaj, ''na papiru''.  Pričam sama sa sobom sve u nekoj nadi da ćeš čuti što ti želim reći.



 ''Jesi. Stvarno si mi bila fora! Jer si sobu pretvorila u mačji disneyland, jer si me naučila voziti bicikl, jer smo se slagali unatoč neslaganjima. Sjećam se onih dana u Žumberku i tvojih finih variva, Hvala na svim Lily keksićima i jer si znala da su mi najdraži. Imala si lud smisao za humor, pomalo crn..onakav kakav i sama volim :)  Žao mi je što nisam stigla doći i žao mi je što si prerano otišla. Bez najave..a to je tako nalik tebi :) I nisam znala da ćeš mi toliko faliti jer valjda ponekad nisi svjestan koliko ti netko znači dok ga ne izgubiš.

Zato posebno za Tebe stavljam jedan recept koji je pikantan, šarolik i neobičan, pomalo začinjen, lagano oštar. Takva si i ti bila. :) Žao mi je što ga nisi probala pa da ga brutalnom iskrenošću i ocijeniš.  Nadam se da sad negdje drugdje iz rukava sipaš one puste viceve kojima si nas redovito nasmijavala do suza, da bojaš dane svojim šarenim odjevnim kombinacijama i da nas čuvaš.

Evo danas, u uspomenu na svoju tetu, s vama dijelim recept za Kung Pao - piletinu s kikirikijem.

Sastojci koji su vam potrebni za dvije osobe:

•    250 grama pilećih prsa
•    Jedan veći poriluk
•    1 crvena paprika
•    1 zelena paprika
•    4 mrkve srednje veličine
•    100 grama kikirikija (po želji, možete staviti i više od toga)
•    1 žlica svježeg naribanog đumbira
•    Sol, papar
•    2 žličice škrobnog brašna
•    2 dcl vode
•    6 -7 žlica soja umaka
•    Chili u prahu
•    Ulje


Piletinu narezati na trakice ili na kockice, poriluk na kolutiće,  a paprike na malo veće komadiće.
Dvije mrkve naribati, a druge dvije izrezati na tanke štapiće.
Zagrijati 2 žlice ulja u woku i popržiti piletinu. Izvaditi iz woka i odložiti sa strane.
Dodati još dvije žlice ulja u wok i kad se ugrije ubaciti poriluk i mrkvu. Dinstati dok malo ne omekša, a zatim dodati paprike i pirjati ih dok ne omekšaju.


Dodati kikiriki, prženu piletinu, đumbir, posoliti i popapriti po želji i kuhati sve zajedno još 5 minuta.
U šalici izmiješati 2 dcl tople vode, dodati u to 6 do 7 žlica soja umaka, malo chilija i 2 žličice škrobnog brašna. Dobro izmiješati i dodati u wok. Malo pojačati vatru i kuhati još 5 minuta dok se sve ne zgusne. Poslužiti s kuhanom rižom.

24 komentara:

  1. Very good :>.
    Pozdravi iz Slovenije. Još jedan fan tvog Bloga ;).
    Kaži mi nešto, molim te. Namesto brašna mogu i koristiti druge alternative za zgusneje, ali? Zobena kaša ili nešto slično...
    Ako mi možeš još kakve alternative svijetovati, puno ču ti biti hvalježan.
    DANKE SCHöN :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)
      Dodaj malo manje tekućine pa neće biti potrebe za škrobnim brašnom (Gustinom). Ili malo duže kuhaj pa će tekućina ispariti, umak će se reducirati.
      Ne osjeti se škrobno brašno jer je mala količina s obzirom nasve ostale sastojke..
      Lijepi pozdrav šaljem u Sloveniju :)

      Izbriši
  2. Na tugu i oproštaj doista ne znam što reći.To su jednostavno tuga i oproštaj!Previše puta u životu susrela sam se s tim osjećajima i opet se ne znam s njima nositi.Žao mi je zbog tebe. Znam kako je tužno kada misliš da si još koji put mogla nazvati ili popričati ili se susresti, a vrijeme je prošlo i ne može se vratiti.Zato ostaju lijepe uspomene i zajednički trenuci i naravno nada da ćete se opet negdje , u nekoj drugoj dimenziji ,ponovno sresti!Zato mi je prekrasna knjiga"Zovem se sjećanje", pa ako ti ikada padne ruke ,pročitaj ju.Lagano ,sentimentalno štivo koje daje nadu!
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na preporuci :)
    Ne bih voljela da se komentari pretvore u davanje sućuti jer ona to sigurno ne bi htjela. Ja vjerujem da ćemo se negdje, u nekom sljedećem životu ona i ja opet sresti, ali treba proći vremena da mi bude lakše prihvatiti činjenicu da je otišla.
    Pokušavam se sjetiti lijepih stvari, iz onih ružnih smo nešto naučili i opet ih pretvorili u lijepe. :)
    Ovo je neki moj način da zabilježim njeno postojanje i sam odlazak jer mi je valjda to trebalo. Osjećala sam da moram ovo napraviti. Čak sam i sanjala jednu rečenicu koju sam napisala..Morala sam ovo napisati.

    OdgovoriIzbriši
  4. :(. zao mi je zbog tvojeg gubitka. teti si posvetila lijep recept s odlicnim fotografijama. nekad bismo se stvarno morali podsjecati na to koliko je zivot ustvari kratak i kako iznenada neki ljudi mogu otici i ...vise se nikada ne vratiti.

    Mare
    http://kuharicazadjecu.blog.hr

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mare hvala ti.
      Stvarno sam sve napisala onako kako osjećam, željela sam proslaviti njen život više nego obilježiti njenu smrt. Ona i dalje nastavlja živjeti u nama svima.

      Stvarno je bitno povremeno stati i zapitati se radimo li ''sve'' kako treba i da li bi žalili za nekim/nečin da se sad desi nešto slično.

      Izbriši
  5. Draga, OK, ja ti onda neću izraziti sućut, samo ću ti poželit da se držiš i na svoj način nosiš s boli:)
    Ovaj recept sam čekala još otkako si objavila fotke na FB! Strava koliko je predivan! Prvom prilikom, prvom prilikom ga spremam, već dugo nismo jeli ništa slično :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Majo :)
      Za kung pao je kod nas uglavnom zadužen P. - on voli to sjeckanje, rezanje, pripremanje, slaganje svake namirnice u svoju posudu,... ne kuha prečesto, ali kad se zaželim ovoga onda vrlo rado zasuče rukave :)

      Izbriši
  6. f***, sad sam se rasplakala ko malo dijete.. čitam tvoj post i onda mi još na playeru dođe ultratužna Adele sa Someone like you..
    Ovo ljeto ostala sam bez prijateljice bez koje je svijet zaista šačicu crniji.. i samim time što je njena dugogodišnja borba s bolešću završila kako je završila, nekako svaka moja borba gubi na smislu i jačini.. I milijun puta si ponovim upravo to- zagrli one koje voliš, nju više nikad nećeš moći.. neka ti to bude škola.. Ali takve stvari se događaju valjda da nas podsjete na to čim zaboravimo koliko su ljudi pored nas fantastična klupka života i koliko ih trebamo cijeniti i voljeti u svakom trenutku našeg života..

    Toliko sam se raspisala da sam zaboravila zahvaliti na receptu.. Jednom davno sam jela ovako nešto u jednom dobrom društvu i od tada tražim recept piletine i kikirikija koji bi mi odgovarao.. Jedva čekam probati tvoj!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Ana, moja sućut. Ti si tako iskreno, lijepo i dirljivo napisala ovaj post da sam se ja rasplakala. Sigurna sam da je teta ponosna, a ima i nakoga biti

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja iskrena sućut. Grozna mi je i sama pomisao da ćemo jednog dana ostati bez dragih osoba

    OdgovoriIzbriši
  9. Suze ):) Hvala što si ovako lijep (i intrigantan) recept (i post) podijelila sa svima... Žao mi je zbog tužnog gubitka i želim tebi i tvojim bližnjima da vam barem drage uspomene budu vječni dobitak :)

    Povremeno se samo-potaknem napraviti par stvari koje si spomenula u postu i stvarno na kraju dana budem zahvalna što to nisam propustila učiniti... Još da to bude češće, gdje bi nam svima bio kraj...Danas ste tvoja teta i ti potaknule par takvih sitnica koje život znače :)
    Paprike, đumbir i chilli uz kikiriki - om om om

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako fin receptić si posvetila dragoj osobi i vjerovatno ste i uživale u zajedničkim trenucima i dok žive ta sjećanja ona će uvijek biti s tobom.
    A znaš netko nije imao prilike ni pola zadovoljstva podijeliti to s sebi dragom osobom.

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan recept i prekrasne slike i divno sjecanje na dragu osobu. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  12. predivan blogić! pravo otkiće!!! obavezno pratimo! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. i ja se često pitam isto...

    OdgovoriIzbriši
  14. Najezila sam se citajuci post... Toliko pravih pitanja si otvorila. Pitanja nad kojima se svi mozemo zamilsiti svakog dana...
    Zao mi je zbog tovje tete.
    Odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Ana , jako mi je žao zbog gubitka tete. Prekrasno si se od nje oprostila, baš me dirnuo tvoj post !
    Odličan recept si joj posvetila !

    OdgovoriIzbriši
  16. Iskrena sućut zbog gubitka tete. Post je prekrasan, prepun emocija i doista si jako lijepo ipratila tetu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Baš si me rastužila ovim divnim postom! Primi moje iskrenu sućut.

    OdgovoriIzbriši
  18. Tete su uvijek najbolje prijateljice...Super post i super recept,vjerujem da se i njoj sviđa tamo gore ;)

    OdgovoriIzbriši