utorak, 27. rujna 2011.

krekeri za početak jeseni...

Gledam datum objave prošlog posta i ne mogu vjerovati da je već prošlo mjesec dana...
Čudnih mjesec dana, moram priznati. 
Prepuno neočekivanih vijesti, neobičnih situacija, loših okolnosti.

Nije baš razdoblje koje bi poželjela svakom ali i to je život..
Važno je izvući nešto pozitivno iz negativnih iskustava i ja se nadam da sam uspjela to i učiniti.

Ako ništa drugo...barem me opet ulovila kreativna faza. Jako puno fotografiram, kuham, pečem..i uživam u tome kao prasence u blatu... Toliko da sam prilično zaboravila činjenicu da je stigla jesen. :


Volim jesen...oblačno nebo, povjetarac, lagane cipele, šuškanje lišća pod njima...ispijanje popodnevne kave s pogledam na park pred zgradom i drveće u svim bojama...i klupicu sa nekoliko tek otpalih listova. Volim i činjenicu da mi se bliži rođendan...i da ću se počastiti nekom dobrom čokoladnom tortom, a možda i sa krekerima koje vam predstavljam u ovom postu :)
 Ove slane krekere sam radila 2 dana zaredom jer se prva tura pojela u jednom danu, a drugi dan sam dozu i po radila za okupljanje dečkove ekipe s posla. Uzeo je punu kutiju krekera i za pola sata poslao sms ''nestali su u trenu''. Inače sam recept složila proučavajući nekoliko stranih kuharica koje imam doma, jer sam u svakom nalazila nešto što mi se ili nije sviđalo, ili što u tom trenu nisam imala kod kuće :)
Super je što recept stvarno dobro podnosi promjene! kad sam pravila drugu turu omjeri su bili prilično drugačiji nego u receptu koji slijedi ali nije bilo nikakve razlike.

Dakle, sastojci koji su vam potrebni za krekere su: 
  • 270 grama brašna (ja sam kombinirala bijelo i integralno)
  • 200 grama maslaca 
  • 200 grama svježeg sira
  • grana padano ili neki tvrdi sir po želji
  • 50 grama buđole
  • sjemenke lana
  • sezam
  • sol
  • kim
  • 3 žutanjka

Pećnicu stavite grijati na 200 °C.
Brašno stavite u posudu, dodajte jednu žličicu soli, svježi sir i maslac izrezan na kockice ili listiće. Dodati sezam i sjemenke lana i dodati naribani grana padano sir. Ukoliko nešto od navedenog ne volite izostavite to i dodajte nešto po svom guštu. Sve to dobro umijesiti (mijesi se jako brzo i lagano). Ako je potrebno još malo brašna, dodajte, ali čim se tijesto prestane lijepiti za ruke to je to!
Ukoliko želite, tijesto možete podijeliti na dva dijela i u drugi dio dodati buđolu narezanu na kockice i prethodnu malo poprženu na tavi bez ulja.
Tijesto stavite u hladnjak pola sata. Nakon pola sata, na dobro pobrašnjenu radnu površinu razvaljajte tijesto što tanje. Režite oblike kalupima za kekse ili nožem izrezujte male trakice.
Prije pečenja krekere premažite razmućenim žutanjkom i pospite sezamom, kimom ili sjemenkama lana. A može i kombinacijom svega navedenom :)
Pecite na 200 ° C, 7 do 8 minuta. 

24 komentara:

  1. Nadam se da ti lepši period predstoji od tog koji je iza tebe, a uz ovakvu klopu kako god lakše je, pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. ovi krekeri su pravi hit, usvajam recept za druženja i zabave :) Krasne su sličice. Što god ti se loše dogodilo, nadam se da si to uspjela ostaviti iza sebe. Predivan ti je ovaj post.

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasne fotke i odlični krekeri

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam cure.. :)
    pa još uvijek nije sve iza mene, ali biti će. dok god je pozitivne energije i pozitivnih misli takav će biti i život :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš lijepo izgledaju, vjerujem da su zarazni kad ih počneš jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krekeri su baš, baš super,jako su privlačni! Super slikice!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prefino izgledaju krekeri, a fotke su ti fantastične, tako dobro osvijetljene – jel koristiš flash ili imaš neku studijsku rasvjetu ili nešto? Fenomenalne su fotke.

    OdgovoriIzbriši
  8. @Baba - kud sreće da imam studijsku rasvjetu :))
    ovo je slikano na danjem svjetlu - malo dalje od prozora. imam dobar fotoaparat i prilično zadovoljavajuće objektive pa to puno znači. ali evo, ovaj put se stvarno potrefilo da sam imala genijalno osvjetljenje u kuhinji..rijetko se to desi. imala sam sreće :)
    imam i homemade lightbox - njega više koristim zimi.
    najdraže i najljepše mi je definitivno dnevno svjetlo.

    Hvala svima na lijepim riječima :)

    OdgovoriIzbriši
  9. A stvarno su prelijepo osvjetljene fotke (i inače dobro kompozirane i sve), baš mi je izgledalo kao neka profesionalna rasvjeta ili nešto :)
    Ali da, treba uhvatiti danje svjetlo kad možeš. Ja nažalost radim do 3-4, pa onda dok spremim nešto i pofotkam to vani je već skoro sumrak, pa slikam na to malo danjeg svjetla koliko imam jer nemam flash itd, ali uvijek ispadaju neke duge sjene i dosta tamne fotke jer svjetlo nije bogznašta, eh.

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno izgledaju krekeri. Super grickalica za druženja.

    OdgovoriIzbriši
  11. @baba - ja nikad ne koristim flash.
    mogu ti poslati fotografije lightboxa pa ga možeš napraviti ili sama ili uz pomoć nekog muškarca u kući :)

    OdgovoriIzbriši
  12. grickalice ni čipseve inače ne baš i ne jedem, ali daj mi fine krekere, pogotovo ako su domaći, i sve ću ih potamaniti! :) super su!

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlični keksići ! Baš fina grickalica i bilježim recept.
    Nadam se da su loše stvari prošle i da ćeš sada zajedno sa nama uživati samo u kreativnoj fazi !

    OdgovoriIzbriši
  14. super: lijep recept i lijepe fotke! Volim domaće krekere. Nadam se da je sad sve loše iza tebe i da te čekaju lijepi jesenski dani

    OdgovoriIzbriši
  15. odlicne su fotke, i dobar recept :) ma tog peciva nikad dosta! mogla bih svaki treci dan da ih jedem. lep ti je blog jako, i primecujem, da su hrvatski blogovi mnogo lepse sredeni, sadrzajniji, sa zanimljivijim receptima, ima i lepih putopisa, ali i probanja hrane u restoranima, sto najvise volim da citam, za razliku od srpskim. Ne kazem da su losi, dobri su, ali ja bih vase stalno citala :) Veliki pozdrav, i evo dobila si danas novog fana! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Evo i željno iščekivanog receptića... Jako mi se sviđa, fotkice su predivne, a recept spremam za prvu priliku! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Inace obozavam ovakve slane grickalice, a ovi krekeri bi sigurno fenomenalno isli uz pivo:)

    Fotke su ti divne, koleginice po aparatu:)

    p.s. ako nije tajna, koji objektiv koristis?

    OdgovoriIzbriši
  18. Cure - hvala svima na lijepim komentarima i pohvalama.
    @ Ana - osim što imamo isti aparat, imenjakinje smo :)
    uglavnom koristim Sigma 17-70 mm F/2.8 - 4.5
    imam još i Nikkoa 50 mm F/1.8 - njega koristim malo manje ali je genijalan u slabijim svjetlosnim uvjetima.
    inače, s ovom Sigmom sam prezadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  19. Divni krekeri i uz nadolazeće hladnije dane biće izgleda često na našoj trpezi:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  20. Prekerasne fotke i divni krekeri!Recept spremam, mislim da ću ovim receptićem obradovati dragog :) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  21. ovakve grickalice su uvijek dobrodošle, međutim ja ih izbjegavam spremati za nas jer mi to prebrzo pojedemo pa moram svaki dan a dok se navikneš na to ne možeš bez toga, ugl.spremam za goste
    jak lijepe slikice

    OdgovoriIzbriši
  22. Krasne fotkice, a ovi krekeri ce definitivno biti moja slabost, obozavam ih u svim kombinacijama i cesto ih radim, tako da cu i ove probati:)

    OdgovoriIzbriši