četvrtak, 21. travnja 2011.

Pjenasta choco - brownie torta


Ja sam Ana i imam problem. Ovisnica sam o šećeru.

Tako nekako bi se ja započela svoju ispovijed u Društvu anonimnih ovisnika o slatkom, da ono postoji.
Volim slatko u svim oblicima, pijem slatku kavu i cedevitu često malo zašećerim, u limunadu stavljam po 10 žlica šećera, davim se u bajamima u cukru (bademi u šećeru), ne može mi proći nijedan dan da ne pojedem nekoliko kockica čokolade, stavljam abnormalno puno džema na kruh..ako je sladak naravno! :)
Jagode su mi najdraže sa hrpom šećera koji onda na kraju slistim s guštom.

Jednostavno..nepopravljiva po tom pitanju.Možda je tu i genetika malo ''kriva'' jer mama obožava slatko, čokoladu pogotovo, a tati je valjda omiljeno jelo kruh u mlijeku sa šećerom. 
Zapravo, kad bolje razmislim...prije bi se to trebalo zvati ''kruh u šećeru s malo mlijeka'' :)
 
Hvala nebesima, i moja snažnija polovica obožava čokoladu..
Pogotovo sljedeću tortu. Baš zato ću je i podijeliti s vama..jer je ultra jednostavna, sočna, čoookoladna i fina, a super podnosi i razne dodatke, primjerice, bademe, kokos, sušeno voće, lješnjake..

 Recept sam malo prilagodila nama, kombinirajući više izvora i ovo je verzija kojom sam zadovoljna. Što apsolutno ne znači da je i konačna :)

Sastojci
  • 300 grama čokolade – tamne, za kuhanje, ili kombinacija mliječne i tamne
  • 200 grama maslaca
  • 6 jaja
  • 140 grama šećera
  • 2 bourbon vanilije
  • 2 žlice ruma
Postupak:
Maslac i čokoladu polako rastopite  na pari.
Razdvojiti bjelanjke od žutanjaka, žutanjke kremasto izmiksajte sa 70 grama šećera.
Tucite bjelanjke polako dodavajući preostalih 70 grama šećera i prstohvat soli.

Čokoladu polako dodajte u žutanjke sa šećerom, sve to dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu, i pomalo dodavajte snijeg od bjelanjaka.


Ulijte u namašćen kalup, ili obložen masnim papirom, stavite u zagrijanu pećnicu na 160°C i pecite oko 50 minuta do sat vremena.

Male napomene :
  •  Na dno pećnice u jednu vatrostalnu posudu ili pleh stavite vodu, tako će brownie torta ostati sočna i vlažna, a korica će biti hrskava.    
  • Možete ju peći i u kalupima za browniese, ja sam ju nekoliko puta dosad pekla i u takvoj formi jer se ne lomi i ne mrvi pa je zapravo idealna za razne proslave.
·         Ako ste tip kojem nikad nije dosta čokolade, tortu možete preliti i čokoladnom glazurom, a jako dobro paše i uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije. 



    

Broj komentara: 11:

  1. Ha, ha mislim da je ovo ovisnost s kojom se lako mogu poistovjetiti. :) I ja moram svaki dan pojesti bar malo čokolade i nema šanse da izdržim bez slatkog. Jedino kavu pijem crnu i gorku, bez i malo šećera.
    Ovakve čokoladne torte obožavam, obožavam tu mekanu strukturu kolača bez brašna i savršenstvo čokolade koje je tu u punom izražaju. Jako privlačno izgleda na fotki, a znam da se ovaj tip kolača topi u ustima.
    Ovo je odličan recept za početak bloganja. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. draga Ana, čestitke na prvom receptu!
    želim ti još puno puno "šećerno slatkih" recepata.
    volim brownije, tako vjerujem da bi mi se i ova tvoja tortica svidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  3. jao, baš me vesele vaši komentari :) hvala puno!
    moja kolegica je bila dosta skeptična po pitanju ove torte, jer nije baš da oduzima dah vizualno.
    ali jako je ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  4. Oh, Bože dragi... kako je ovo dobro?!
    A slike, tek! Magično!

    OdgovoriIzbriši
  5. ovo je sigurno fenomenalno, a fotke.... majstorica si!

    OdgovoriIzbriši
  6. Snježa i Tamara - hvala na lijepim riječima :)

    OdgovoriIzbriši
  7. vrlo lijepo izgleda..sviđa mi se :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma daj, koji kolačići, koji receptići baš kakve volim a ja na dijeti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tortica odlično izgleda, a i recept je jako jednostavan, svega par sastojaka i gotovo. Ovakve stvari naprosto obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Obožavam ovakve kolače, samo bogat čokoladni okus i ništa više nije potreno

    OdgovoriIzbriši
  11. Što volim kada čokoladna torta ima tu tamnu boju po sredini, pa kad vidiš kako je sočna...Fantastikus Ana.
    Ja nisam neki slatkaroš al čokoladna torta, poput ove, mi je jedan od najdražih deserata.
    Imam jedno pitanjce- Gde mogu naći tvoje ranije postove? Ne vidim arhivu a jako bih volela da pročitam tvoje starije postove,poput ovog.

    OdgovoriIzbriši