Ovo ljeto prvi put nakon par godina provodim skoro pa potpuno bezbrižno. Ujutro kava i lagani doručak, pa malo čitanja, odmaranje, popodne plaža, a potom i kuhanje laganog ručka jer je nakon kupanja budemo gladni kao vukovi :)
Ja sam, doslovno, ovisna o kuhanoj hrani i jelima ''na žlicu'' pa tako i ljeti svakodnevno kuham. Ne provodim previše vremena za štednjakom, ali kuham, makar to značilo podizanje temperature u stanu za nekoliko stupnjeva :) A kako su deserte uglavnom zamijenili sladoledi raznih okusa tako sam odlučila prekinuti taj slatki niz i napraviti nešto!
U frižideru sam imala zdjelu amula koje je trebalo slistiti, a kako moja bolja polovica ne jede voće, odlučila sam ih spakirati u neki fini kolač i odnijeti mami, bratu i tati, da degustiraju i daju ocjenu! :)
E sad, odmah na početku - ukoliko netko ne zna, amule spadaju u porodicu šljiva, pronašla sam da se negdje zovu i cibori/zerdelije/dženarike, veličinom su negdje između trešanja i šljiva, a ima i različitih boja, počevši od žutih, narančastih do jarko crvenih i blago ljubičastih.
U Dalmaciji ih je doslovno nemoguće zaobići. Rastu na svakom koraku, od plodova se ponekad i cesta zna crveniti jer ih ljudi jednostavno ne mogu nabrati koliko one mogu roditi.
Iako..ponekad mi se čini da ih malo tko više i bere, baš zato jer su tako dostupne pa su ljudi već zaboravili na to kako su fine i hranjive i kako se mogu dobro iskoristiti u kuhinji. Ali ja sam odlučila iskoristiti maksimum od njih ovo ljeto pa sam tako već ucrtala u plan i program kuhanje džema, izradu pita, savijača i ponavljanje ovog recepta :)
Imam osjećaj da što su ljudima stvari dostupnije da tim više zaboravljaju na njih. Skoro pa nitko više ni ne obraća pozornost na te slatke bobice koje smo tamanili kao djeca :) I to najradije dok su još bile zelene!
Tamo negdje u pozadini bih čula mamin glas koji viče ''Ana, ne jedi zelene amule, zabolit će te trbuh'', prijatelji bi čuli to isto sa druge strane, ali onda bi se samo pogledali s onim zavjereničkim sjajem u očima i navalili na njih! A ako bi nas trbuh i bolio, prešutjeli bi :) One crvene i zrele nam jednostavno nisu bile zanimljive..od njih nas nije pekao jezik i nisu nam išle suze koje bi krišom brisali da nebi prijatelji rekli kako ne možemo pojesti zelenu amulu! Ma daj, pa ja sve mogu, pravili bi se važni! Mogu ih pojesti koliko hoćeš! :)
Ovo mi je bio prvi put da sam radila galette i oduševila me lakoća izrade tijesta. Kombinirala sam pšeničnu krupicu, zobene pahuljice koje sam prethodno samljela i bijelo brašno, samo zato jer nisam imala crno ili integralno. Od količine tijesta koju sam napravila iskoristila sam 1/3 jer nisam imala dovoljno amula, a ostalo sam zamotala u plastičnu foliju i stavila u zamrzivač.
Sastojci za tijesto :
40 grama zobenih pahuljica
200 grama brašna
125 grama maslaca
45 grama pšenične krupice
Prstohvat soli
Žlica vanilin šećera
40 ml hladnog mlijeka
1 jaje – razmućeno
Žličica cimeta
Zobene pahuljice, brašno, maslac, cimet, sol, šećer i
pšeničnu krupicu mijesiti dok ne dobijete mrvice, zatim u to dodati razmućeno
jaje i mlijeko. Mijesiti dok ne dobijete glatko, fino tijesto.
(sve ovo možete odraditi i u multipraktiku ako ga imate.)
(sve ovo možete odraditi i u multipraktiku ako ga imate.)
Pećnicu zagrijte na 180°C, na pleh stavite papir za pečenje i malo ga pobrašnite.
Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papiru za pečenje.
Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papiru za pečenje.
Sastojci za nadjev :
250 grama amula
4-5 žlica šećera
Par kapi limuna
Pola žličice cimeta
Sve zajedno pomiješati u jednoj zdjelici da šećer obloži
amule i zatim ih slagati na tijesto tako da ih slažete 5-7 cm od ruba, i u
krug. Kad poslažete sve amule uzmite tijesto i preklopite ga preko ruba nadjeva. Po vrhu posuti još malo vanilin šećera (po mogućnosti domaćeg).
Peći 40 do 45 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu
boju.
Možete ju poslužiti sa kuglicom sladoleda, ja preporučam limunadu sa ledom i
cvjetovima bosiljka, ili malo mente, ovisi što više volite :) A ukoliko ste hedonistički raspoloženi možete prije posluživanja svaku krišku posuti sa malo kristal šećera i karamelizirati ju u pećnici ili brenerom kao što to radimo kad je u pitanju crème brûlé.
Jučer je moja facebook stranica prešla brojku od 500 fanova i povodom te lijepe brojke organiziram i darivanje :) Evo što trebate napraviti da bi mogli sudjelovati u darivanju.
1. Na svom facebook profilu (ukoliko ga imate) ili na svojoj stranici podijelite link na ovaj post.
2. Ostavite komentar na ovaj post i svakako napišite svoju e-mail adresu.
3. Kliknite like na steamy, creamy facebook stranicu :)
Darivanje traje do 26.07. jer mi je to bitan i jako drag datum pa ću baš tada razveseliti i nekoga od vas. :) Neću odati puno detalja o poklonu, ali ću reći sljedeće : da je nosiv, funkcionalan, sladak i unikatan; made by : Mam*Ana stvarčice :)
I još jedan sitni detalj : mogu sudjelovati i ''anonimci'', dakle, ne morate imati blog da bi sudjelovali, i darivanje je otvoreno i za čitatelje van Hrvatske. Naravno :)
Hmmm...amule su def. voće koje budi lijepe slike mog djetinjstva - uključujući i majčino opominjanje i probleme s probavom. :) Ne znam jesi probala džem od amula ali onaj moje ujne je nenadmašiv.:)))
OdgovoriIzbrišiNisam ga još probala, meni su amule uvijek bile najdraže onako..sa stabla :)
Izbrišivjerujem da je odličan! :)
evo amulica ispred moje kuće u vrtu i ja ne znam što bi s njima ......hvala Ana :))
IzbrišiMene ovo podsjeća na pizzu.. već sam negdje komentirala da ti je super ispalo i da još nisam probala papati nešto takvo.
OdgovoriIzbrišiMoja email adresa: artonmyway95@gmail(dot).com
Lajkala sam te već prije a sad ću na i FB podijeliti link na postić :))
izgleda finoo, a slike su ti predivne!!!
OdgovoriIzbrišia ja te pratim i sa svog profila i sa stranice već dugo:)
mateja.krvaric@gmail.com
wow, i ja sam se oduševila fotkama! Kao pravi profesionalac :) Dvno ti je ispalo!
OdgovoriIzbrišiSjećam se amula, imala ih je baka u dvorištu ali rijetko ih je tko jeo, osim, naravno, klinaca pa sam ih i ja jela stalno. Samo smo ih mi zvali šljive, ili crvene šljive :D Ali znam da su jako "mesnate" iznutra i imaju onu kiselu kožicu.. A posljednji put sam ih sa sestrom brala prije nekoliko godina. I evo, baš mi sad fale :)
OdgovoriIzbrišiZnam da bi mi se svidjele galette, sve sa zapečenim voćem je genijalno :)
Sve tako divno izgleda. Super!
OdgovoriIzbrišiAna,super su ti ove galette! Amule obožavam, a doslovno ih ne možeš zaobići. Ispred naše zgrade rastu tri stabla, baš sam jutrosw smazala punu terinu onako nagladno :)
OdgovoriIzbrišiDrage moje, vidim da je svega nekoliko vas napisalo svoju e-mail adresu.
OdgovoriIzbrišine želite sudjelovati u darivanju ili?
Ukoliko ipak želite napišite ju naknadno. :)
Galette nisam nikad radila, ovaj tvoj je krasan :) Amule sam jako davno jela da se više ni okusa ne sjećam...Moj mail: amaterka_amateur@hotmail.com
OdgovoriIzbrišiObožavam amule! Najdraže su mi žute (uvijek brane u susjedstvu), a doma imamo crvenu. Sirup je obavezan, a sad će biti i ova galetta.
OdgovoriIzbrišiallegra855@gmail.com
Ups, ja zaboravila adresu, sorry :)
OdgovoriIzbrišimaja.matus@yahoo.com
Galete volim da pravim,nekako mi se sviđa njihov 'rustičan' izgled.Slike su perfektne! vitirena@gmail.com
OdgovoriIzbrišifotografije su predivne, a mogu da zamislim kako je galeta bila ukusna. ja jako volim voche u kolachima.
OdgovoriIzbrišiDavno je to bilo kad sam kao dijete jela zelene amule sa stabla..hvala ti Ana što si probudila moje uspomene na djetinjstvo i podijelila ovaj krasan recept s nama ostalima..
OdgovoriIzbrišikate.stipcevic@gmail.com
jako su mi zanimljive i slatke ove galette, jer nisam nikada probala ovu voćkicu (koliko se sjećam) :)
OdgovoriIzbrišibravo za darivanje i lajkove, divota i hvale vrijedno :)
tami2033@gmail.com
mmmm, djeluje finoooo plus je likovno lijepo :).......mirkaklepac@gmail.com
OdgovoriIzbrišiizgleda super, mogla bih isprobati recept - tea.blazevac@gmail.com
OdgovoriIzbrišisavrseno, divne su fotke, mirisi mi preko ekrana :) morat cu isprobati, hvala na divnom receptu :)
OdgovoriIzbrišidkovacevic08@gmail.com
Ajme evo ogladni :) Sve mi izgleda baš dobro, ljetno i lagano..
OdgovoriIzbrišiSudjelujem i u darivanju :) isollea at gmail dot com
Ove godine su i kod nas bogato rodile, slikice predivne.
OdgovoriIzbrišiJoš malo sladoleda i pu pogodak...jako fino
OdgovoriIzbrišimoj mail jadranka.drazic@metromali.hr
kod nas nema vise zerdalija ali svasta sam od njih stigla napraviti... kolac, dzem, sok... a bas bilo fino:) ovaj tvoj recept izgleda super, definitivno cu probati iduce godine
OdgovoriIzbrišimariedulik@gmail.com
Evo još jednog anonimca:D
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda preeefino,kreativno.ma predivno!
Podjelila sam post pod imenom:Naomy Ojurović Čačić,
a ovo je mail:
madonna@email.t-com.hr
Jako dobro izgleda, a amule sam prvi puta probala prije koji dan kad mi ih je moja teta na placu poklonila za probu. Baš su fine.
OdgovoriIzbrišipetra@skz.t-com.hr
katarina.loborec@gmail.com :))
OdgovoriIzbrišiCestitke na lijepoj okrugloj brojci na FB! :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti na odličnom eceptu i krasnim slikama.
OdgovoriIzbrišiVolim amule i žao mi je što ih je mlađa generacija skoro pa zaboravila. Nekad smo brali amule, jedva smo dočekali da sazriju (poznata priča o zelenim amulama i trbuhobolji - iako moram priznati da me trebuh nikada nije bolio od toga, haha), a danas amule nažalost trunu i propadaju, nitko ih ne ubere, a u isto vrijeme kupujemo nezrelo, zaleđeno voće iz uvoza, voće koječesto nema ni mirisa ni ukusa.
Stoga, hvala još jednom što si nas podsjetila na to pomalo zaboravljeno voće - amule.
pascalepretner(at)ovi.com
Jasminka Vesljak
OdgovoriIzbrišiveseljakj@net.hr
Ana, krasno. Ja volim galette, nekako se mi čini mnogo drugčija od običnog tarta. I oblika mi je stvarno lepa :). Divne fotkice.
OdgovoriIzbrišiPozdrav,
Ana
Savršeno, čestitke na broju fanova :)
OdgovoriIzbrišipepe_@net.hr, na Facebooku sam Katarina B... :)
joooj sjecam se da sam ih mlatila zelene, tj bas sam nedavno natjerala muza da se popne na stablo i ubere mi :) al moram priznati da ih nikad nisam probala zrele
OdgovoriIzbrišigingertea@net.hr
volim zelene amule odgovara mi što su kisele
OdgovoriIzbrišislavica.blazevac@yahoo.com
predobro izgleda!! obozavam amule, mmmm...
OdgovoriIzbrišianamatcag@gmail.com
Iskreno, mislim da sam ih možda vidjela kojiput u životu, ali da su mi ličile na ukrasne šljive :) i da nisam mislila da se jede. E, sad prvi put kad i ako mi dopadnu šaka, nešto ćemo iskemijati.
OdgovoriIzbrišiGallete ti divno izgledaju!
hm, gledam to voće i pitam se koje je?! živim u Dalmaciji, ali tu di ja živim ne rastu (barem koliko mi je poznato).... Mogle bi to bit đenerike, mi ih tako zovemo, ali se ne susrećem prečesto s njima.
OdgovoriIzbrišiTo tijesto MORAM isprobat, a za nadjev će poslužit i kajsije, kad već nemam amula :)
pa mi ih zovemo šljivama :)
OdgovoriIzbrišinemam baš često mogučnost da dođem do njih jer ih kod mene nema mnogo, no kad ih dobijem većinom to bude malo za slastice pa se pojedu samo tako
slike su ti prekrasne
nina.kuhinja@gmail.com
Ove godine sam bila samo kratko na moru i amule su još bile zelene, nisam bila tužna zbog toga sve do sad :( njam
OdgovoriIzbrišiGalete od dženarika...mmh, mogu misliti kako je to dobro!
OdgovoriIzbrišikao mala sam to tamanila na moru, onako sa drveta. već su bile zrele.
a zelene, uz iste opomene koje si i ti dobijala, smo tamanili ringlove. odrasla sam u Slavonija tamo nije bilo džanja al ringlovi su visili na sve strane:)
Sve je primamljivo i lijepo mljac,mljac....
OdgovoriIzbrišibranka.kulas1@gmail,com
Izgleda dobro za ,,polizat prste,,
OdgovoriIzbrišimarijanapuse@gmail.com
Uh, Ana ovo izgleda divno. :) Tako veselih boja. Ne secam se da sam jela amule.
OdgovoriIzbrišimypanandpot@gmail.com
jako fini recept.i fine fotke. :-)
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda. Baš sam od ručka i 1 ovaj "slize" bi super pao :-)) Meni ovo više sliči na ringlo - tako mi kažemo u Sloveniji.
OdgovoriIzbrišiInače super blog, krasni recepti i fotke.
Pozdrav, I.
(lejkasmejka@gmail.com)
odusevljena sam slikama... predivno!!!
OdgovoriIzbrišicagaljlaura@gmail.com
Nisam nikad jela amule. Sjećam se da sam ih prijašnjih godina višala na Bundeku dok sam rolala i trčala. Tamo su rasle žute i ljubičaste i staza oko jezera bila je prepuna žutih i ljubičastih mrlja :) U to vrijeme nisam znala da su jestive, a kad sam saznala bilo je kasno :) Možda uspijem ove godine koju probati na moru. Galetta izgleda fenomenalno, a fotke su prekrasne! (monika.topolko@gmail.com)
OdgovoriIzbrišiOstavljam i mail adresu tkoprek@gmail.com ;)
OdgovoriIzbrišiSve divno izgleda.
OdgovoriIzbrišisladana.susilovic@gmail.com
kristina.spanic@ferong.hr
OdgovoriIzbrišiMi to zovemo trešnjošljive :-)
OdgovoriIzbrišiIzgleda fino, rustikalno, domaće.
davorka.haramina@gmail.com
Odlično izgleda, sigurno je veoma ukusno :D
OdgovoriIzbrišiana.medvedec@hotmail.com
Izvrsno izgleda!!!
OdgovoriIzbrišikrtica.latica@gmail.com
Primamljivo... mmmm!
OdgovoriIzbrišisatnik87@net.hr
mljac!
OdgovoriIzbrišiljubikis@gmail.com Ljubica Kemenović
mmmmmm.......fino
OdgovoriIzbrišisvakako treba isprobati!
marinademsic@gmail.com
Moram priznati da ovo baš lepo izgleda. :) Verujem i da je jako ukusno.
OdgovoriIzbrišigrne.blog@gmail.com
Predivan recept i fotke!
OdgovoriIzbriši2704.ivana@gmail.com
Svakako ću isprobati recept, sezonski su mi najdraži...
OdgovoriIzbrišiimolan@yahoo.com
Fotke mi se dopadaju a i recept takodje, samo nisam sigurna šta su amule ja mislim da je to jedna vrsta šljiva, koje smo kada sam bila mala jeli i zelene i naravno kada uzru onako slatke i sočne a tada su još lepše. Sve pohvale.
OdgovoriIzbrišiИзкушаващи и много красиви снимки! Чудесно местенце, ще го посещавам често отсега нататък!
OdgovoriIzbrišiСърдечни поздрави от България :)
Mi danas pravili picu i ni blizu ko tvoja... :-)
OdgovoriIzbriširuzica.lucevic@gmail.com
Hej draga! Nominirana si za jednu lijepu nagradu kod mene na blogu pa provjeri o čemu se radi! Nadam se da će ti se svidjeti :)
OdgovoriIzbrišiobožavam tvoje fotke jela.. sve fino posloženo, vintage sladunjavo i dođe mi da jedem i jedem :3
OdgovoriIzbriši