petak, 8. veljače 2013.

Sladoled od manga i đumbira

U zadnje vrijeme su mi na pameti sladoledi..čim napravim jedan, već razmišljam o sljedećoj turi..
Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kisel, pomalo slatkast i zato osvježavać do daske! :) Recept za njega natipkam uskoro...možda kad napravim turu sladoleda sa višnjama, čokoladnim biskvitom i reduciranim sherryem (made by : moja Tetka) :) po uzoru na schwarzwaldicu. Kako ja sama nisam ljubiteljica čokoladno voćnih kombinacija - ta tura će biti prepuštena bratu, a nama ću napraviti sladoled od bijele čokolade sa kardamomom.

Ne znam točno o čemu se radi...otkud se pojavio blaži oblik opsesije sladoledima..možda je kvaka u tome što sam se ovo ljeto navukla na fine domaće sladolede u novootvorenoj Eva gellateriji, i sad kad se zaželim sladoleda, teško mi je uživati u kupovnim verzijama (iako, nisu svi kupovni loši, naravno!)
Meni je ovaj sladoled baš ''legao''. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama... Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni dali im se sviđa ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept.
Pa evo ga! :)
Sastojci :
oko 500 grama pirea od manga 
3 žutanjka
100 grama kristal šećera
100 grama u prahu
1 komadić đumbira (cca 2x2 cm)
180 ml slatkog vrhnja

Mango i đumbir oguliti i narezati i u multipraktiku izmiksati u pire, dodati mu 100 grama šećera u prahu. Miksati žutanjke sa kristal šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Za to vrijeme ugrijati slatko vrhnje, pazeći pritom da ne zakuha. Miksajući dodavati slatko vrhnje smjesi žutanjaka i šećera (u nekoliko navrata). Smjesu staviti u lonac i stalno miješajući, kuhati na laganoj vatri (paziti da žutanjci ne koaguliraju i da ne bude grudica) dok se ne zgusne.

Nakon toga kremu ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, i kad se ohladi dodati joj pire od manga i đumbira. Staviti u zamrzivač i svakih pola sata žustro vilicom promiješati sladoled sa razbijete kristaliće leda. Ja sam tu radnju ponovila 10-ak puta.

Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.

Do sljedećeg...sladoleda - pozdrav! :) :)

Broj komentara: 25:

  1. divan ti je! odlična kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajna kombinacija, i ja volim đumbir i u slatkim i slanim varijantama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno izgleda njami!
    I meni je mango među dražim voćem, a o đumbiru da i ne govorim.
    Mogu samo reći: čim prije probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni se strašno sviđa ta kombinacija, ne mogu zamisliti da bi se mogla razočarati! Moram probat ;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima neka tajna veza...između manga i đumbira :)

      Izbriši
  5. Ana, kako to dobro izgleda :)! Prekrasan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pogodila si totalno s okusima, za mango sam uvijek i svugdje, u svako doba dana i noći, ma ne mogu ni opisati tu svoju zaljubljenost u mango :D
    Dakle, dosta sam slinila nad fotkama, sad moram zabilježit recept :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da..moja lagana opsesija je započela sa kremicama, melemima za usne i šamponima - dok još kod nas nije baš bilo manga u redovnoj ponudi.
      Miris me osvojio na prvu..a okus je samo to i potvrdio.

      Zato i imam problem kad radim slastice sa mangom..obično pola količine koja mi je potrebna pojedem usput :D ne mogu odoljeti!

      Izbriši
  7. mmmmm, rastu mi zazubice! Sladoled mi je najdraži desert, a ovaj tvoj izgleda jaaaako sočno i zamamno. Iako, moram priznat, sama sam nekako lina krenit u avanturu s domaćim sladoledom.... čini mi se gnjavaža svako po ure mišat slajić da bude kremast.... ne znam.... možda bi onaj aparatić za izradu slajića bio pravo rješenje?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, aparat bi sigurno olakšao sam proces - ali, nije ni ovo teško..
      nekako, ionako se svakih pola sata dignem i bacim đir do kuhinje pa mi nije problem, ili jednom promiješam ja, jednom P. pa smo mirni sat vremena :)

      Izbriši
  8. divan sladoled, obozavam i ja mango. fotke su kao i uvijek prekrasne, uzitak od posta :).

    OdgovoriIzbriši
  9. predivne slike, i predivan recept !! a ovaj šta si spomenula sa višnjam aaaa, baš po mom ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. krasno si spojila ova dva okusa!joj sad se i mene jako jede sladač :) fala ti šta si mi oktrila ovu gelateriju, ovo ljeto u zadru znaš da sam bila tamo, i oduševljena sam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, sjećam se :)
      Ovo ljeto sam sve koji bi došli u Zd u posjet i koji su tražili dobar sladoled vodila tamo..šteta da se nešto tako fino propusti :)

      Izbriši
  11. obožavam mango i kod mene je isto vrlo visoko na ljestvici

    OdgovoriIzbriši
  12. Imala sam čast probati, SAVRŠENO!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sad me zanima koja se to od mojih vrijednih koleica - kušačica krije iza ovog komentara :)

      Izbriši
  13. Ovo bi sada sa zadovoljstvom smazala :) Super kombinacija, obožavam mango!

    OdgovoriIzbriši