nedjelja, 27. siječnja 2013.

Arepas

Jučer sam u potrazi za (izgubljenom) inspiracijom listala neke časopise i kuharicu o južnoameričkoj kuhinji i naišla na recept za arepase - tj. venecuelanske pogačice koje su izgledale tako fino da sam ih poželjela napraviti isti tren, ali kako nisam imala kod kuće mozzarellu, odgodila sam ih za danas. 

Mogla sam staviti neki drugi topljivi sir, ali ostao mi je još samo mali komadićak cheddara kojeg jedem samog, eventualno mu društvo pravi pokoja maslina, ili feta domaćeg kruha :)



U receptu po kojem sam radila je navedena samo mozzarela, ali ja sam dodala još timijan i lagano tostirani crni sezam, a u tijesto i žlicu čilija u prahu.Ovisnici smo o čiliju, što mogu :)

Za otprilike 14 arepasa vam je potrebno :
  • 240 grama oštrog ili kukuruznog brašna (ja sam koristila oštro)
  • 150 ml vode
  • 200 grama mozzarelle
  • timijan
  • žlica ulja
  • žličica i po soli
  • žličica čilija u prahu
  • crni sezam (prethodno tostiran)


Pomiješati brašno sa začinima, i polako dodavati vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Ostaviti da odstoji pola sata, zatim tijesto oblikovati u valjak i rezati jednake dijelove. Oblikovati od svakog komadića lopticu i spljoštiti ju rukom na radnu podlogu.


U tavi zagrijati žličicu ulja, potom ju obrisati kuhinjskim papirom da pogačice nebi bile masne. Peći na srednje jakoj vatri, 3 do 5 minuta sa svake strane. Izvaditi iz tave, prepoloviti ih, napuniti mozzarelom, posuti listićima timijana i sezamom, poklopiti i vratiti u tavu na još minutu dvije - tj. dok se sir ne rastopi. 


Mi smo ovo jutros odabrali kao opciju za doručak, a kako mi je ostalo još malo tijesta tako sam za popodnevni snack napravila jedan xxl arepas koji sam prepolovila i u polovicu za jaču polovicu stavila kristalku, mozzarelu, malo ribanca, sambal oelek, masline i preprženu pečenicu, dok je moja polovica bila u vege izdanju punjena maslinama, salatom, sambalom, kupusom i malo sira.


Zasitni su, ukusni i brzo se pripremaju, a ono što je najbolje je što možete pustiti mašti na volju! Mogu biti slatki, slani, prženi u dubokom ulju, pečeni...postoji bezbroj opcija i bezbroj punjenja.

Na vama je samo da zavrnete rukave i isprobate ih :)


Broj komentara: 12:

  1. Odlican recept. Super mi izgleda kao popodnevni snack :) Slike su prekrasne kao i uvijek.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno Gordana :)
      Ma da, super su, napuniš onim ih što imaš u frižideru ili u ostavi.
      meni pada na pamet kako bi bilo super kad mi sljedeći put ostane malo chillija (con carne) napraviti upravo arepase i puniti ih chillijem.

      uh. :)

      Izbriši
  2. Nemaš pojma koja je ovo slučajnost, baš smo prijateljice i ja jučer dogovorile jednu večeru s našim venecuelanskim i peruanskim prijateljima (oni kuhaju :D) i rekli su da će, između ostalog, spremiti i arepas.
    Recept je divan, možda je meni i malo profesionalna deformacija što volim sve latinoameričko i španjolsko, al bar mi je život zanimljiviji :D
    Mljac mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Očarana sam fotkama a i recept mi je super!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajan recept! jako mi se dopada!!! :)
    A fotografije su čarobne...

    OdgovoriIzbriši
  5. Prvi put čujem za ovo a to obožavam;)
    Izgleda, zvuči jako dobro a to obećava:)
    Divno Ana:)
    Nedostaješ!

    OdgovoriIzbriši
  6. Genijalno! Obavezno spremam recept... izgleda baš fino i kao što si rekla, ima bezbroj kombinacija :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična mi je recept, volim ove brze snacks :) ako isprobam javim dojmove!

    OdgovoriIzbriši
  8. izgledaju savršeno! Morat ću isprobat :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim takve recepte koji dolaze u obzir kad mi se netko najavi pet minuta prije dolaska...i još super izgleda!

    OdgovoriIzbriši