subota, 7. srpnja 2012.

Galette s amulama i ljetno darivanje :)

 *detalji o darivanju su na dnu posta* :)

Ovo ljeto prvi put nakon par godina provodim skoro pa potpuno bezbrižno. Ujutro kava i lagani doručak, pa malo čitanja, odmaranje, popodne plaža, a potom i kuhanje laganog ručka jer je nakon kupanja budemo gladni kao vukovi :) 

Ja sam, doslovno, ovisna o kuhanoj hrani i jelima ''na žlicu'' pa tako i ljeti svakodnevno kuham. Ne provodim previše vremena za štednjakom, ali kuham, makar to značilo podizanje temperature u stanu za nekoliko stupnjeva :) A kako su deserte uglavnom zamijenili sladoledi raznih okusa tako sam odlučila prekinuti taj slatki niz i napraviti nešto!


U frižideru sam imala zdjelu amula koje je trebalo slistiti, a kako moja bolja polovica ne jede voće, odlučila sam ih spakirati u neki fini kolač i odnijeti mami, bratu i tati, da degustiraju i daju ocjenu! :)
E sad, odmah na početku - ukoliko netko ne zna, amule spadaju u porodicu šljiva, pronašla sam da se negdje zovu i cibori/zerdelije/dženarike, veličinom su negdje između trešanja i šljiva, a ima i različitih boja, počevši od žutih, narančastih do jarko crvenih i blago ljubičastih.

U Dalmaciji ih je doslovno nemoguće zaobići. Rastu na svakom koraku, od plodova se ponekad i cesta zna crveniti jer ih ljudi jednostavno ne mogu nabrati koliko one mogu roditi.

Iako..ponekad mi se čini da ih malo tko više i bere, baš zato jer su tako dostupne pa su ljudi već zaboravili na to kako su fine i hranjive i kako se mogu dobro iskoristiti u kuhinji. Ali ja sam odlučila iskoristiti maksimum od njih ovo ljeto pa sam tako već ucrtala u plan i program kuhanje džema, izradu pita, savijača i ponavljanje ovog recepta :)



Imam osjećaj da što su ljudima stvari dostupnije da tim više zaboravljaju na njih. Skoro pa nitko više ni ne obraća pozornost na te slatke bobice koje smo tamanili kao djeca :) I to najradije dok su još bile zelene!

Tamo negdje u pozadini bih čula mamin glas koji viče ''Ana, ne jedi zelene amule, zabolit će te trbuh'', prijatelji bi čuli to isto sa druge strane, ali onda bi se samo pogledali s onim zavjereničkim sjajem u očima i navalili na njih! A ako bi nas trbuh i bolio, prešutjeli bi :) One crvene i zrele nam jednostavno nisu bile zanimljive..od njih nas nije pekao jezik i nisu nam išle suze koje bi krišom brisali da nebi prijatelji rekli kako ne možemo pojesti zelenu amulu! Ma daj, pa ja sve mogu, pravili bi se važni! Mogu ih pojesti koliko hoćeš! :)


Ovo mi je bio prvi put da sam radila galette i oduševila me lakoća izrade tijesta. Kombinirala sam pšeničnu krupicu, zobene pahuljice koje sam prethodno samljela i bijelo brašno, samo zato jer nisam imala crno ili integralno. Od količine tijesta koju sam napravila iskoristila sam 1/3 jer nisam imala dovoljno amula, a ostalo sam zamotala u plastičnu foliju i stavila u zamrzivač.

Sastojci za tijesto :

40 grama zobenih pahuljica
200 grama brašna
125 grama maslaca
45 grama pšenične krupice
Prstohvat soli
Žlica vanilin šećera
40 ml hladnog mlijeka
1 jaje – razmućeno
Žličica cimeta



 
Zobene pahuljice, brašno, maslac, cimet, sol, šećer i pšeničnu krupicu mijesiti dok ne dobijete mrvice, zatim u to dodati razmućeno jaje i mlijeko. Mijesiti dok ne dobijete glatko, fino tijesto.
(sve ovo možete odraditi i u multipraktiku ako ga imate.)

Pećnicu zagrijte na 180°C, na pleh stavite papir za pečenje i malo ga pobrašnite.

Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papiru za pečenje.


Sastojci za nadjev :

250 grama amula
4-5 žlica šećera
Par kapi limuna
Pola žličice cimeta

Sve zajedno pomiješati u jednoj zdjelici da šećer obloži amule i zatim ih slagati na tijesto tako da ih slažete 5-7 cm od ruba, i u krug. Kad poslažete sve amule uzmite tijesto i preklopite ga preko ruba nadjeva. Po vrhu posuti još malo vanilin šećera (po mogućnosti domaćeg). 

Peći 40 do 45 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.


Možete ju poslužiti sa kuglicom sladoleda, ja preporučam limunadu sa ledom i cvjetovima bosiljka, ili malo mente, ovisi što više volite :) A ukoliko ste hedonistički raspoloženi možete prije posluživanja svaku krišku posuti sa malo kristal šećera i karamelizirati ju u pećnici ili brenerom kao što to radimo kad je u pitanju crème brûlé. 

 
A sad nešto za sve vas koji se volite igrati i koji volite poklone :)

Jučer je moja facebook stranica prešla brojku od 500 fanova i povodom te lijepe brojke organiziram i darivanje :) Evo što trebate napraviti da bi mogli sudjelovati u darivanju.

1. Na svom facebook profilu (ukoliko ga imate) ili na svojoj stranici podijelite link na ovaj post. 
2. Ostavite komentar na ovaj post i svakako napišite svoju e-mail adresu.
3. Kliknite like na steamy, creamy facebook stranicu :)

Darivanje traje do 26.07. jer mi je to bitan i jako drag datum pa ću baš tada razveseliti i nekoga od vas. :) Neću odati puno detalja o poklonu, ali ću reći sljedeće : da je nosiv, funkcionalan, sladak i unikatan; made by : Mam*Ana stvarčice :)

I još jedan sitni detalj : mogu sudjelovati i ''anonimci'', dakle, ne morate imati blog da bi sudjelovali, i darivanje je otvoreno i za čitatelje van Hrvatske. Naravno :)


64 komentara:

  1. Hmmm...amule su def. voće koje budi lijepe slike mog djetinjstva - uključujući i majčino opominjanje i probleme s probavom. :) Ne znam jesi probala džem od amula ali onaj moje ujne je nenadmašiv.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ga još probala, meni su amule uvijek bile najdraže onako..sa stabla :)
      vjerujem da je odličan! :)

      Izbriši
    2. evo amulica ispred moje kuće u vrtu i ja ne znam što bi s njima ......hvala Ana :))

      Izbriši
  2. Mene ovo podsjeća na pizzu.. već sam negdje komentirala da ti je super ispalo i da još nisam probala papati nešto takvo.

    Moja email adresa: artonmyway95@gmail(dot).com
    Lajkala sam te već prije a sad ću na i FB podijeliti link na postić :))

    OdgovoriIzbriši
  3. izgleda finoo, a slike su ti predivne!!!
    a ja te pratim i sa svog profila i sa stranice već dugo:)
    mateja.krvaric@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. wow, i ja sam se oduševila fotkama! Kao pravi profesionalac :) Dvno ti je ispalo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjećam se amula, imala ih je baka u dvorištu ali rijetko ih je tko jeo, osim, naravno, klinaca pa sam ih i ja jela stalno. Samo smo ih mi zvali šljive, ili crvene šljive :D Ali znam da su jako "mesnate" iznutra i imaju onu kiselu kožicu.. A posljednji put sam ih sa sestrom brala prije nekoliko godina. I evo, baš mi sad fale :)

    Znam da bi mi se svidjele galette, sve sa zapečenim voćem je genijalno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ana,super su ti ove galette! Amule obožavam, a doslovno ih ne možeš zaobići. Ispred naše zgrade rastu tri stabla, baš sam jutrosw smazala punu terinu onako nagladno :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Drage moje, vidim da je svega nekoliko vas napisalo svoju e-mail adresu.
    ne želite sudjelovati u darivanju ili?

    Ukoliko ipak želite napišite ju naknadno. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Galette nisam nikad radila, ovaj tvoj je krasan :) Amule sam jako davno jela da se više ni okusa ne sjećam...Moj mail: amaterka_amateur@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam amule! Najdraže su mi žute (uvijek brane u susjedstvu), a doma imamo crvenu. Sirup je obavezan, a sad će biti i ova galetta.

    allegra855@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Ups, ja zaboravila adresu, sorry :)
    maja.matus@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Galete volim da pravim,nekako mi se sviđa njihov 'rustičan' izgled.Slike su perfektne! vitirena@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  12. fotografije su predivne, a mogu da zamislim kako je galeta bila ukusna. ja jako volim voche u kolachima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Davno je to bilo kad sam kao dijete jela zelene amule sa stabla..hvala ti Ana što si probudila moje uspomene na djetinjstvo i podijelila ovaj krasan recept s nama ostalima..
    kate.stipcevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  14. jako su mi zanimljive i slatke ove galette, jer nisam nikada probala ovu voćkicu (koliko se sjećam) :)
    bravo za darivanje i lajkove, divota i hvale vrijedno :)
    tami2033@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  15. mmmm, djeluje finoooo plus je likovno lijepo :).......mirkaklepac@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. izgleda super, mogla bih isprobati recept - tea.blazevac@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  17. savrseno, divne su fotke, mirisi mi preko ekrana :) morat cu isprobati, hvala na divnom receptu :)

    dkovacevic08@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Ajme evo ogladni :) Sve mi izgleda baš dobro, ljetno i lagano..

    Sudjelujem i u darivanju :) isollea at gmail dot com

    OdgovoriIzbriši
  19. Ove godine su i kod nas bogato rodile, slikice predivne.

    OdgovoriIzbriši
  20. Još malo sladoleda i pu pogodak...jako fino
    moj mail jadranka.drazic@metromali.hr

    OdgovoriIzbriši
  21. kod nas nema vise zerdalija ali svasta sam od njih stigla napraviti... kolac, dzem, sok... a bas bilo fino:) ovaj tvoj recept izgleda super, definitivno cu probati iduce godine

    mariedulik@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  22. Evo još jednog anonimca:D
    Ovo izgleda preeefino,kreativno.ma predivno!

    Podjelila sam post pod imenom:Naomy Ojurović Čačić,
    a ovo je mail:
    madonna@email.t-com.hr

    OdgovoriIzbriši
  23. Jako dobro izgleda, a amule sam prvi puta probala prije koji dan kad mi ih je moja teta na placu poklonila za probu. Baš su fine.
    petra@skz.t-com.hr

    OdgovoriIzbriši
  24. katarina.loborec@gmail.com :))

    OdgovoriIzbriši
  25. Cestitke na lijepoj okrugloj brojci na FB! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala ti na odličnom eceptu i krasnim slikama.
    Volim amule i žao mi je što ih je mlađa generacija skoro pa zaboravila. Nekad smo brali amule, jedva smo dočekali da sazriju (poznata priča o zelenim amulama i trbuhobolji - iako moram priznati da me trebuh nikada nije bolio od toga, haha), a danas amule nažalost trunu i propadaju, nitko ih ne ubere, a u isto vrijeme kupujemo nezrelo, zaleđeno voće iz uvoza, voće koječesto nema ni mirisa ni ukusa.

    Stoga, hvala još jednom što si nas podsjetila na to pomalo zaboravljeno voće - amule.

    pascalepretner(at)ovi.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Jasminka Vesljak
    veseljakj@net.hr

    OdgovoriIzbriši
  28. Ana, krasno. Ja volim galette, nekako se mi čini mnogo drugčija od običnog tarta. I oblika mi je stvarno lepa :). Divne fotkice.

    Pozdrav,
    Ana

    OdgovoriIzbriši
  29. Savršeno, čestitke na broju fanova :)
    pepe_@net.hr, na Facebooku sam Katarina B... :)

    OdgovoriIzbriši
  30. joooj sjecam se da sam ih mlatila zelene, tj bas sam nedavno natjerala muza da se popne na stablo i ubere mi :) al moram priznati da ih nikad nisam probala zrele

    gingertea@net.hr

    OdgovoriIzbriši
  31. volim zelene amule odgovara mi što su kisele
    slavica.blazevac@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  32. predobro izgleda!! obozavam amule, mmmm...
    anamatcag@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  33. Iskreno, mislim da sam ih možda vidjela kojiput u životu, ali da su mi ličile na ukrasne šljive :) i da nisam mislila da se jede. E, sad prvi put kad i ako mi dopadnu šaka, nešto ćemo iskemijati.
    Gallete ti divno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  34. hm, gledam to voće i pitam se koje je?! živim u Dalmaciji, ali tu di ja živim ne rastu (barem koliko mi je poznato).... Mogle bi to bit đenerike, mi ih tako zovemo, ali se ne susrećem prečesto s njima.
    To tijesto MORAM isprobat, a za nadjev će poslužit i kajsije, kad već nemam amula :)

    OdgovoriIzbriši
  35. pa mi ih zovemo šljivama :)
    nemam baš često mogučnost da dođem do njih jer ih kod mene nema mnogo, no kad ih dobijem većinom to bude malo za slastice pa se pojedu samo tako
    slike su ti prekrasne

    nina.kuhinja@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  36. Ove godine sam bila samo kratko na moru i amule su još bile zelene, nisam bila tužna zbog toga sve do sad :( njam

    OdgovoriIzbriši
  37. Galete od dženarika...mmh, mogu misliti kako je to dobro!
    kao mala sam to tamanila na moru, onako sa drveta. već su bile zrele.
    a zelene, uz iste opomene koje si i ti dobijala, smo tamanili ringlove. odrasla sam u Slavonija tamo nije bilo džanja al ringlovi su visili na sve strane:)

    OdgovoriIzbriši
  38. Sve je primamljivo i lijepo mljac,mljac....
    branka.kulas1@gmail,com

    OdgovoriIzbriši
  39. Izgleda dobro za ,,polizat prste,,
    marijanapuse@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  40. Uh, Ana ovo izgleda divno. :) Tako veselih boja. Ne secam se da sam jela amule.
    mypanandpot@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  41. Super izgleda. Baš sam od ručka i 1 ovaj "slize" bi super pao :-)) Meni ovo više sliči na ringlo - tako mi kažemo u Sloveniji.
    Inače super blog, krasni recepti i fotke.
    Pozdrav, I.
    (lejkasmejka@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  42. odusevljena sam slikama... predivno!!!
    cagaljlaura@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  43. Nisam nikad jela amule. Sjećam se da sam ih prijašnjih godina višala na Bundeku dok sam rolala i trčala. Tamo su rasle žute i ljubičaste i staza oko jezera bila je prepuna žutih i ljubičastih mrlja :) U to vrijeme nisam znala da su jestive, a kad sam saznala bilo je kasno :) Možda uspijem ove godine koju probati na moru. Galetta izgleda fenomenalno, a fotke su prekrasne! (monika.topolko@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  44. Ostavljam i mail adresu tkoprek@gmail.com ;)

    OdgovoriIzbriši
  45. Sve divno izgleda.

    sladana.susilovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  46. Mi to zovemo trešnjošljive :-)
    Izgleda fino, rustikalno, domaće.

    davorka.haramina@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  47. Odlično izgleda, sigurno je veoma ukusno :D

    ana.medvedec@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  48. Izvrsno izgleda!!!

    krtica.latica@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  49. Primamljivo... mmmm!

    satnik87@net.hr

    OdgovoriIzbriši
  50. mljac!
    ljubikis@gmail.com Ljubica Kemenović

    OdgovoriIzbriši
  51. mmmmmm.......fino
    svakako treba isprobati!

    marinademsic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  52. Moram priznati da ovo baš lepo izgleda. :) Verujem i da je jako ukusno.
    grne.blog@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  53. Predivan recept i fotke!
    ‎2704.ivana@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  54. Svakako ću isprobati recept, sezonski su mi najdraži...
    imolan@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  55. Fotke mi se dopadaju a i recept takodje, samo nisam sigurna šta su amule ja mislim da je to jedna vrsta šljiva, koje smo kada sam bila mala jeli i zelene i naravno kada uzru onako slatke i sočne a tada su još lepše. Sve pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  56. Изкушаващи и много красиви снимки! Чудесно местенце, ще го посещавам често отсега нататък!
    Сърдечни поздрави от България :)

    OdgovoriIzbriši
  57. Mi danas pravili picu i ni blizu ko tvoja... :-)

    ruzica.lucevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  58. Hej draga! Nominirana si za jednu lijepu nagradu kod mene na blogu pa provjeri o čemu se radi! Nadam se da će ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  59. obožavam tvoje fotke jela.. sve fino posloženo, vintage sladunjavo i dođe mi da jedem i jedem :3

    OdgovoriIzbriši