srijeda, 14. ožujka 2012.

Juha od tikve s okruglicama od grisa i cikle

Ne znam jesu li prilično čudne temperature ove godine pogodovale razvoju kojekakvih bakterija, ali mogu vam reći - bilo je gadno :) Proveli smo nekoliko dana prikovani za krevet, čekajući moju mamu kao ozebli sunce da nam donese čaj i finu juhu jer nismo bili sposobni ni razmišljati o kuhanju, a kamoli kuhati. Svo to vrijeme sam maštala o trenucima kad ću stati na noge i kuhati, peći, mijesiti... Skoro pa sam imala apstinencijsku krizu koju sam koliko toliko uspjela prebroditi uz food chanel kojim sam kratila vrijeme. :)

Naravno, čim sam osjetila poboljšanje, odlučila sam se malo podružiti sa kuhačama, finim povrćem i štednjakom. Istina, povrće sam sjeckala za stolom, u sjedećem položaju, a dok bi se juha kuhala vraćala sam se u krevet, ali to je bilo to! Ma kakvi lijekovi, tablete za spuštanje temperature, protiv kašlja, protiv glavobolje, protiv upale mišića...ovakva jela doslovno dižu iz mrtvih. :)



Nadam se da vas nije zgrabila gripa i da ćete ovu juhu spremiti zato jer izgleda odlično i jer mi vjerujete kad kažem okus nimalo ne zaostaje za izgledom, a ne zato što vam treba nešto da profunkcionirate :) Ukoliko ste ipak pokupili nekakvu virozu ili gripu, nagovorite već nekoga da vam skuha ovu finu juhu :)


Sastojci : 
1/2 kg muškatne tikve
3 veća krumpira
2 mrkve
1 manji luk
pola litre povrtnog temeljca
sitno nasjeckani peršin
prstohvat čilija u prahu
svježi timijan
svježi đumbir (komadić cca 2x2 cm)
sol, papar
maslinovo ulje
žlica aceta balsamica
1 cikla srednje veličine
1 žumanjak
pšenična krupica (gris)


Luk, mrkvu i tikvu prodinstati na maslinovom ulju dok malo ne omekšaju, dodati sol, papar, svježi đumbir narezan na štapiće, čili, timijan, sitno nasjeckani krumpir i povrtni temeljac. Kuhati dok krumpiri ne omekšaju i zatim štapnim mikserom sve dobro izmiksati u krem juhu. Dodati žlicu aceta balsamica i sve dobro promiješati.

***
Za to vrijeme kuhati ciklu u lagano posoljenoj vodi (kuhati u malom lončiću sa tek toliko vode da prekrije ciklu). Kad je cikla gotova usitniti je u blenderu. Ako treba dodati joj jednu do dvije žlice vode u kojoj se kuhala da bude kremastija i finije ispasirana.
Odvojiti dio ispasirane cikle (ostaviti samo par žlica za serviranje), dodati jedan žumanjak, malo soli i papra i grisa ''koliko cikla upije''. Smjesa ne smije biti pregusta jer će onda okruglice biti pretvrde, ni premekana jer će se raspasti tokom kuhanja. Uz pomoć dvije žličice oblikujte okruglice i stavite ih u vodu koja je proključala i koju ste potom stavili na srednje jaku vatru.

 

Juhu poslužiti s okruglicama od grisa i cikle, dodati žlicu ispasirane cikle, par kapi kvalitetnog maslinovog ulja i sitno nasjeckani peršin i uživati u divnoj paleti boja na tanjuru i bogatom okusu :)

Broj komentara: 17:

  1. Divna juha, tako lijepe boje. U pravu si, nista bolje od dobre juhe za prehladjene.

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept mi se jako svidja. Inace, i kod nas je zavladao grip. :( Sad se samo brinemo da i bebca ne uhvati, on se za sada drzi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti
      Držim fige da se izbori do kraja i da vi što prije ozdravite.

      Izbriši
  3. Prekrasne boje, verujem, da je i supica jako dobra! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Juhica j eprava za okrijepu i ove okruglice su mi jako zanimljive. Super kombinacija živih boja, odmah podigne raspoloženje :) Drago i je da ste ozdravili!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izvrsno izgleda. Zaintrigirale su me okruglice.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh, draga moja?! Nadam se da si došla sebi. Vidjela sam kod svojih prijateljica, došle iz Zg i jedna donijela užasnu gripu a druga strašnu virozu:(
    Juha je prava okrepljujuća!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ana, supica i slike su ti divne,A tek knedlice! One su predivne. Nadam se da si bolje. Želim ti da brzo ozdravis.

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da ste ozdravili i nadam se da ste odradili svoje za ovu sezonu. Jajoš nisam bila bolesna i samo čekam kad će me uloviti. A onda ću definitivno nagovoriti mamu da mi pripremi ovakvu juhicu. Jako mi se sviđa, posebno ove knedlice :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Obozavam ovakve supice i meni se posebno dopadaju okruglice i mnostvo boja. Prelepe fotke takodje.
    Svrati do mog bloga "izazivam" te! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Puna boja baš čarobna i dobro da vas je refala i da ste došli na svoje.

    OdgovoriIzbriši
  11. jako mi se sviđa ovo šarenilo! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. predobra juhica baš prava proljetna za svladti viroze i ovaj proljetni umor, nadam se da si ozdravila

    OdgovoriIzbriši
  13. mislila sam da su to komadići kobasice!!odlična ideja1!

    OdgovoriIzbriši