srijeda, 21. ožujka 2012.

Chilli con carne i pozdrav zimi :)

Dočekali smo ga! Proljeće, naravno! :)

Već danima se toplina polako uvlači u moj dom, sunce kasnije zalazi, s prozora vidim bajame u cvatu, ujutro me budi sunce, osjećam navalu pozitivne energije,...i guštam :)

Zima polako odlazi na zasluženi odmor, a ja uz višak energije provodim dane u proljetnom čišćenju :)
Zimska odjeća se polako diže na visoke police, lagane marame, haljine i jaknice se stavljaju u prvi plan. Čizme i tople zimske cipele su već u svojim kutijama, duboko u ormaru da se slučajno ne usude izaći,...nadam se da će biti potrebne tek pred kraj ove godine :) Čak se i namještaj premješta, oslobađa se prostor od viška stvari, zaviruje se u svaki kutak s krpicom u ruci :)



Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv zime, ali jednostavno više volim duže i toplije dane. Imam osjećaj da sam produktivnija, imam puno više energije i osjećam da živim život punim plućima. A i nekako je sve veselije, prepuno boja, razigrano, mirisno..uz takvo vrijeme i maštovitija jela padaju na pamet. :) Već smišljam što ću kuhati u naredno vrijeme pa mi na pamet padaju lagane povrtne juhe, složenci od povrća, domaća tjestenina sa različitim umacima - od bogatih i raskošnih do onih jednostavnih...sa samo malo začinskog bilja, limuna i dobrog maslinovog ulja :)


Zadnjih desetak dana, otkad sam se i službeno razvela od one grozne gripe više vremena provodim u šetnji (mi bi rekli ''u điru :)), pa smo tako neki dan pojeli i prvi sladoled uz more. Što da vam kažem...to je to. Novine, mir, sladoled od čokolade i punča, mali macchiato, bolja polovica, more, zalazak...ma divno.

Još kad si kupim i onu divnu retro biciklu koju škicam i gledam već neko vrijeme, pa ju oslikam i ukrasim satenskim trakicama da mi bude lijepa i vesela,...kakvo li će to proljeće biti :)

Već mogu zamisliti odlazak na tržnicu i povratak kući s prepunom košarom proljetnog cvijeća; prvih tulipana i narcisa, ljubičica i zumbula te voća i povrća svih boja i oblika... Već vidim; svježe jagode koje i mirišu na prave jagode - a ne one umjetne tvorevine jagodastog oblika kojih ima preko cijele godine u šoping centrima, sočne marelice i breskve, mladi luk, grašak, špinat, mrkva i krumpir... Sigurna sam da se i vi radujete nadolazećem razdoblju i velikom izboru svježih namirnica koje samo čekaju da ih uklopite u nešto zdravo i ukusno :)


A kako se najbolje oprostiti od zime koja je stvarno bila preduga... i prehladna? S dobrim starim chillijem :) 

Ovo nas je jelo znalo fino zagrijati u hladnim zimskim danima koji se sada već čine kao daleka prošlost. :) Ovo je apsolutno savršen chilli con carne, i to su rekli svi koji su ga isprobali :) Pikantan, zasitan, neodoljivog mirisa i okusa. Jelo koje vrijedi svake uložene minute koju provedete nad daskom sjeckajući povrće i nad štednjakom dok svo to povrće i meso lijepo ne omekša i ne dobije onu finu zlatnu boju :)


Sastojci koji su vam potrebni su :
3 glavice luka (srednje veličine)
500 grama mljevenog junećeg mesa (može i neko drugo, po vašoj želji)
2 mrkve
1 žuta paprika
1 crvena paprika
200 grama kukuruza iz konzerve
400 grama nasjeckanih rajčica 
400 grama kuhanog slanutka
500 grama graha
200 ml pirea od rajčice
žlica slatke crvene paprike u prahu 
pola žličice čilija u prahu
par listova lovora
žlica sjemenki kima (po želji)
žlica sjemenki korijandera
komadić đumbira (duljine 1,5 - 2 cm)
pola žličice cimeta
svježi peršin
maslinovo ulje
150 ml crnog vina
500 ml vode
3 češnja češnjaka
sol


U mužaru dobro istući sjemenke korijandera i kima, sol i peperoncine s malo maslinovog ulja ( dovoljna je jedna do dvije žlice – da sve poveže).

Povrće narezati na kockice, bijeli luk na malo deblje kriške, a kukuruz, grah i slanutak isprati pod hladnom vodom.
U lonac uliti maslinovog ulja da prekrije dno i kad se ulje zagrije dodati luk da se dinsta. Potom dodati začine i ostatak ulja iz mužara.
Dodati mrkvu i dinstati dok ne omekša, te potom ubaciti mljeveno meso i dinstati na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu zlatnu boju (cca 10 minuta). Ubaciti papriku (žutu i crvenu), đumbir izrezan na sitne kockice i bijeli luk i dinstati još 5 minuta.


Podliti crnim vinom, pustiti da alkohol ispari i zatim dodati kukuruz, nasjeckane rajčice, slanutak, grah, par listova lovora, čili u prahu, slatku crvenu papriku u prahu, cimet, sol, pire od rajčice i sve dobro promiješati.
Doliti vodu i pustiti da se kuha 15-ak minuta na srednje jakoj vatri, potom smanjiti vatru i u poluzaklopljenoj posudi pustiti da kuha sat do sat i po vremena. Pred kraj kuhanja dodati dosta narezanog svježeg peršina i kuhati još par minuta. Poslužiti s malo nasjeckanog peršina i po želji, ovisno o tome koliko volite ljuto, s još malo čilija u prahu.

Broj komentara: 16:

  1. U potpunosti dijelim tvoje mišljenje o proljeću, ali i o chilliju. Mi ga jako volimo, Darko pogotovo, i u zimskim mjesecima je često na meniju. Probat ćemo jednom i tvoju verziju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš me zanima kako ga ti spremaš :)
      Nadam se da ćeš ga jednom objaviti na svom blogu :)

      Izbriši
  2. Jako, jako lepo izgleda a fotografije (i ova šerpica) su mi prelepe...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :)
      Ova tečica/lončić/šerpica je stara bakina..nedavno sam skužila da ju uopće ne koristi, a ja sam odmah znala što ću s njom :)

      Izbriši
  3. Krasno jelo i da, zaista-zbogom zima!

    OdgovoriIzbriši
  4. Slike su fantasticne kao prvo, a tek ovo u serpici, Divno, naprosto mami

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgleda. Baš si se krasno pozdravila sa zimom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam chilli con carne a ovaj tvoj baš lepo izgleda. Jedva čekam da vidim kako ćeš da pozdraviš proleće. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. jako volim chilli con carne, to je pravi pozdrav zimi :)

    OdgovoriIzbriši
  8. mmmmiriše preko ekrana! Ogladnila sam!

    OdgovoriIzbriši
  9. ah i ja sam jedva dočekala proljeće, slikice su ti predivne

    OdgovoriIzbriši
  10. ..ajme savršeno...obožavam chilli con carne...radim ga slično...naprosto ga i ja još jednom moram napraviti prije vrućina... divne su mi priče vezane uz postove...prekrasne fotografije...divan blog... lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši