subota, 27. kolovoza 2011.

povratak u realnost...

Povratak u realnost uvijek pošteno lupne u glavu. Tako je bilo i ovaj put...
Unatoč tome što moj godišnji odmor u rodnom gradu nije bio ni približno onakav kakav sam iščekivala, i kakav sam isplanirala, svejedno..povratak u svakodnevicu je uvijek bolan :)
Na moru sam se malo borila sa prehladom, sa komarcima koji nisu prestajali gristi, sa vrućinom, pa opet sa malo žešćom prehladom... Najmanje sam se ''borila'' sa tečama, kuhačama, svježim namirnicama..to je ujedno jedan od razloga zašto me nije bilo neko vrijeme na blogu.
Ali evo, sad, u blizini ventilatora, uz zalihu hladne vode spremna sam da napišem par redaka i da se othrvam nesnosnoj vrućini koja vlada u mom stanu.

Vjerujem da iz ovih gore napisanih redaka možete pretpostaviti da je na reportoaru nešto lagano, brzo i osvježavajuće. Nešto što ne iziskuje dug boravak u kuhinji (čitaj : sauni :) ). U pravu ste. 
Na redu je salata! 


Bogata, ali ne preteška; lagana, ali dovoljno zasitna da vas napuni prijeko potrebnom energijom. Ipak treba nekako preživjeti ove sparne dane.

Sastojci potrebni za salatu su: 

  • pola korabice
  • jedna rajčica     
  • jedan svježi krastavac 
  • jedna paprika
  • 1 pileći file (manji)
  • bademi - jedna mala šalica
  • rotkvica
  • salata kristalka – 15-ak listova 
  • naranča 
  • jedan žumanjak     
  • sezam
Postupak :

Zelenu salatu dobro oprati, osušiti i izrezati na veličinu po želji.Blanširati rajčicu, oguliti joj koru, odstraniti koštice i narezati na kockice. 
Oguliti rotkvicu, krastavac i korabicu i narezati.Papriku narezati na trakice, naranču oguliti i narezati na ploškice (filete).Bademe krupno samljeti u sjeckalici  ili ih narezati na krupnije komade. 

Piletinu začiniti sa malo papra i soli, uvaljati u razmućeni žumanjak i zatim u smjesu sezama i badema. Popržiti na ulju, pustiti da malo odstoji  i zatim narezati na tanke ploške.Povrće i piletinu staviti u zdjelice i začiniti dressingom.
Za dressing :
·         Sol, papar
·         Svježi timijan
·         1 dcl jogurta
·         Pola žličice senfa
·         Malo narančinog soka ili jabučnog octa – po želji
·         Maslinovo ulje

 
Ja obično dressing za salatu radim u maloj staklenci (hvala Jamie Oliver-u na super savjetu!), ali naravno možete ga napraviti i u šalici ili zdjelici ako nemate neku staklenku viška.
Navedene sastojke pomiješati zajedno, i preliti preko salate.

Količina namirnica koje sam navela u receptu je više nego dovoljna za dvije osobe. 
Samo,...mi imamo tu sreću da nam se baš i ne prima sve što pojedemo pa to debelo iskorištavamo :))

I sad ja opet izazivam tu sreću jer sam priličnoogladnila gledajući ove fotografije i razmišljajući o hrani, da unatoč kazaljki koja pokazuje 10-ak minuta iza ponoći ja razmišljam što bih nabrzaka mogla spremiti. 

Prilično sam sigurna da će večernji (bolje rečeno : noćni) izbor opet biti salata. :)





Broj komentara: 6:

  1. Odlično! Kad ne znaš što ćeš kuhati ili te nije volja stajati kraj šparheta, smiksaš ovakvu salaticu i guštaš.

    OdgovoriIzbriši
  2. u ovo vruće vrijeme gotovo samo ovakve stavri i dolaze u obzir. Fantastična salata

    OdgovoriIzbriši
  3. krasna salata, dobrodošla u ove paklene vrućine

    OdgovoriIzbriši
  4. Pored ovakve salatice ništa više nije potrebno... Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bademi i narandža mi se jako dopadaju kao dodatak. Mi žene bi mogle na ovakvim stvarima živeti, plus minus neka šnicla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nemaš pojma koliko si sretna što ti se ne prima :)

    OdgovoriIzbriši